Logomain

A legnépszerűbb New York-i látványosságok közt az Apple üvegkockája

By Kovács Dániel 2010. március 26. 15:05

szerk at hg dot hu

A világ legtöbbet fotózott épületeinek listáján meglepő szereplő az Apple alig pár éves, de máris ikonikus üzlete.

A Cornell University kutatói a flickr fotómegosztó oldal 35 millió képét felmérve állapították meg a világ legtöbbet fotózott épületeinek listáját. A legmeglepőbb szereplő az Apple alig néhány éves, de máris ikonikus státuszra szert tett New York-i üzlete, amelynek felszíni üvegkockája a város ötödik legtöbbet fényképezett háza, globális léptékben pedig a 28. helyen áll. A Cornell listája más érdekességeket is tartogat.

Apple20130602-27858-ke18yg.gallery

A General Motors tornya előtt, a Fifth Avenue-n álló építmény, amelynek teljes üzleti-kereskedelmi és raktárrészlege a föld alatt kapott helyet, a szakmában is nagy sikert aratott: tervezője, Peter Bohlin megkapta az Amerikai Építészek Intézetének (American Institute of Architects, AIA) 2010-es aranymedálját, az ottani szakmai közélet legnagyobb elismerését. Az üvegkocka 53-ként került be az AIA által a 150 legfontosabb amerikai építményről összeállított listába, és fergeteges sikere azóta több Apple-megbízást is hozott a Bohlin Cywinski Jackson irodának, például az ugyancsak elhíresült sohói üzletet.

A ma már hetvenes éveiben járó Peter Bohlin egyébként nem használ számítógépet: a Fifth Avenue-n álló zászlóshajó-üzlet tervét japán gyártmányú Itoya ceruzával vetette papírra. Kollégája, Bernard Cywinski szerint még az e-mailjeit sem tudja egyedül elolvasni.

A Cornell listája alapján meglepően jó helyre került egy kortárs épület a legtöbbet fotózottak sorában: az Eiffel-torony és a londoni Trafalgar Square után a harmadik legnépszerűbbnek bizonyult a Herzog & de Meuron tervei alapján, egy régi erőműből átépített Tate Modern, amelynek most ugyanazon tervezőpáros alapján épül a bővítése is. London nevezetességei egyébként uralják a listát: az említetteken túl negyedik a Big Ben és hatodik a London Eye. A párizsi Notre Dame az ötödik, a New York-i Empire State Building a hetedik helyet csípte meg.

A vizsgálat során a kutatók összeállították a 25 legtöbbet fényképezett város listáját is, amely azonban kevéssé tekinthető elfogulatlannak. A vizsgált fotómegosztó ugyanis amerikai oldal, így ezen a listán többségbe kerültek az Egyesült Államok nagyvárosai.

1. New York City 2. London 3. San Francisco 4. Párizs 5. Los Angeles 6. Chicago 7. Washington, DC 8. Seattle 9. Róma 10. Amszterdam 11. Boston 12. Barcelona 13. San Diego 14. Berlin 15. Las Vegas 16. Firenze 17. Toronto 18. Milánó 19. Vancouver 20. Madrid 21. Velence 22. Philadelphia 23. Austin 24. Dublin 25. Portland

építészet, new york, egyesült államok, üveg, fényképészet, amerikai építészet, apple, kortárs építészet, peter bohlin Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317