Logomain

Két építészcsapat verseng a Gombáért

By Kovács Dániel 2010. március 25. 14:00

szerk at hg dot hu

Hetedik20130602-27858-qyo7j8.gallery

A Hetedik Műterem tervei a körtéri Gomba átalakítására

Gyure20130602-27858-7cmg5n.gallery

A Gyüre Építésziroda tervei a körtéri Gomba átalakítására

Gomba20130602-27858-qkwcjp.gallery

A Móricz Zsigmond körtéri Gomba jelenlegi állapota

Hirlevel_moricz20130602-27858-160u78z.gallery

hírlevél móricz

A Hetedik Műterem és a Gyüre Építésziroda tervei maradtak versenyben a körtéri Gomba átalakítására.

Két terv maradt versenyben a Móricz Zsigmond körtéri Gomba átalakítására, amelyek közül a kerületi lakosok bevonásával választják ki a megvalósulót. A jelenlegi helyzethez a tavaly őszi pályázatot követően a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalása vezetett, a pályázat zsűrörei ugyanis az épület jelenlegi képét erősen megváltoztató terveket is díjaztak. Mostanra viszont a kisebb beavatkozással és kevesebb költséggel járó munkák: a két első helyezett közül a Hetedik Műterem, a három második díjas közül pedig a Gyüre Építésziroda terve maradt a ringben.

„Műemlékesekre” és „progresszívekre” szakadt a tavalyi tervpályázat zsűrije a bírálat során – mondta akkor Fiala István társelnök, hozzátéve: a végeredmény arra enged következtetni, hogy „a műemlékvédelem régóta kárhoztatott szelleme is kezd fellazulni”. A zsűri öt tervet díjazott és tízet megvásárolt, valamint közszemlére is tette az összes beérkezett munkát. Az öt díjazott között igazán formabontó munkák is voltak: az első helyezett Mérték Stúdió például többszintes földalatti bővítést szánt a Gomba alá, Bujdosó Attila és Vesztergom Ádám második díjas terve télen korcsolyapályaként használható medencét képzelt a Gomba tetejére, a szintén ezüstérmes Intramuros viszont teljesen elanyagtalanította, egyfajta kerti pavilonná alakította a csak formájában megőrzött épületet.

A műemlékesek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalon keresztül „vágtak vissza”. Az 1940-es évek elején épült Gomba ugyanis ipari műemlék, ezért itt jobban számított, hogy „a közel 70 éves épület szellemisége az új funkciók beépülésével is megmaradjon” – írja az újbuda.hu. Az új feltételeknek a két óvatosabb, realistább díjazott, a Hetedik Műterem és a Gyüre Építésziroda munkája felelt meg.

A Hetedik Műterem tervei a Gomba átalakítására

A Szabó Levente építész vezette Hetedik Műterem saját munkáját az egyszerű, mégis sokat tudó svájci bicskához hasonlítja. Az épület alapstruktúráját és formáját érintetlenül megtartják, a téglából rakott és kővel burkolt falak helyére azonban szükség esetén eltolható, mozgatható üvegfalakat húznának. Ezzel a tömb átláthatóbbá és átjárhatóbbá válik, a középen kibővített és felfrissített kerttel pedig környezetéhez is jobban kapcsolódik. A terv saját, ötletes vonását jelentik a Gomba körül a hajdani villamossíneket idéző vágányokon tologatható ülőbútorok.

A Gyüre Építésziroda tervei a Gomba átalakítására

A Gyüre Építésziroda ugyancsak érzékenyen nyúlt az épülethez; sőt, annak építésze, Schall József tiszteletére az eredeti tervből idézve egy 13 méter magas üvegtűt helyeznének el a kör alakú udvarba. Az épített egységeket megtartják, az udvart viszont könnyed szerkezetű "üvegharanggal" fedik le, egyetlen funkcionális egységgé szervezve a három épületrészt. Az íves házsor felé nagyméretű pergolát csatolnának a Gombához, bővítve a jelenlegi (a metróépítés miatt egyébként is használhatatlan) zöldterületet.

Az önkormányzat április 30-ig várja a lakók és az érdeklődők szavazatait, amelyek leadhatók a www.ujbuda.hu oldalon, vagy a Gomba mellett, a kerületi okmányirodában, az Allee Bevásárlóközpontban és a Lágymányosi Öbölben kihelyezett, közel egyméteres piros és kék pöttyös gomba szavazóládákban.

építészet, magyar építészet, pályázat, terv, újbuda, móricz zsigmond körtér, 11. kerület, gomba, hetedik műterem, gyüre építésziroda Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317