Logomain

IQ az Infoparkban

By Papp Géza 2010. március 20. 15:34

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Cikkep120130602-27858-ikyfex.gallery

A Műegyetem Q épülete építés közben; a nagyelőadó

Cikkep220130602-27858-1q0ucbe.gallery

A Műegyetem Q épülete építés közben

Cikkep320130602-27858-1le5ese.gallery

A Műegyetem Q épülete építés közben; a nagyelőadó szerkezete

Bal20130602-27858-g4v52j.gallery

Q épület, Műegyetem; a nagyelőadó szerkezete

Meglátogattuk a már szerkezetkész állapotba került új egyetemi tömböt Lágymányoson.

Szupermodern új szárny, négyszáz helyes mélygarázs, színes LED-homlokzat: így indult a Műegyetem lágymányosi kampuszán az új épület, a Q építése. Aztán jött a válság, és a finanszírozó távozása miatt a munkálatok több hónapra leálltak. Végül három másik pénzintézet összefogásával sikerült folytatni, és úgy tűnik, sikerül befejezni is a tömböt - vagy legalábbis egy részét. 

A bejáráskor még nagy sárban és hideg esőben caplattunk a helyszínen, ám ez az építéskor megszokott állapot már csak pár hónapig tart, ősszel már a diákok vehetik birtokba a Q épületet; közelebbről a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar hallgatói. A szomszédos, a Finta Stúdió tervezte és évekig a Mindentudás Egyetemének helyszínét biztosító I épület mellett készülő új tömbök a Q jelet kapták (Q1, Q2, illetve az I épület másik oldalára álmodott Q3), így közösen az IQ-ra, azaz a tudásra utalnak. Az eredeti tervek szerint az északi és déli épületeket üvegfalú híd kötné össze az I épületen át.

A jelenleg készülő, „déli épület” néven is emlegetett tömb tervezője Lázár Antal (A&D Studio), az eredetileg kitűzött 2009-es átadás helyett most 2010 szeptember 1-je a határidő. A PPP-beruházás keretében a Q1 épületet a BME 20 éves határozott időtartamra visszabérli a beruházó H2Q Kft.-től. Az északi tömbként emlegetett Q2 épület építése egyelőre áll, az egyetem helyett talán az MTA számára építik fel vagy bérirodaházzá alakul, természetesen áttervezés után. Ennek a tömbnek a generáltervezője Kaszás István (Szalonka Építész Stúdió Kft.). 

A déli épület alapkőletételére 2007. szeptember 3-án került sor, 2009. december 4-én pedig a bokrétaavató ünnepséget is megtarthatták. Két nagy tömb, és a közöttük levő összeköttetés adja ki az épület egészét. A téglatestek nagyon egyszerű szerkesztésű kubusaiba a szalagablakok hullámoztatása visz némi játékosságot. A homlokzatok téglaburkolatosak lesznek, fém nyílászárókkal. A fő attrakció egyértelműen a két épület közé, az aula fölé felfüggesztett, ellipszis keresztmetszetű előadótermi blokk. Külső fém-üveg burkolata a beépített LED-eknek köszönhetően másfél millió színárnyalatra képes, változó színhatású lesz. Legalábbis ez szerepel a tervekben, reméljük, hogy költségtakarékossági okokból nem fog eltűnni ez az elem.

A két oldalszárnyban tanszéki irodák, előadók és szemináriumi termek lesznek. A belső terekben az elválasztó, nem teherhordó falak nagy arányban gipszkartonból készülnek, ezek szerelését már elkezdték. Egy közbeiktatott galériaszintet is bejártunk - sajnos ennek a szélessége nem mondható nagyon impozánsnak, kissé szűkösnek tűnik. A legfelső, ötödik szinten oktatási funkció nem, csak a gépészet kap helyet. Mindkét szárnyban 2-2 lépcsőházat, és ezek mellett lifteket építenek be. A két szárny egymástól kissé eltartóan, a területen kialakított sugaras-köríves utcahálózathoz igazodva épült meg, egyben a szomszédos I épület kialakítását is követve.

:image_58168

Az épület alá két szint mélyen teremgarázs kerül 399 gépkocsi számára, de ezen a mélyszinten lesznek majd megtalálhatók a laborok, illetve a légkezelők gépészete is. A mélyépítés során kb. 74 ezer köbméter földet mozgattak meg. Ha minden jól halad, szeptember 1-jén 3600 diák veheti birtokba az új épületet.

építészet, magazin, magyar építészet, budapest, papp géza, műegyetem, lázár antal, 11. kerület, lágymányos, a&d stúdió, bejárás, epiteszet, magyar epiteszet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317