Logomain

Újra kérdésessé vált a Szépművészeti Múzeum bővítése

By Kovács Dániel 2010. március 18. 10:00

szerk at hg dot hu

Szepmuveszeti_kapuepitmeny20130602-27858-b0j5xi.gallery

Szépművészeti Múzeum bővítés Karácsony Tamás Hősök tere

Szepmuveszeti_metszet20130602-27858-i8cd3t.gallery

Szépművészeti Múzeum bővítés Karácsony Tamás Hősök tere

Szepmuveszeti_pince20130602-27858-3rkxnc.gallery

Szépművészeti Múzeum bővítés Karácsony Tamás Hősök tere

Szepmuveszeti_bejarati_lepcso20130602-27858-1f2dgck.gallery

Szépművészeti Múzeum bővítés Karácsony Tamás Hősök tere

A legfrissebb fejlemények szerint Karácsony Tamásék átdolgozzák a nyilvánossá vált terveket.

Az Index információi szerint a „konzervatív városvédő lobbi” hatására nem valósul meg a Szépművészeti Múzeum bővítésének két meghatározó felszíni eleme, a főlépcsőbe vágott új bejárat és a Hősök tere sarkába tervezett kőkubus. Baán László, a múzeum igazgatója a felszíni részletek átdolgozására kérte Karácsony Tamást és csapatát. „A felszín alá vezető lépcső ne a főlépcsőből, hanem oldalról, rejtettebb helyről nyíljon. Az épület sarkához tervezett formát pedig ismét közelítse az eredeti, légies üvegkonstrukcióhoz” – idézte Baánt az Index. A cikk állításával ellentétben valószínűleg nem elsősorban Ráday Mihály és Sisa József művészettörténész cikkeinek hatására került sor a pálfordulásra, hanem az interneten tegnap megjelent tiltakozó nyilatkozat miatt, amelyet számos neves értelmiségi írt alá, többek között a néhány napja Széchenyi-díjjal kitüntetett Passuth Krisztina művészettörténész, Kévés György építész, Noll Tamás, az építészkamara elnöke és Dr. Marosi Ernő művészettörténész, az MTA volt alelnöke.

Míg a Szépművészeti bővítésének kezdeti esetleges lépései, a meghívásos tervpályázat főleg a szakmán belül borzolta a kedélyeket, addig az utóbbi időben nyilvánosságra került látványtervek a szélesebb közönséghez is eljutottak. Miután a végleges látványtervek a hg.hu-n megjelentek, Ráday Mihály a Népszabadság hasábjain, Sisa József pedig az Építészfórumon tiltakozott a tervek ellen. Ezt követően jelent meg a Múzeumcaféban a tervezővel, Karácsony Tamással készített interjú, amely más szempontból világítja meg az építmények szükségét.

Videón a Szépművészeti bővítése

A vita további vezetését az Artportal vállalta fel, ahol az elmúlt napokban Dr. Czére Andrea, a Szépművészeti Múzeum tudományos főigazgató-helyettese, Dávid Ferenc művészettörténész, a terveket elbíráló grémium tagja, valamint Rieder Gábor művészettörténész foglalt állást a bővítés jelenlegi formája mellett. Czére Andrea arra emlékeztetett, hogy más múzeumok bővítése is ehhez hasonló vitákat váltott ki; Dávid Ferenc pedig kiemelte, hogy a Hősük teréről nyíló bejáratra azért van szükség, mert a jelentős uniós támogatás nem múzeumbővítésre, hanem turisztikai funkciókra költhető. Rieder Gábor hangsúlyozta: a tér sosem volt egységes, jelenlegi képe évtizedek alatt és hosszú viták során alakult ki.

A fenti véleményekkel szembe áll az Entz Géza és Sisa József művészettörténészek által március 12-én kezdeményezett tiltakozó nyilatkozat, amelyek aláírói szerint „a beavatkozás a múzeumépület és a Hősök tere összképének súlyos és példátlan sérelmét jelentené. A terv megvalósításával a főváros és Magyarország emblematikus épülete és tere, egyik nemzeti jelképünk szenvedne jóvátehetetlen kárt, továbbá egész történeti épületállományunk kezelésére nézve teremtene veszélyes precedenst.” A nyilatkozatot tegnapig a hazai szakmai közélet több tucat képviselője írta alá.

A további módosításoknak határt szab az uniós támogatás lehívásának végső dátuma. Baán László szerint a felszín új tervei a jövő hétre elkészülnek, és a változtatás nem fog fennakadást okozni a munkálatok tavaszi megkezdésében.

építészet, magyar építészet, kévés györgy, szépművészeti múzeum, karácsony tamás, ráday mihály, noll tamás, szépművészeti múzeum bővítése, sisa józsef, dávid ferenc Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317