Logomain

Tűzpiros tornyot kapott Barcelona

By Kovács Dániel 2010. március 12. 10:49

szerk at hg dot hu

A Plaza Európán elkészült a japán sztárépítész, Toyo Ito és a spanyol b720 Arquitectos két különleges toronyépülete.

Különleges építmény üdvözli ezentúl a Barcelona repteréről a város szíve felé tartókat: a Plaza Európán elkészült a japán sztárépítész, Toyo Ito és a spanyol b720 Arquitectos két toronyépülete. A 25 emeletes szálloda vörös, szabálytalan teste és a mellé emelt, ugyancsak némi vörössel megbolondított irodaház érdekes együttest alkot, amely megjósolhatóan vitákat fog kiváltani még a kortárs építészetben járatos barcelonaiak között is.

Toyo_ito_barcelona20130602-27858-10iz7dj.gallery

A Porta Fira Towers névre keresztelt épületegyüttes Barcelona és l’Hospitalet de Llobregat határánáláll, nem messze David Chipperfield nemrég átadott igazságügyi komplexumától (a b720 egyébként itt, valamint a Jean Nouvel tervezte Torre Agbar építésénél is helyi partnerként működött közre). A 25 emeletes szállodát és a 22 szintes irodaházat talapzati épület kapcsolja össze, itt található a közös átrium.

A két torony formanyelve azonban meglehetősen eltérő. A 110 méter magas szálloda szabálytalan kör alaprajza felfelé tágulva tölcsérszerű formát alkot, és minden irányból eltérő képet mutat. A vörös fémmel burkolt homlokzatot sötét lyukakként tagolják a szabálytalanul elhelyezett ablakok. Az irodai torony ezzel szemben szabályos hasáb, függönyfalas homlokzatába azonban a fő nézeten a teljes magasságot átfogó vörös amőba-alakzat mélyed – a tervezők szándékai szerint ez teremti meg az összhangot a két épület között.

A sajátos esztétikájú együttes a legkeresettebb japán tervezők közé tartozó Toyo Ito második munkája a katalán fővárosban. Az első ugyancsak nemrég készült el, igaz, jóval reprezentatívabb helyszínen. A Paseo de Gracián álló épület hullámos fémhomlokzata Antoni Gaudí nem messze álló la Pedrerájának kőburkolatára rímel. Míg ezt az épületet jól fogadta a kritika, az olaszországi Pescara polgárainak meggyűlt a baja az építésszel, az általa tervezett szuperdrága szökőkút ugyanis két hónap után tönkrement.

építészet, felhőkarcoló, japán építészet, spanyolország, toyo ito, barcelona, kortárs építészet, b720 arquitectos Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317