Logomain

Elhunyt Vargha Mihály

By Kovács Dániel 2010. március 9. 16:45

szerk at hg dot hu

A március 8-án elhunyt Vargha Mihályra, építészeti közéletünk meghatározó alakjára emlékezünk.

Tragikus hirtelenséggel, 2010. március 8-án elhunyt Vargha Mihály, az Építészfórum alapítója és főszerkesztője. A hazai építészeti közélet meghatározó alakjaként 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, valamint az építészeti kultúra magas szintű terjesztéséért a Molnár Péter Emlékdíjat. Vargha Mihály 58 éves volt.

Vargha_mihaly_cikkep20130602-27858-1f6au29.gallery

Vargha Mihály 1952-ben született Budapesten. Építészdiplomáját a Műegyetemen szerezte, majd 1979-85 között a Kommunális Beruházási Vállalat Színháztechnikai Szakosztályán dolgozott, tervezőként és színháztechnikai konzulensként. 1986-tól a Magyar Építőművészet című folyóirat szerkesztője, 1990-95, majd 1997-2000 között főszerkesztője. 2000-ben Pásztor Erika Katalinával megalapította az epiteszforum.hu szakmai portált, amelyet azóta főszerkesztőként vezetett.

Bár a nyolcvanas években a szakma gyakorlásától az elmélet és a kritika felé fordult, így is részt vett jelentős építészeti projektekben; Bán Ferenc meg nem épült Nemzeti Színházának tervezésekor például színháztechnikai szaktervezőként működött közre. Az Építészfórum főszerkesztőjeként és számos program szervezőjeként alapvető szerepet vállalt a magyar építészeti közélet kialakításában, az élő szakmai fórumok és diskurzus fejlesztésében; a Média Építészeti Díjának elindításával pedig óhatatlan érdemévé vált a kortárs magyar építészet eredményeinek megismertetése a laikus közönséggel. Partnerséget épített ki a Magyar Építész Kamarával, a Kortárs Építészeti Központtal, valamint a tavaly indult FUGA Budapesti Építészeti Központtal, amely befogadta az Építészfórum Földalatti beszélgetések című sorozatát is.

2002-ben a Nemzetközi Színház című kiállítás (Centrális Galéria, Budapest), 1991 és 2003 között négy alkalommal a Prágai Quadriennálé magyar építészeti kiállításának kurátora. 2008-tól a Quadriennálé nemzetközi szervezőbizottságának tagja volt. Több, a magyar építészettel foglalkozó kötet szerzője és szerkesztője. Munkásságának legfontosabb részét a számtalan cikk és kritika teszi ki, amelyeket elsősorban az Építészfórum, valamint az Élet és Irodalom, a Budapest folyóirat és számos más magazin és újság hasábjain adott közre. Kritikus szemmel figyelte a magyar építészet történéseit, és nemtetszésének szükség esetén éppúgy hangot mert adni, mint a pozitívumok felett érzett örömének.

Vargha Mihállyal a hazai építészeti közélet fontos alakját, őszinte hangját veszítette el; hiányát még sokáig érezni fogjuk.

építészet, gyász, magyar építészet, építészfórum, vargha mihály Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317