Logomain

Újranyit az Almássy téri szabadidőközpont

By Papp Géza 2010. március 4. 19:07

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Almassy_120130602-27858-18uixgz.gallery

Az Almássy téri Szabadidőközpont

Almassy_220130602-27858-1nyxuet.gallery

Az Almássy téri Szabadidőközpont

Almassy_320130602-27858-2b9n64.gallery

Az Almássy téri Szabadidőközpont

Almassy_520130602-27858-ny2sg1.gallery

Az Almássy téri Szabadidőközpont

Az Első Emelet és a Bonanza Banzai indulásának színterén újra bulizhatunk. Igaz, egyelőre csak egy évig.

Az Almássy téri szabadidőközpont körül megmozdulni látszik az állóvíz. Az elmúlt két évben üresen álló ház ismét élettel telhet meg: az Első Emelet és a Bonanza Banzai elindulásának is helyt adó központ ismét kulturális központként nyitja meg kapuit március 13-án (az eredeti időpont, március 5-i időpont a cikk publikálása óta módosult - a szerk.).

Bár már 1974-ben megszülettek az első tervek, csak a VI. ötéves terv keretében, 1976-ban döntöttek az Erzsébetváros új intézményéről. Akkor még úttörőközpontnak tervezték, az Almássy tér egyik foghíjának beépítésével. Az utolsó pillanatban megváltozott a program: akkoriban zárt be az Ifjúsági Park a Várbazárban, a Petőfi Csarnok pedig csak később nyílt, így végül ’82-ben úgy döntöttek: művelődési ház lesz az Almássy téren. A nyitás előtt még kérdőíves felmérést is végeztek, ami alapján kiderült, hogy a sok gyermekprogram mellett a felnőttek és a nyugdíjasok is hiányolják a kerületi programokat. De képbe kerültek a veszélyeztetett gyerekek, az aluljárókban összeverődő „csövesek", „hobók", „galerik" is. A ötemeletes, 4970 négyzetméteres házat végül 1983-ban nyitották meg Almássy téri Úttörő és Ifjúsági Ház, Szabadidőközpont néven, Straub Éva és Jakab Zoltán (LAKÓTERV) építészek, valamint Somogyi Pál belsőépítész tervei alapján.

A ház felépítése kapcsán az IKV rendbe tette a környező házak homlokzatait, több esetben az akkoriban divatosnak számító műanyagburkolatot használva. A teret és az Almássy utcát autómentesítették, parkosították. Ez lehetőséget adott arra, hogy a programokat a ház falain kívülre, a térre is kivigyék, a teret a szabadidőközpont előterévé tegyék. Az Almássy utca pincéibe iparművészek és művészek műhelyeit álmodták, de ez már nem valósult meg.

A házba belépve az előcsarnokba jutunk, ahol kétoldalt ruhatár, büfé, információs pult volt található. Innen az öltözőkön át lehetett eljutni az alagsori 25 méteres uszodához. Az első emelet 400 fős nagytermében iskolai rendezvényeket, filmvetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket tarthattak. A második emelet a klubszobáké, szakköröké volt, de egy kisebb galéria és a színházterem kiszolgáló helyiségei is helyet kaptak itt. A harmadik emeleten további klubhelyiségeket, konditermet, a negyediken nyelvi labort, teázót és irodákat alakítottak ki. A legfelső, ötödik szinten a gépészet kapott helyet. A szintek alaprajzát egyértelműen behatárolta a tér és a Szövetség utca vonala, valamint a két szomszédos ház oldalfalai - ebből következtek a hosszúkás téglalap formájú szintek. A keskeny telek miatt egykarú lépcsők készültek. A homlokzat kialakításakor a tervezők nem kívántak a környező házakkal konkurálni, ezért diszrét, egyszerű kialakításra törekedtek, a párkány- és gerincmagasságok megtartása mellett. A ház karakterét a negatív formák, a beugrások határozzák meg. Az épület 1984-ben minisztériumi dicséretben részesült.

:image_57712

Egy sor nagy név köthető a legendás központhoz. 1983-ban innen közvetítették a Ki Mit Tud?-ot. Itt tartotta első lemezbemutató koncertjét az Első Emelet. Itt volt a Bonanza Banzai első klubja 1987-ben. De a ház adott helyet egy sor szakkörnek, klubnak, egyéb rendezvénynek is.
1990-ben kapta meg a ház rövidebb nevét, azóta Almássy Téri Szabadidőközpont. A rendszerváltás után nagyobb hangsúlyt kaptak a civil szerveződések, illetve a kerület által szervezett Erzsébetvárosi Kulturális Napok rendezvénysorozat. Tíz éven át rendezték itt meg a Pszinopszis-t, azaz a Budapesti Pszichológiai Napokat, itt működött Budapest egyik legnagyobb játszóháza Kölyökvár néven, és innen indult a Téka táncház is.

2003-ban rövid időre a leromlott állapot miatt bezárta kapuit az Almássy, de 2005-ben újra beüzemelték. Aztán 2007. december 31-én ismét búcsúkoncert. Bár szárnyra kaptak olyan pletykák is, miszerint a Szcientológia Egyház közeli Dianetika-központja szerezte meg az épületet, a valóság ennél prózaibb: az új tulajdonos szállodát alakíttatna ki. A házat mindenképp fel kell újítani - ám ehhez sem az önkormányzatnál, sem a korábbi üzemeltetőnél nem álltak rendelkezésre a szükséges százmilliók. A válságban viszont ezt is, és a szállodává alakítást is elnapolta a pályázaton nyertes Omnipotent Kft., aki úgy döntött: addig is megpróbál kezdeni valamit a házzal.

Egyelőre egy évre, de újra megnyitják a ház kapuit. A március 5-6-iki megnyitó programjai között baba-mama börze, gyerekfesztivál, tehetségkutató verseny és táncház is szerepel. Mindez azonban csak az alsó két szinten, a fentebbi emeletek egyelőre zárva maradnak. A ház egy ideig hajléktalanok tanyájaként üzemelt, így volt mit helyreállítani ahhoz, hogy megnyithatóvá váljon a központ.

Mire kitavaszodik, újra élet költözik a sokáig tetszhalott házba. Ám hogy mit hoz a távolabbi jövő, az ma is bizonytalan.

magyar építészet, budapest, papp géza, magyarország, magazin építészet, almássy tér, almássy téri szabadidőközpont, magyar epiteszet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317