Logomain

Bauhaus Újlipócia

By Kovács Dániel 2010. március 2. 14:10

szerk at hg dot hu

Két séta is csatlakozik a helytörténeti gyűjtemény Bauhaus Újlipótváros kiállításához a közeljövőben.

Kevés, annyira egységes arculatú negyede van Budapestnek, mint az Újlipótváros. A javarészt a két világháború között kiépült terület máig megőrizte építészeti homogenitását, sőt, a büszke lakók jóvoltából szinte kisváros a nagyvároson belül. A Lehel-csarnokkal átellenben, az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben (AHGY) március 19-ig még látogatható a kiállítás, amely a Bauhaus szellemi-történeti összefoglalásával és Bujnovszky Tamás gyönyörű épületfotóival közelebb hozza a városrész megértését.

Pozsonyi_ut_42_fotos_bujnovszky_tamas20130602-27858-1rwza48.gallery

Tavaly ünnepelte alapításának 90. évfordulóját a 20. század legnagyobb hatású művészeti iskolája, a Bauhaus. A Weimarból Dessauba, majd Berlinbe költöző intézmény mindössze tizennégy esztendeig működött, de páratlan építészeti és formatervezési reformjai, valamint a számos magyar tanítvány és mester nyomán hazánkban is forradalmi változásokat indított el. A harmincas évek Magyarországán lakóházak ezrei épültek a Bauhaus formajegyeit viselve – jórészük ma, 70-80 évesen is kiválóan megállja a helyét. A Szent István körúttól kifelé rendkívül sűrűn beépített, de alaprajzi innovációval és egységes utcaképével egyszersmind roppant értékes városrész alakult ki, amelyet a városvezetés egyetlen, határozott gesztussal, a Szent István park létrehozásával tett valóban vonzóvá.

Sajnos ennek a valóban világszínvonalú örökségnek az értékét egyelőre kevesen mérik fel, igaz, az Újlipótváros civil közössége egyre inkább a pozitív példák közé sorolandó. Remélhetőleg sokat lendít az ügyön az AHGY úttörő munkája. A Maczó Balázs rendezte, Tárkányi Szabolcs szellemes grafikai megoldásaival színesített kiállítás első fázisa négy alapfogalmon át, közérthető módon mutatja be a műhely reformer filozófiáját. A kiállítás második szekciója Újlipótváros elfelejtett szépségeit tárja fel. Bujnovszky Tamás gyönyörű épületfotói tizennégy helyi bérház belsejében készültek, ahova egyébként az utcáról nem olyan egyszerű bejutni. Az ívelt ajtók, a gyönyörűen csiszolt burkolatok, a kerek ablakszemek egy elsüllyedt, talán sosem létező békebeli polgárság világába engednek bepillantást – a nosztalgiázást pedig segítik a Pintér Galériától kapott korabeli bútorok.

:image_57607

:image_57608

A fotók profik, talán kissé túlságosan is – a házak egy része nincs olyan jó állapotban, mint amilyennek tűnik. Sajnos a példásan gondos lakóközösségek mellett akadnak olyanok is, ahol kevés a pénz vagy a figyelem az értékmegőrzésre, vagy az elmúlt évtizedek pusztításának helyrehozására. Az első lépés azonban mindenképp a megismerés lenne. 

Az AHGY ezt szeretné elősegíteni azzal, hogy a kiállítás egyik záróeseményeként március 10-én (szerdán) 14:30-tól és 27-én (szombaton) 14 órától Maczó Balázs vezetésével túrát szervez számos, a kiállításon részben szereplő, részben nem megmutatott bérház érintésével. A séták az AHGY-ból indulnak az Alig u. - Csanády u. - Szent István park - Hollán Ernő u. - Pozsonyi u. - Katona J. utca útvonalon. A részvételi jelentkezést a maczobalazs@kult13.hu címen, vagy a 30/453-3693-as számon várják.

Szellem - Forma, Bau-haus. Fotókiállítás Újlipótváros Bauhaus lépcsőházairól
Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (1132 Budapest, Váci út 50.)
Látogatható: március 19-ig, H-CS: 10-18, P: 10-17 óra között.
Belépőjegy egységesen: 300 Ft.

építészet, magyar építészet, budapest, bauhaus, kiállítás, kiallitas, program, újlipótváros, 13. kerület, modern építészet, angyalföldi helytörténeti gyűjtemény, maczó balázs, tárkányi szabolcs Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317