Logomain

Vihart kavartak az új máltai operaház tervei

By Kovács Dániel 2010. február 23. 16:54

szerk at hg dot hu

A máltai főváros, Valletta lakói általános izgalommal és jóindulattal fogadták a hírt tavaly: a világ egyik legismertebb építésze, Renzo Piano formálja át városuk három kritikus pontját, többek közt új parlamentet tervezve. A nemrég nyilvánosságra hozott terveknek is jórészt pozitív a visszhangja, kivéve egyetlen épületet. A második világháborúban elpusztult vallettai operahát romfalai közé ugyanis Piano szabadtéri előadóteret építene; máltai művészek egy csoportja, élükön a világhírű Joseph Calleja tenorral azonban bojkottálná ezt.

A máltai főváros, Valletta lakói általános izgalommal és jóindulattal fogadták a hírt tavaly: a világ egyik legismertebb építésze, Renzo Piano formálja át városuk három kritikus pontját. A nemrég nyilvánosságra hozott terveknek is jórészt pozitív a visszhangja, kivéve egyetlen épületet. A második világháborúban elpusztult vallettai operahát romfalai közé ugyanis Piano szabadtéri előadóteret építene; máltai művészek egy csoportja, élükön a világhírű Joseph Calleja tenorral azonban bojkottálná ezt.

Operahaz_ma20130602-27858-l971py.gallery

Piano, aki szinkronban a közeli görög fővárosban is dolgozik egy nagy jelentőségű beruházáson, három fő feladatot kapott Vallettában, a központi buszpályaudvartól nem messze. Új bejáratot alakít ki az óvároshoz a történelmi városfalon keresztül, új parlamentet épít, és meg kell oldania a több mint fél évszázada romjaiban álló operaház sorsát is. A nagy munkák aktualitását Málta függetlenségének 2014-ben esedékes 50. évfordulója adja.

Renzo Piano: A vallettai munkák maketten

Az előző kettő ellen nincs különösebb tiltakozás, a máltai színházi szakma azonban összefogott, hogy megvétózza a harmadikat. A színház romjai közé tervezett, tető nélküli 1200 fős előadóterem szerintük használhatatlan lesz az időjárási viszontagságok miatt, az esetleges előadásokat zavarná a belvárosi környezet zaja, a közeli új parlament pedig biztonsági kockázatokat jelent. A szakma 128 képviselője a miniszterelnöknek címzett, felháborodott nyílt levélben kérte ki magának, hogy nem kérdezték meg az operarom jövőjéről, és leszögezte: színház lehet, hogy lesz, de előadás biztosan nem.

A színházi szakemberek szerint a 60-80 millió eurósra becsült szabadtéri színház helyett inkább egy flexibilis, zárt térre lenne szükség. A miniszterelnök ezzel szemben korábban azt nyilatkozta: a szabadtéri megoldásnak van jövője, mivel fedett színházból már három is bezárt a városban.

építészet, renzo piano, operaház, középület, terv, málta, valletta, szabadtélri színpad Icon_print

A világháborúban lebombázott vallettai opera romjai. Ide épít majd Piano.

Renzo Piano terve a vallettai operaház romjain kialakítandó szabadtéri színpadhoz

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317