Logomain

25 éves a Kongresszusi Központ

By Papp Géza 2010. február 15. 09:45

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Kongresszusi06_1_20130602-27858-f1nrjt.gallery

A Budapesti Kongresszusi Központ

Kongresszusi07_1_20130602-27858-e1uup6.gallery

A Budapesti Kongresszusi Központ

Kongresszusi10_1_20130602-27858-1v77p9e.gallery

A Budapesti Kongresszusi Központ

Kongresszusi05_1_20130602-27858-1h81b77.gallery

A Budapesti Kongresszusi Központ

Február 15-én épp negyedszázados a Budapesti Kongresszusi Központ.

Antal Imre bekonferálja az első magyarországi szépségverseny győztesét, Molnár Csillát; a Budapest Nagydíjas Günter Grass mogorván, de állhatatosan dedikál; bemutatják a Sorstalanság filmfeldolgozását a 36. Magyar Filmszemlén; a kómából visszatért Törőcsik Mari megnyitja a negyvenediket; Edita Gruberova először énekel Magyarországon. Igen, ezek az események mind az ezekben a napokban negyedszázados Budapesti Kongresszusi Központhoz kötődnek. Miközben a minőségi ágazatnak számító konferenciaturizmus Magyarországon a padlóra került, apropót találtunk egy kis nosztalgiázásra.

A Gesztenyéskertben, a forgalmas BAH-csomópont mellett 1982-re készült el a Novotel-szálló, Finta József harmadik budapesti hotelépülete. A kissé eldugott helyen lévő intézmény vezetőiben hamar felmerült a nyitási lehetőség a konferenciaturizmus iránt. Bár a szándék az építtető Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalatban is megvolt, a Budapest Kongresszusi Központ létrejöttéhez a végső lökést a nagypolitika adta. 

Korábban a Dózsa György úti MÉMOSZ-székház (ma Erick van Egeraat tervei alapján átépítve Liget Center) 1200 fős nagytermét használták ilyen célokra. A Zeneakadémia nagytermét kinőtte a zenehallgató közönség. Az Erkel színházat az Opera foglalta el. A Pesti Vigadó háta mögötti területre tervezett belvárosi hangversenyterem koncepciója megdőlt, helyére az Elizélt Palotának csúfolt irodaház került. (Ma ennek a helyén áll a Vörösmarty1 irodaház.) Komoly igény mutatkozott tehát egy új, kongresszusokat és egyéb rendezvényeket befogadó épületre Budapesten. És amikor ez az igény a politika szintjén is jelentkezett, beindult a motor. Egy pártkongresszus igényeit kellett ugyanis kielégítenie a megtervezendő új központnak, erre szólt a megbízás. A tervezést és kivitelezést emiatt meglehetősen gyorsan kellett elvégezni: 1983-84-ben le is zajlott, az épület hivatalos megnyitóját pedig 1985. február 15-én tartották.

A szintén Finta József tervezte épület a szállodához szorosan kapcsolódóan, de mögötte elbújtatva, a Gesztenyéskert felől üdvös visszafogottságban készült el. Kissé ironikus, posztmodern gesztusnak szánta az építész a nosztalgikus hangulatú árkádsort a park felől. "Abban azonban van bizonyos irónia, hogy a háztól egy kicsit kifordul, el is megy az árkád, a hatalom jelképe. Ez az elválás, elkülönülés, a rátett elem tulajdonképpen nagyon sokat kifejez az adott pillanat, az adott kor furcsa ellentmondásaiból. A hatalom világa és a valóság ekkor már hajmeresztően különbözött" - írta később Finta.

A beépített összalapterület 10 756 nm. Az épület több zónára oszlik a funkciók szerint. A Novotelhez tapadva, külön bejárattal üzemel a szekciótermek zónája. A nagyterem előcsarnok-rendszere három szinten szolgál közlekedőként, előtérként és társalgóként. A fő attrakció az 1923 fős Pátria-terem közel 300 négyzetméteres színpaddal, emelőplatókkal, elő- és háttérfüggönnyel, technikai híddal. Ezekhez csatlakozik a kiszolgáló helyiségek kétszintes helyiségsora és a pinceszint blokkja. A háromszög alakú telekből következően legyezőszerűen kinyíló nagytermet lehetett itt elhelyezni. Ez viszont hangversenyekhez nem jó megoldás, inkább egyetemi előadónak való. A tervező elképzeléseinek megfelelően azonban multifunkcionális tér jött létre, amely kongresszusok, konferenciák, hangversenyek, de akár divatbemutatók megtartására is alkalmas. Ma is tartanak komolyzenei rendezvényeket a Pátria-teremben. A színpadon Király József óriási életfa-szobra nem csak dísz: a terem akusztikáján is javít.

Bár az életfa a legismertebb, több más művészeti alkotás is található az épületben. Az aulában áll Váró Márton Térkompozíciója; a mészkő domborművet az ott dolgozók csak "robbantott nő" néven ismerik. Az összekötő folyosó felé látható a Bacchanália című dombormű-csoport, a tetején egy macskával.

A központ torzó maradt abban az értelemben, hogy 50 ezer légköbméteres méretével eltörpül külföldi versenytársai mellett. És nem is csak a nagy nyugat-európai példákról van szó: a szófiai konferenciaközpont kapacitása a budapestinek közel tízszerese. Bővíteni kellene ahhoz, hogy versenyképes, jegyzett központtá válhasson. A szekciózónák kicsik, újabb kiállító terek, éttermek kellenének ide - a Novotel és a BKK után magyarán egy harmadik ütem. Az 1800 fős előadóból kiáramló vendégek most mindössze részlegesen tudják itt megtartani szekcióüléseiket, márpedig a nemzetközi standard az azonos létszám lenne, nem annak az ötöde. Mondhatnánk: így legalább az épület nem nyúlik a fák fölé. Mégis: a ma Budapest Congress & World Trade Center néven működő intézmény sokak által elismerten túl kicsi térben működik. Pedig a konferenciaturizmus nagy lehetőségeket rejt magában, erre utal a Népstadion közelébe tervezett új kongresszusi központ is.

2009-re ért véget a legutóbbi felújítás, amelynek eredményeképpen új audiovizuális rendszerek épültek be, és felújították a konyhai gépészetet is. A 25 éves évfordulóra nagyszabású gálakoncertet szerveztek Miklósa Erika és a Liszt Ferenc kamarazenekar közreműködésével. Úgy jósolják, hogy májusban-júniusban fogadhatják a központ ötmilliomodik vendégét.

építészet, magazin, magyar építészet, papp géza, finta józsef, jubileum, budapesti kongresszusi központ, epiteszet, magyar epiteszet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317