Logomain

Kert-Magyarországtól Wéber Antal építészetéig: FUGA február 8-13.

By Kovács Dániel 2010. február 8. 10:42

szerk at hg dot hu

A FUGA Budapesti Építészeti Központ erre a hétre is érdekes programokat kínál. <br/>

A FUGA Budapesti Építészeti Központban ezen a héten újra ott lesz Cselovszki Zoltán, aki azúttal a fenntartható városépítészetről tart előadást; bemutatkozik a Wéber Antal építészetéről írott könyv és a pécsi Nyitott Egyetem; lesz beszélgetés az Állami Számvevőszék jelentése nyomán a települések zöldfelület-gazdálkodásáról; és a szokásokhoz híven lesz zene és gyerekprogram is a héten.

Margitsziget_budapest_padok20130602-27858-15ij98s.gallery

A programok részletesen:

2010. 02. 08. hétfő
19.30 Földalatti beszélgetések
Az Építészfórum öko-retro-bio-grín című sorozatának 7. beszélgetése: Távol Kert-Magyarországtól
Az Állami Számvevőszék izgalmas, érdekes és egyben szomorú jelentést adott tavaly szeptemberben a települési önkormányzatok zöldfelület-gazdálkodásáról. Legalább két évtizede (de talán már régebbről is) tudjuk és érezzük, hogy e területen óriási gondok vannak, sok esetben a települések nem gazdálkodást, hanem garázdálkodást folytatnak zöldfelületeiken. A települési lehetőségek és megoldások élesen elválnak a lakosok valós igényeitől, ugyanakkor – bár a politikai csatározások során mindig kampánytéma a zöld –, még az országos szabályozás sem megoldott e kérdésben. Sem tervezésben, sem kivitelezésben, sem fenntartásban, sem vagyongazdálkodásban, sem finanszírozásban. Meghívott beszélgetőpartnereinkkel az öko-retro-bio-grín beszélgetéssorozat ÁSZ témája kapcsán azt járjuk körül, hogy miért kerültünk ilyen távol Kert-Magyarországtól, s mégis milyen lépéseket kellene tenni a most zajló folyamatok mielőbbi megfordításáért?
Beszélgető partnerek:
Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese, építész, várostervezési, energetikai, környezetpolitikai szakértő;
Dr. Csemez Attila, a BCE Tájépítészeti Kar dékánja, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány elnöke, az ÁSZ által szorgalmazott zöldfelület-gazdálkodási kerettörvény tervezet elkészítésével megbízott szakértő;
Dr. Gerzanics Annamária, az NFGM Területrendezési és Településfejlesztés Főosztályának főosztályvezető-helyettese;
Helembai Mihály, az ÁSZ által vizsgált XIII. kerületi önkormányzat Környezet-gazdálkodási Kht-jának ügyvezetője, az AngyalZöld program egyik felelőse;
Dr. M. Szilágyi Kinga, a BCE Tájépítészeti Kar Kert-és Szabadtértervezési Tanszékének egyetemi tanára, a városökológiai és városi zöldfelületi kérdések szakértője.
Kurátor és moderátor: Bardóczi Sándor okleveles táj-és kertépítész mérnök, vezető tervező. A sorozat kurátora: Ertsey Attila.

2010. 02. 09. kedd
18.00 Radiológia, energiadesign, vádalku: amikor a tudósok kinyitják a tudományegyetemet a laikusoknak – bemutatkozik a pécsi Nyitott Egyetem.

2010. 02. 10. szerda
18.00 Kirakatban
Cselovszki Zoltán Belváros-Lipótváros főépítészének előadása: A fenntartható városfejlesztés kihívásai

2010. 02. 11. csütörtök
16.00 Könyvbemutató
Marótzy Katalin: Wéber Antal építészete a magyar historizmusban
A beszélgetés résztvevői: Dr. Farbaky Péter, a BTM Kiscelli Múzeum igazgatója ; Dr. Krähling János, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék docense ; Dr. Sisa József, a MTA Művészettörténeti Intézet osztályvezetője ; Dr. Marótzy Katalin, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék adjunktusa, a könyv szerzője ; Lévai-Kanyó Judit, a TERC Szakkönyvkiadó vezetője.
A beszélgetést vezeti: Sipos Júlia.
A magyar romantika és neoreneszánsz építészet számos jelentős épületet hagyott ránk, ebben a korszakban Wéber Antal szerepe vitathatatlan. Ő a XIX. századi magyar építészet meghatározó építészegyénisége, Ybl Miklós és Szklanitzky Antal pályatársa. Sok épületet tervezett, amelyek a történeti előképekhez való szigorú alkalmazkodás ellenére mégsem váltak szárazzá és unalmassá. Még a historizmust kritikusan bíráló Bierbauer Virgil is elismeréssel szólt róla: Ybl Miklós körül az azonos akarásúaknak, igen jó ízlésű építészeknek egész csoportja alakult ki. Ott volt közöttük Weber Antal, akinek legfinomabb alkotása a budapesti Váci utcai szerb egyházközségi bérház. Találóan mondották róla, hogy »catói szigorúsággal« ragaszkodott Palladio szelleméhez. Neve azonban mégsem annyira ismert, aminek oka jórészt az, hogy életművét mindeddig nem dolgozták fel részletesen. Ezt a hiányt pótolja Marótzy Katalin monográfiája.

Kiállítás: EKF Pécs 2010
Mi épült, épül Pécsett az alkalomra? – a kiállítást későbbi időpontban nyitják meg.

2010. 02. 12. péntek
19.30 Bolla Gábor Quartet
Bolla Gábor szaxofon, Balázs József zongora, Lakatos Krisztián bőgő, Balázs Elemér dob
A Bolla Quartet 2003. október 15-én alakult Bolla Gábor 15. születésnapján. A zenekar pályafutása alatt már bejárta szinte egész Európát. Játszottak már Bécs, Bukarest, Szentpétervár, Brugge, Brüsszel, Párizs, Pozsony, Amszterdam, Prága, Avignon, London, Frankfurt jazz fesztiváljain, klubjaiban. 2004-ben elkészítették első lemezüket The Way We Play címmel. 2005-ben megnyerték az avignoni jazz versenyt, amely versenyre Európából, korhatár nélkül bármely zenekar nevezhetett. A zsűri díja mellett, a közönség díjat is elnyerték, valamint Szakcsi Lakatos Róbert a legjobb szólistának járó díjat is megkapta. A díj részeként Franciaország egyik legjobb stúdiójában készíthettek egy lemezt. Repertoárjuk főleg saját kompozíciókból és standard-ekből áll. Stílusukra legfőképp a modern straight-ahead jazz jellemző.  

2010. 02. 13. szombat
Budapesti mesék Klubja
2 Egér kalandjai – Bolyongások Budapesten: az Aula könyvkiadó meséi
15.00 Magad uram kézműves műhely
Megpróbálkozunk jónéhány budapesti mozaik újraalkotásával, ebben segítségünkre lesz a Bolyongások Budapesten című könyv és átellenben a Párisi Udvar (ha kinézünk az ablakon).
16.00 Részből egész játék a két egér történetére és persze nem kis részben a budapesti mozaikokra alapozva.
17.00 Magad uram kézműves műhely
Saját mozaikokat készítünk szokványos és kevésbé szokványos alapanyagokból. Mindezt Mészáros János és Nagy Karina társaságában.

fuga, program, köztér, cselovszki zoltán, zöldfelület, wéber antal Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317