Logomain

Kétséges a Roosevelt tér felújítása

By Kovács Dániel 2010. február 8. 09:45

szerk at hg dot hu

Deak_ter1120130602-27858-1jf6ykk.gallery

deák tér cikkép

Roosevelt_ter_felujitas_120130602-27858-wssm0v.gallery

A Roosevelt tér felújításának tervei

Roosevelt_ter_felujitas_220130602-27858-11lfytm.gallery

A Roosevelt tér felújításának tervei

Marcius_15_ter_eszak_felujitas20130602-27858-1rkpttp.gallery

A Március 15. tér északi felének felújítási terve

Kiírták a közbeszerzési pályázatokat a Budapest Szíve program első ütemére: 2010 végére elkészülhet az új Károly körút, valamint a Március 15. tér északi része is. A Roosevelt tér tervezett felújítása azonban kétségessé vált: a költségek nagyobb részét a villamospálya és a közlekedési csomópont rendbe tétele vinné el, ez pedig nem fér bele az uniós pályázatba. Információink szerint felmerült, hogy a Roosevelt tér helyett a Váci utca teljes rekonstrukciójára fordítanák a támogatást, ezt azonban a főváros nem erősítette meg.

Kiírták a közbeszerzési pályázatokat a Budapest Szíve program első ütemére: 2010 végére elkészülhet az új Károly körút, valamint a Március 15. tér északi része is. A Roosevelt tér tervezett felújítása azonban kétségessé vált: a költségek nagyobb részét a villamospálya és a közlekedési csomópont rendbe tétele vinné el, ez pedig nem fér bele az uniós pályázatba.

A Budapest Szíve Program beruházásaihoz az Európai Unió városszépészeti célú pályázatai biztosítanak anyagi forrást – mondta lapunknak Rák György, a Budapest Szíve Városfejlesztő Nonprofit Kft. vezetője. A program két projektje, a Hídfőterek és a Kaputérség az eredeti szándékok szerint a Roosevelt tér felújítását is magába foglalja; itt azonban kiderült, hogy a költségek nagyobb részét a villamospálya újjáépítése vinné el, ez pedig csak közlekedési pályázat keretében lenne megvalósítható. Így valószínű, hogy a 2012-ig lezáruló pályázati szakaszból a Roosevelt kimarad.

Építész körökből származó információink szerint felmerült ugyan, hogy a Roosevelt tér helyett a Váci utca felújítását emelik be az első ütem munkálatai közé, sőt, szóba került a József Attila út is. Rák György szerint azonban nem képzelhető el, hogy a Roosevelt helyére más belvárosi beruházás „ugorjon be” – nincsenek ugyanis készen a pályázathoz szükséges kiviteli tervek. 

A Károly körút átalakulása a hg.hu-n is bemutatott tervek szerint még idén megindulhat, a közbeszerzési pályázat azonban még nem zárult le, így végleges határidőket sem lehet megállapítani. A munkákat mindenesetre úgy tervezik, hogy a 47-49-es villamosok ideiglenes végállomása az Astoria és a Belvárosi Színház közötti szakaszra kerül majd. Forgalomszervezési okokból az Astoriához tervezett körforgó nem valósul meg, mivel a Károly körút forgalomcsillapított övezetté alakul.

Mint Rák Györgytől megtudtuk, a Március 15. térnek először az északi fele készülhet el, amelynek munkálataiba a multifunkcionálissá alakuló piarista tömb beruházóját is bevonták. A tér déli felére, ahol jelenleg buszmegálló és parkolók találhatóak, ugyancsak készen vannak a tervek. Az itteni mélygarázst magánerőből valósítanák meg, de (a soproni mélygarázs-botrányt lezáró, precedens-értékű bírósági ítélet alapján) a főváros tulajdonában maradna.

A tervek szerint a Március 15. tér déli részével párhuzamosan készülhetne el a Ferenciek tere felújítása is. Ezt eredetileg később akarták megvalósítani, de a jelenlegi helyzetben a Belváros új főutcájának északi részéhez képest is prioritást élvez: így ugyanis valódi összeköttetés jönne létre a Belváros két fele közt. Valószínűnek tűnik, hogy az itteni, momentán gépkocsiforgalmat bonyolító Y-aluljárót nem egyszerűen elbontják, hanem lefedik, és keleti felét kibontva összekötik a gyalogos-aluljáróval. A Kossuth Lajos utca hosszabb távra tervezett rekonstrukciójával kapcsolatban pedig továbbra is a tervek között szerepel, hogy az Erzsébet-hídról érkező átmenő forgalmat a Klotild-palotáktól az Astoriáig a föld alatt vezetnék. Ez jelentős költségekkel járna, de a felszínen sokkal élhetőbb állapotokat eredményezne.

A beruházással kapcsolatban fejlemények legközelebb a közbeszerzési pályázatok eredményhirdetése után várhatóak. Rák György tájékoztatása szerint a budapestszive.hu oldalon a jövőben minden dokumentum elérhető lesz.

felújítás, építészet, budapest, budapest szíve, magyarország, belváros, m-teampannon, károly körút, 5. kerület, roosevelt tér, március 15. tér, rák györgy Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317