Logomain

Óriásgáttal csalogatnák a turistákat Montenegróban

By Ongrádi Melinda 2010. február 1. 10:10

szerk at hg dot hu

Mratinje_220130602-27858-hturqc.gallery

Mratinje Ivanisin Kabashi Arhitekti

Mratinje_320130602-27858-aa2o4q.gallery

Mratinje gát Ivanisin Kabashi Arhitekti

Mratinje_420130602-27858-1qlyips.gallery

Mratinje gát Ivanisin Kabashi Arhitekti

Mratinje_520130602-27858-r59h7n.gallery

Mratinje gát Ivanisin Kabashi Arhitekti

Montenegro_gat_hirlevel20130602-27858-1tlrbw6.gallery

montenegró gát hírlevél

A turizmust a világ ötödik legnagyobb gátjára épített látványos kilátóval élénkítenék Észak-Montenegróban.

Észak-Montenegró fejlődését igen eredeti módszerrel kívánja elősegíteni a montenegrói kormány: a gazdaság élénkítését, a csodálatos tájak népszerűsítését és a turisták figyelmének felkeltését egy hatalmas völgyzáró gáttól remélik. A Mratinje gáthoz kapcsolódó projekt tervezésére nyilvános pályázatot írtak ki, amelynek nyertese a zágrábi Ivanisin. Kabashi. Arhitekti iroda lett.

A meglévő Mratinje vízerőművet 1975-ben építették. A hozzá tartozó betongát az ötödik legnagyobb ilyen létesítmény a világon (a mostani állapotot lásd itt), és építésekor ez volt Jugoszlávia legnagyobb szabású és technikailag legbonyolultabb építkezése.

A Piva-folyó völgyének elárasztása során egy 16. századi monostort is magasabb helyre kellett költöztetni, az erőműben dolgozó alkalmazottak kedvéért pedig egy új települést alapítottak a mesterséges tó partján. Ez lett a ma már 5000 lakosú Pluzine. Az idők folyamán a betongát egyre inkább a karsztos sziklák alkotta táj részévé vált.

Mesterséges eredete ellenére a tó és a hatalmas gát a környező tájjal együtt csodálatos látványt nyújt; ugyanakkor az útikönyvek viszonylag ritkán említik célpontként. Montenegró most ezt a vidéket szeretné vonzóbbá tenni a turisták szemében, a projekt központi eleme pedig a gát lenne. A pályázat során fontos szempont volt, hogy kihangsúlyozzák a természetes és a mesterséges szimbiózisát.

A nyertes tervben szereplő létesítmény, egy fantasztikus fekvésű kilátó a gátnak a völgy napsütötte oldala felé eső végén helyezkedne el, a tervezők öt fázisban képzelik el a megvalósítását, de az építményt bármelyik fázisban használni lehetne.

A kilátó a sziklákból konzolosan kinyúló platóból és két toronyszerű elemből, valamint az ezeket összekötő „hídból” áll majd; utóbbiban a gátépítést és a környék élővilágát bemutató kiállítás kap majd helyet. Ezekhez kapcsolódna egy, a mesterséges tavon lebegő úszó platform. Az építmények szerkezete főleg beton és acél. Az épületek egyese elemeit a tervek szerint az Adria partján lévő hajógyárakban előre elkészítenék. Az elképzelések szerint a létesítmény egyfajta bázisa lehetne a környékre tett kisebb-nagyobb túráknak, így az egész régióban segítené a turizmus élénkítését.

magazin, montenegró, kilátó, horvát építészet, mratinje gát, ivanisin.kabashi.arhitekti, turistalátványosság Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317