Logomain

Négymilliárdból újul meg a MOM Művház

By Papp Géza 2010. január 27. 21:45

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Mom_kulturhaz20130602-27858-1fc0e92.gallery

A hajdani MOM Művelődési Ház napjainkban, a kerület büszke zászlajával

Munkasok_a_hazfalon20130602-27858-1b76i32.gallery

Barátságos munkások a MOM Művház homlokzatán

Mom_archiv_lobbi20130602-27858-16tjcxj.gallery

A MOM Művház előcsarnoka archív képen

Mom_archiv_nezoter20130602-27858-1k906ck.gallery

A MOM Művház színházterme archív képen

Felujitas_madartavlat20130602-27858-1kwyzvn.gallery

A MOM Művház felújítása: a gyalogosforgalmúvá átépített Sirály utca madártávlatból

Mom_muvhaz_hirlevel20130602-27858-u7j43.gallery

mom muvhaz hirlevel

Tervek_120130602-27858-1ukyg9o.gallery

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervek_220130602-27858-xgkl90.gallery

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervek_320130602-27858-1l7izk7.gallery

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervek_420130602-27858-11a8fou.gallery

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervek_520130602-27858-1mf6fhw.gallery

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervek_620130602-27858-1d41znv.gallery

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervek_galeria20130602-27858-2g9gsk.gallery

Tervlapok a MOM Művelődési Központ felújításához

Mom_muvhaz_keleti_homlokzat20130602-27858-127qtlr.gallery

Tervek a MOM Művelődési Ház felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Sztahanovista kultúrpalotából a 21. századi elvárásoknak megfelelő közösségi ház.

Az ötvenes évek építészetének egyik legfontosabb fővárosi emléke a XII. kerületi MOM Művelődési Központ. A hely, amely a Gemini állandó fellépőhelye volt, ahol a Hobo Blues Band első klubja működött, és ahol a hatvanas évek elején Ferencsik János vezényelt, 2009 végén bezárt, hogy hamarosan megújulva várja a kerület és az egész főváros lakóit.

1951-ben a Magyar Optikai Művek (MOM) szovjet igazgatója, Szmirnov Konstantin új művelődési házat rendelt a gyártelep szomszédságába. A tervezési megbízást az élete delén járó Dávid Károly kapta. Dávid erre az időre már közismert volt a hazai építészkörökben: a két világháború között Le Corbusier franciaországi irodáját is megjárta, majd hazatérve modern stílusban dolgozott. Legfontosabb munkái közé tartozik az 1948-ra elkészült ferihegyi 1-es terminál, de ő irányította a Népstadion vagy a Fővárosi Művelődési Ház építését is.

A kétszintes, 3000 négyzetméteres ház megépítése és felszerelése ötmillió forintba került, a megnyitót 1951. november 7-én, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulóján tartották (egyes források szerint az építkezés egészen 1954-ig elhúzódott). Bár az ötvenes évek elejére egyeduralkodóvá vált állami stíl, a szocialista realizmus formajegyei fellelhetők a házon, az inkább mégis a modern irányzathoz áll közelebb. A lépcsőház és a nagy belső terek egyértelműen a Bauhaus hatását mutatják, a szocreál ideológiának megfelelő részletmegoldásokkal. Ilyesféle tematikában fogant az a fémből kovácsolt, Gáldi Gyulának tulajdonított műalkotás is, amelyet 1952-ben helyeztek el a Sirály utcai homlokzaton.

A Szabad Nép 1952. január 6-én így mutatta be a házat: "A lépcsőházat a képzőművészeti kör tagjainak alkotásai, sztahanovisták, kiváló dolgozók portréi díszítik. A korszerűen, kényelmesen berendezett színház- és moziterem 800 látogatónak biztosít kellemes estéket. Az emeleti könyvtárban szépirodalmi és tudományos könyvek ezrei, a süppedő szőnyegekkel borított olvasóterem, vagy a különböző játéktermek, tanácskozó helyiségek várják a vendégeket. (...) Nyáron kellemes estéket nyújt a kultúrotthon szabadtéri színpada."

A művelődési központ 1966-ban az előző évben elhunyt egykori szocdem vezető, majd köztársasági elnök Szakasits Árpád nevét vette fel, de mind a mai napig leginkább a MOM néven ismerik. Fénykora a hatvanas-hetvenes évek. Itt volt az 1965-ben alakult Gemini együttes törzshelye, itt működött a Hobo Blues Band első klubja, a színházteremben a Mikroszkóp Színpad, a Madách Színház és a Vígszínház művészei rendeztek teltházas előadásokat, de ezek mellett tengernyi szakkör, klub és tanfolyam is működött.

A rendszerváltást követően a műemlékké nyilvánított ház a szakszervezet tulajdonából a kerületi önkormányzathoz került. A programok is megváltoztak: a befogadó jelleget saját programokat kínáló, a helyi civil szervezetekkel együttműködő kulturális központ váltotta fel. A belső terek fél évszázada változatlan kialakítása azonban ennek már nemigen felelt meg: hosszas tervezgetés után nemrég végre megindult a teljes felújítás.

A terveket a Gödör Klubról és az Erzsébet tér újjáépítéséről ismert Firka Építész Stúdió készítette. Feladatuk nemcsak az volt, hogy alkalmassá tegyék az épületet a mai követelményekhez, de néhány régi hibát is ki kellett küszöbölniük. Dávid Károlyt annak idején főleg a forgalmas sarokra helyezett főbejárat miatt kritizálták, és azért, mert az épület közvetlenül az utcafrontra került; csendesebb miliő jöhetett volna létre, ha a házat beljebb helyezik el, úgymond.

A felújítás mindkét problémára megoldást keresett. Eredetileg új bejáratot nyitottak volna a Sirály utcai szárny homlokzatán, ezt azonban a KÖH nem engedélyezte. A csendesebb front viszont megvalósul: a Sirály utcában a járműforgalom megszűnésével sétálóutca alakul ki, mely alkalmas lesz a biopiac, vásárok, szabadtéri kulturális rendezvények megtartására. A kialakuló tér kapcsolódik a MOM belső udvarához és a Gesztenyéskerthez is, így fontos szerepe lesz a tömb területének egységesítésében. A park felér majd egészen a kultúrházig. A terep lejtését kihasználva a jelenlegi Sirály utcai szint alatt a Gesztenyéskertre nyitható homlokzattal olyan új szolgáltató szint kialakítására is lehetőség nyílik, mely vendéglátással, előadó-kiállító tér kialakításával rendezhető be. A kert látogatói számára korszerű nyilvános illemhelyet és játékkölcsönzőt is kialakítanának itt. A szolgáltató szint alatt kétszintes mélygarázst építenek 110 autónak, ki- és behajtással a Jagelló útra. A kerület ezzel egy régi problémát szeretne orvosolni: a biopiac alatt korábban kaotikus parkolási helyzet alakult ki a környéken, ez most megnyugtatóan rendeződhet.

A népszerű biopiac fix pavilonsort kap a régi bódék helyett - így egyrészt sokkal kulturáltabbá válhat az árusítás, másrészt a pavilonok más célra is felhasználhatók lesznek, új helyszínnel gazdagítva a ház kínálatát. A hátsó udvarban szabadtéri színpad épül, az alatta levő teret a ház és az árusok használhatják majd raktározásra. A létesítmények felújítása és újak tervezése során fontos szempont volt az alternatív energia-felhasználás előtérbe helyezése, az intelligens épületüzemeltetés, a szelektív hulladékgyűjtés megoldása, valamint az akadálymentesítés is. A fűtés-hűtés rendszer megoldása ennek megfelelően egészen egyedi lesz: a föld alatt futó nagy átmérőjű szennyvízvezeték nagyjából állandó hőmérsékletét használja majd ki az új rendszer.

A belsőépítészeti kialakításnál megőrzik az ötvenes évek hangulatát, a 21. század technikai megoldásaival párosítva. A színházteremben flexibilis nézőtér épül: első részét egy szintbe hozhatják majd a színpaddal, ami táncos programoknál lehet hasznos. Új színpad- és hangtechnika is épül. A nézőtéren viszont megmaradnak a régi széksorok. A színház mellé a hiányzó kiszolgáló helyiségek is megépülnek: a kisgyermekes vendégeket baba-mama szoba, a fellépőket öltöző fogadja majd. A Csörsz utca felőli oldalon az irodák üvegfalasra váltanak, így jóval világosabb lesz a folyosó.

A MOM Művelődési ház felújítási programját a XII. kerületi önkormányzat összekapcsolta az épület szomszédságában található Gesztenyéskert és a környező közterületek fejlesztésével, hogy a területet egységes kulturális, szolgáltató, rekreációs övezetté alakítsa. A program része a sétányok, a növényállomány megújítása, a világítás és az utcabútorok korszerűsítése. Itt is fontos szempont az akadálymentesítés,,mivel jelenleg a környező utcákból rendkívül nehezen megközelíthető a terület az idősek, a kismamák és a mozgáskorlátozottak számára. A park megújulása az ott található emlékműveket is érinti, várhatóan átalakul a Finta József tervezte antifasiszta emlékmű hátterét adó, kis méretű bazaltkockás burkolatú fal, és nemrégiben pályázatot írtak ki egy új 1956-os emlékszobor felállítására is.

Az EU-s pályázat második fordulójában a projektre 900 millió forintos támogatást nyert el a kerület, így a kettőről közel négymilliárd forintra emelt teljes pénzügyi keretbe belefér a mélygarázs megépítése is. A pályázat azért is arathatott ilyen sikert, mert egyszerre kulturális, munkahelyteremtő és környezetvédő jellegű. A Sirály utcát már lezárták, a Csörsz utca autóforgalma kétirányú lett, a házban kezdődnek a munkálatok. Másfél évet szánnak a kivitelezésre: a megújult MOM Művház megnyitóját 2011 nyarára várhatjuk.

felújítás, építészet, magazin, magyar építészet, budapest, örökségvédelem, papp géza, magyarország, szocialista realizmus, modern építészet, MOM Művelődési Központ, mom művház, dávid károly, firka építész stúdió, 12. kerület, hegyvidék, epiteszet, magyar epiteszet Icon_print

A hajdani MOM Művelődési Ház napjainkban, a kerület büszke zászlajával

Barátságos munkások a MOM Művház homlokzatán

A MOM Művház előcsarnoka archív képen

A MOM Művház színházterme archív képen

A MOM Művház felújítása: a gyalogosforgalmúvá átépített Sirály utca madártávlatból

mom muvhaz hirlevel

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervek a MOM Művelődési Központ felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Tervlapok a MOM Művelődési Központ felújításához

Tervek a MOM Művelődési Ház felújításához - Kép © Firka Építész Stúdió

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317