Logomain

Hamarosan nyílik Niemeyer itáliai koncertterme

By Kovács Dániel 2010. január 27. 15:14

szerk at hg dot hu

A nemrég 102. életévét betöltött brazil építészlegenda, Oscar Niemeyer több mint fél évszázada Európában is alkot.

A nemrég 102. életévét betöltött brazil építészlegenda, Oscar Niemeyer több mint fél évszázada Európában is alkot. Megbízásait azonban nem nagy pályázatokon, hanem személyes ismeretség útján szerzi. Így épült a Wagner-fesztiváljáról széles körben ismert, Amalfi-parti Ravello új koncertterme is, amelyet sokéves munka után január végén adnak át a nagyközönségnek.

Ravello, Niemeyer Auditorium

Az elképesztően szép, ma a világörökség részét képező természeti környezetben fekvő Ravello pár ezres városkáját a 19. század végén Richard Wagner hozta divatba, aki itt fedezte fel a Parsifalban szereplő varázskert előképét. A világhírű német komponista nyomán Verditől Fellinin át Barbra Streisandig számos híresség nyaralt a településen, amely mára évenként koncertsorozatot is szervez Wagner emlékére. Az új koncertterem építésének ötlete 2000-ben merült fel, tervezőnek pedig Domenico De Masi professzor személyes ismeretslge útján sikerült megnyerni Oscar Niemeyert.

Niemeyer a tengerparti hegyoldalba tervezte épületét, amelyet ívelt teteje, látványos betonszerkezete és az oldalába vágott, a kivételes panorámát megmutató kerek ablak tesz sajátossá. Az 1500 négyzetméteres tömbben színházi előadások és koncertek rendezésére is lehetőség nyílik, hála a három külön szekcióban mozgatható színpadnak. A 16 millió euróba kerülő épület munkálatait 2006-ban kezdték el, és január végén háromnapos ünnepségsorozat keretében veszik használatba.

Ravello nem az első dél-olaszországi kisváros, amely világszerte ismert sztárépítésszel csábítaná magához a látogatókat. A hatezres Strongoli tavaly mutatta be az osztrák Coop Himmeb(l)au által tervezett, meglepő statikájú múzeumának terveit.

építészet, olaszország, koncertterem, oscar niemeyer, kortárs építészet, ravello Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317