Logomain

Üdüljön szélturbinában!

By Ongrádi Melinda 2010. január 27. 11:38

szerk at hg dot hu

Turbine_city_120130602-27858-79k8k3.gallery

Turbine City on office szélturbinapark

Turbine_city_220130602-27858-96gxag.gallery

Turbine City on office turbinaváros

Turbine_city_320130602-27858-18bou4z.gallery

Turbine City on office turbinaváros

Turbine_city_420130602-27858-jshb1t.gallery

Turbine City on office turbinaváros

Turbine_city_620130602-27858-1vict8s.gallery

Turbine City on office turbinaváros

Turbinavaros_hirlevel20130602-27858-hb5glr.gallery

turbinavaros hirlevel

Turistacsalogató tengeri szélerőműpark a norvégiai Stavangerben: az on office iroda koncepcióterve.

Ha megvalósul az on office építésziroda látványos terve, a turizmus iparágának szokványos kínálatára ráunt amerikai vagy japán turisták új, izgalmas élményeket fedezhetnek fel maguknak: például azt, hogy milyen érzés lehet egy szélerőmű aljában kialakított spában fürdőzni és közben a hatalmas panorámaablakokon át a jeges Norvég-tengerben gyönyörködni, vagy egy luxushotelben nyugovóra térni pár tucat szélturbina meghitt zümmögése közben…

Az iroda koncepciója ugyanis nem más, mint egy tengerre épült szélerőműpark a norvégiai Stavangerben, turistacsalogató funkciókkal: szállodával, múzeummal összekapcsolva. Az ily módon a kellemeset a hasznossal összekötő elgondolást az építészek részletes tervekkel, látványtervekkel is illusztrálták.

Az egész világon Norvégia tengerpartja rendelkezik a legjobb adottságokkal a szélenergia hasznosításához, az országon belül pedig Stavanger tengerpartja az erre alkalmas leghosszabb és legszelesebb partszakasz. Ráadásul erre a környékre még viszonylag kevés szélturbina épült. Ha ehhez hozzáadjuk még azt, hogy az ország az olajiparnak köszönhetően rendelkezik a tengeri platformok építéséhez szükséges tudásbázissal, valamint a megfelelő tőkével is, gyakorlatilag adja magát a gondolat a szélerőművek építésére.

A Turbine City névre keresztelt létesítménybe tervezett funkciók egy szálloda, spa és múzeum lennének, a vízen érkező vendégeket szállító hajók a karcsú szélturbina-tornyok között kialakított kikötőkben parkolhatnának le. Az építészek állítása szerint a 8 MW teljesítményű szélturbina teljesítményéből 1 MW elegendő lenne az egész létesítmény üzemeltetéséhez.

A tengeri szélenergia hasznosítását az Európai Unió is támogatja. Norvégia egyébként már komoly terveket fontolgat a partközeli szélerőművek telepítésével kapcsolatban, azonban ezekkel szemben egyelőre erős a közvélemény ellenállása. Az ország egyelőre a vízenergia hasznosítása terén számít nagyhatalomnak, ha azonban az EU célkitűzésé vesszük alapul, amely szerint 2020-ra teljes energiafogyasztásának 20%-át megújuló forrásból szeretné fedezni, a szélenergia a vízenergia kiváló kiegészítője, amellett akár keresett exportcikk is lehet.

Az építésziroda látványos terve akár a szélenergia népszerűsítésének első lépése, egyfajta „vezérprojektje” is lehetne. Stavangerben, amely a norvég olajipar fellegvára, 2008-ban pedig Európa kulturális fővárosa volt, már számos látványos turistaattrakció található, a felépülő szélerőműpark azonban olyan ikonikus építészeti szimbólummá válhatna, akárcsak Párizsban az Eiffel-torony vagy Rómában a Colosseum.

magazin, norvégia, norvég építészet, megújuló energiaforrások, turbine city, on office, stavanger, szélerőműpark Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317