Logomain

Energiatermelő fák és biofelhőkarcolók: város a jövőből

By Ongrádi Melinda 2010. január 25. 15:39

szerk at hg dot hu

Econic_120130602-27858-1kx02wq.gallery

Metrepolis HWKN Matthias Hollwich Marc Kushner

Econic_220130602-27858-1evntzx.gallery

Metrepolis HWKN Matthias Hollwich Marc Kushner

Vagando_kesz_320130602-27858-oy9tj7.gallery

Metrepolis HWKN Matthias Hollwich Marc Kushner

Skygrove20130602-27858-1rin0d0.gallery

Skygrove HWKN Matthias Hollwich Marc Kushner

Vagando_kesz_420130602-27858-1hsy89r.gallery

Metrepolis HWKN Matthias Hollwich Marc Kushner

Biovaros_hirlevel20130602-27858-r6g6sy.gallery

biovaros hirlevel

A 22. század városa természetesen nő majd, akárcsak az erdők. Ennek jegyében épült a HWKN iroda utópiája, Metrepolis. <br/>

Milyen lesz az építészet 100 év múlva? Hogyan reagál a kor kihívásaira? Meg lehet-e oldani a környezeti problémákat, az energiaválságot, az üvegházhatás okozta problémákat az építészet eszközeivel? Matthias Hollwich és Marc Kushner építészek, a HWKN iroda alapítói szerint igen. Részletesen kidolgozott koncepciójuk, az „econic design” névre keresztelt filozófia utópisztikus elképelést takar, amelyet az alkotók részletes látványtervekkel és képzeletbeli kronológiával is alátámasztanak.

Az econic design kifejezés az ecology (ökológia) és az icon (ikon) szó összeolvasztásából ered. Az elnevezés arra utal, hogy olyan építészeti alkotásokat kell létrehozni, amelyek maguk is az élő környezet részei, egyben az új filozófia jelképei lesznek. Az ennek jegyében született épületeknél a forma többé nem követi a funkciót: az maga a funkció.

Az ember valaha összhangban élt a természettel. Manapság azonban nem mi igazítjuk szokásainkat a természethez, hanem ez utóbbit igyekszünk megváltoztatni azért, hogy változatlanul fenntarthassuk mai életformánkat. Ez azonban hosszú távon nem tartható: a mai környezeti és társadalmi problémákra csak a fenntartható megközelítés lehet a válasz.

Hollwich és Kushner képzeletbeli forgatókönyve konkrét kronológiával illusztrálja, hogyan alakul majd át gyökeresen a világ építészete. A koncepció alappillérei a fenntartható építészet vívmányai mellett: az olajválság és a géntechnológia fejlődése. A képzeletbeli forgatókönyv legfontosabb állomásai a következők:

2015. Radikális nézetek jelennek meg az építészeti oktatásban, amelyek lényege, hogy az építészet is az ökológia részévé válik. Ennek értelmében egy épületre jellemző lesz majd:

ADAPTÁCIÓ: az épület intelligensen alkalmazkodik a környezeti körülményekhez.
BEÉPÍTETT ÖKOSZISZTÉMÁK: az épület szerkezetébe integrált élő rendszerek.
ÉLŐ SZERKEZET: az épület szerkezete sokszor maga is élő, növényi anyag, amely képes a növekedésre.
ÉLŐ TECHNOLÓGIA: az építészeti rendszerek az élő környezet részeként viselkednek.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK: a természet energiaforrásainak kreatív hasznosítása.
SZIMULÁLT ÖKOSZISZTÉMÁK: az építészeti rendszerek leképezik a természetben található élő közösségeket.

Építészet a 22. században

2022. New Yorkban megépül az első „Skygrove”, azaz a mangrovefa által inspirált szerkezettel épülő felhőkarcoló, amely a gyökérzethez hasonló támaszoknak köszönhetően minden természeti csapásnak ellenáll. Az épület elsőként testesíti meg a funkció és a forma olyan ötvözését, amely összekapcsolja a természetest és a mesterségest.

2046. Egy újonnan felfedezett technológia keretében a fotoszintézist integrálják egy elektromos berendezéssel; az ilyenformán módosított növények képesek áramtermelésre.

2064. Megjelennek az első olyan génmódosított fák, amelyek képesek energiát termelni. Ezek 5 év növekedés után megtermelik az épületek energiaszükségletének 80%-át.

2073. Kimerülnek a világ olajtartalékai: az olajalapú gazdaságnak vége.

2098. Az Egyesült Államokban bevezetik az új National Growth Building Code elnevezésű építési szabályozást, amelynek értelmében a városok növekedése az erdők fejlődését képezi le. A hagyományos várostervezést felváltja a természetes növekedés.

2108. Atlantában megépül Metrepolis, az első olyan város, amely teljes egészében tükrözi az új filozófiát. Metrepolisban a városi táj az erdőre emlékeztet: nincsenek a hagyományos értelemben vett városnegyedek, a város szerkezete függőlegesen rétegezett. A legfelső szint, a „lombkorona” energiát nyer a Napból, és vizet az esőből. A „lombkorona” a belvárosi részeken sűrűbb és magasabb, a külvárosokban ritkább és alacsonyabb. A város részeit a sűrűséggel jellemezhetjük: sűrűbb és kevésbé sűrű részek a jellemzők. A talajszinten nincsenek külön járdák és autóutak: olyan érzésünk van, mintha egy erdő talaján járnánk. A városban hidrogénmeghajtású egyszemélyes járművek közlekednek keresztül-kasul.

A múltból itt maradt építészeti emlékek lassan részeivé válnak az új, növekedő szervezetnek; az energiatermelő növények beszövik a mesterséges épületszerkezeteket, így azok energiafogyasztókból maguk is energiatermelőkké válnak. Virágzó és élhető település jön létre; a város és a természet újra összeforr.

Mai energiafogyasztásunk 40%-a a városi életmódhoz köthető energiafelhasználásnak köszönhető. Az új, intelligens energiatermelő növények ezt a fogyasztást maradéktalanul fedezik, emellett pedig tisztítják a város levegőjét. Az új, 22. századi város szellemi és gazdasági tőkéjét egyaránt a természettől kapja majd.

Hollwich és Kushner azt vallják, hogy a múlt rongálásait csak a fejlődés teheti jóvá. A fejlődés azonban már nem pusztán technikai, hanem biológia innováció is. Az építészek, mérnökök és vizuális művészek felelőssége, hogy minél szélesebb körben terjesszék ezt az új megközelítést, amely az ember és a természet teljesen új alapokra helyezett viszonyából fakad majd.

Az építészek elképzelése első hallásra több mint merész: azonban ha figyelembe vesszük a közelmúlt innovítav fejlesztéseit, talán még az is elképzelhető, hogy unokáink áramot fejlesztő fák alatt fognak sétálgatni. Földünk jövője érdekében is reménykedjünk benne, hogy így legyen!

építészet, magazin, várostervezés, fenntartható, megújuló energiaforrások, hwkn, matthias hollwich, marc kushner, metrepolis, skygrove, jövő városa Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317