Logomain

Hazatér Kínába a Louvre üvegpiramisának tervezője

By Kovács Dániel 2010. január 19. 13:00

szerk at hg dot hu

A 92 éves I. M. Pei egy nanjingi múzeum tervezését vállalta el 1,370 milliárd forintnak megfelelő jüanért.

Otthon, kínai földön dolgozhat az Egyesült Államok egyik legismertebb építésze, a Guangzhuo városában született, de 1935-ben emigrált Ieoh Ming Pei. A 92 éves mester, akit szerte a világon elsősorban a Louvre legendássá lett bővítéséről tartanak számon, egy nanjingi múzeum tervezését vállalta el. A megbízó 1,370 milliárd forintnak megfelelő jüant fektetett abba, hogy hazahozza a mestert.

Pei_gallery20130602-27858-bn80kl.gallery

A Jangce partján fekvő, hatmilliós Nanjing Kelet-Kína második legfontosabb kereskedelmi központja Sanghai után. A város történelme a Kr. e. 5. századig nyúlik vissza, és mindig is kiemelkedő csomópontnak számított. Egy buszpályaudvar építése során, 2007-2009 között találtak rá annak a palotakomplexumnak a romjaira, amely a hat dinasztia korából, azaz a Kr. u. 3-6. századból származik. A terület fejlesztője a tervezett épületek mellé múzeumot is emel a palota romjainka bemutatására; ennek tervezéséhez hívták haza Peit.

Miután 18 évesen az Egyesült Államokba költözött, Pei a University of Pennsylvania, majd a Massachussetts Institute of Technology hallgatója lett. Korai éveiben főleg Frank Lloyd Wright és Le Corbusier építészete hatott rá. A második világháború után megismerkedett és együtt dolgozott a Németországból Amerikába költöző Walter Gropius-szal és Breuer Marcellel; ezekben az években készítette utolsó, megvalósulatlanul maradt terveit egykori lakóhelyére, Shanghaiba.

A hatvanas évektől a többnyire monogrammal. I. M. Pei néven emlegetett építész fogadott hazája legismertebb mesterei közé emelkedik. Az Egyesült Államokban legjelentősebb munkái a John F. Kennedy Library, a dallas-i Hancock Tower, vagy a washingtoni National Gallery bővítése. A tavaly 20. évfordulóját ünneplő Louvre-bővítéssel Pei örökre beírta magát az építészettörteneti tankönyvekbe. A kilencvenes években készült épületei, például a hongkongi Bank of China, a high-tech építészet legjobb példái közé számítanak. Legutóbb a Dohában elkészült iszlám művészeti múzeum épületével keltett nemzetközi figyelmet. Tavaly év végén azt is bejelentették, hogy ő veheti át a Royal Institute of British Architects 2010-es arany medálját Erzsébet királynőtől.

építészet, kína, múzeum, nanjing, terv, kínai építészet, i. m. pei. egyesült államok Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317