Logomain

Haiti, katasztrófa után

By Kovács Dániel 2010. január 15. 13:55

szerk at hg dot hu

Haiti_elnoki_palota_cikkep20130602-27858-11qqc7z.gallery

Haiti, az elnöki palota a földrengés előtt és után

Haiti_ensz_szekhaz20130602-27858-1a2idot.gallery

Haiti, az ENSZ helyi központja a földrengés után

Haiti_templom20130602-27858-1uoni3s.gallery

Haiti, a földrengésben összeomlott templom

Hirlevel_haiti20130602-27858-lcx6qn.gallery

hirlevel haiti

A gyenge minőségű építőanyagok és a szabályozás teljes hiánya is szerepet játszott a haiti földrengés óriási pusztításában.

A jelenlegi becslések szerint 45-60 ezer lehet a január 12-i haiti földrengés halálos áldozatainak száma; a szinte teljesen megsemmisült infrastruktúra miatt azonban egyelőre nehéz felmérni a pusztítást. A katasztrófa megbénította az országot: a főváros, Port-au-Prince romokban áll, a földrengésben életét vesztette a parlament házelnöke, a római katolikus érsek és a nemzetközi segélyszervezetek több vezetője is. Korábban Haitin dolgozó építészek szerint az óriási pusztítás elsődleges oka a gyenge minőségű építőanyagokban, a szabályozás szinte teljes hiányában és abban rejlik, hogy Haitin nem földrengés, hanem hurrikánok elleni védekezésre készültek fel.

A neogót Miasszonyunk-katedrális tornyai és födéme beomlott; az épület csontvázként meredezik. (A pusztításról ld. a Reuters képeit.) A Vatikán megerősítette: életét vesztette Joseph Serge Miot érsek is. Az Az elnöki palota második emelete beomlott, de az elnök és felesége szerencsésen túlélte a földrengést. Az ENSZ helyi segélyszervezetének épületcsoportja azonban szintén romokban áll: a missziót vezető Hédi Annabi és a 2006-ban Nobel-békedíjra jelölt humanitárius munkás, Zilda Arns ugyancsak az áldozatok között van.

Az adománygyűjtés azonnal beindult. Az Architecture for Humanity vezetője, Cameron Sinclair azonban a New York Times hasábjain máris figyelmeztetett: gyökeresen át kell gondolni az újjáépítést. Sinclair tavaly ősszel látogatott Port-au-Prince-be, és a lapnak kijelentette: már akkor elszörnyedt a látottaktól. A haiti építkezések színvonala sokkal rosszabb a fejlődő országok átlagánál. Mivel a túlzásba vitt erdőirtás miatt igen kevés a fa, a házak többsége öntött betonból vagy előregyártott blokkokból épül. A cement azonban az Egyesült Államokból érkező import, így meglehetősen drága: a helyi építőmesterek homokkal „javítják fel”, aminek katasztrofális következményeit a nagyszámú összeomlott ház bizonyítja. Átfogó, részletes szabályozás híján nem fordítanak elég figyelmet a statikára sem: a falak, oszlopok vékonyak, a födémek sokszor gyengék.

Sinclair álláspontját támasztja alá a Haitin dolgozó nonprofit Appropriate Infrastructure Development Group képviselője, Peter Haas is, aki hozzátette: gyakran az építőanyagok eredete sem követhető. Ráadásul az elmúlt években a hurrikánok sokkal nagyobb pusztítást okoztak, földrengés viszont utoljára kétszáz évvel ezelőtt volt a térségben. Az új építkezéseken így inkább a szélviharok kivédésével számoltak, például a könnyű, fémszerkezetes tetők helyett emelt vasbeton födémekkel, az alapozásokra viszont nem fordítottak elég figyelmet.

Bár a katasztrófa után akár az is joggal merülhetne fel, hogy Port-au-Prince-t más helyszínen építsék újjá, erre biztosan nem lesz elég forrás a legszegényebbek közé számító közép-amerikai országban. Az Architecture for Humanity oldalán már megindult a segélyek gyűjtése, de a magyar Ökumenikus Segélyszervezet oldalán is lehet adakozni.

Néhány a legnagyobb pusztítással járó földrengések közül:

1755. Lisszabon, Portugália – A körülbelül 9-es erősségű földrengést szökőár és tűzvészek követték, amelyek teljesen romba döntötték a várost, a portugál birodalom összeomlásához vezetve. A város épületállományának 85%-a pusztult el, köztük például a királyi palota értékes könyvtárával és páratlan festménygyűjteményével. Ma a romosan hagyott Carmo-kolostor őrzi a katasztrófa emlékét. 

1906. San Francisco, USA – A Szent András törésvonalon fekvő nagyvárost megrengető, körülbelül nyolcas erősségű földmozgás és az azt követő tűzvész a mai napig az Egyesült Államok legsúlyosabb természeti katasztrófái közé számít. A város 80%-a romba dőlt, és bár gyorsan újjáépült, a nyugati part kereskedelmi-kulturális központjaként betöltött szerepét Los Angeles vette át.

1908. Messina, Szicília – A Richter-skálán 7,5 erősségű földrengés a becslések szerint 100-200 ezer emberéletet követelt. A város épületeinek 91%-a pusztult el, köztük a középkori és barokk építészeti emlékek többsége.

1923. Kanto-fennsík, Japán – A 8,3-as erősségű rengés Tokió és Yokohama kiterjedt negyedeit pusztította el; a könnyűszerkezetes házak kártyavárként omlottak össze. A katasztrófa után komolyan foglalkoztak azzal, hogy a japán fővárost új helyszínen építik fel, és országszerte beindult az új típusú, betonvázas építkezés. Frank Lloyd Wright amerikai építész egyetlen japán épülete, az abban az évben elkészült tokiói Imperial Hotel sértetlen maradt, csak 1968-ban bontották le.

1985. Mexikóváros, Mexikó – Tízezer halott és több száz romba dőlt épület maradt a 8,1-es erősségű földrengés után. A legnagyobb összedőlt épületkomplexumko között kórház, gyártelep és televíziós központ is volt. Az elpusztult Hotel Regis megmaradt csonkja, Diego Rivera falfestményével ma a pusztítás múzeuma.

2008. Szecsuán tartomány, Kína – Az elmúlt évek egyik legnagyobb természeti katasztrófájában körülbelül hetvenezren vesztették életüket, és legalább ötmillió ember maradt fedél nélkül. A kínai kormány 2008 végén bejelentette, hogy három év alatt egy trillió jüant költ az érintett települések újjáépítésére.

földrengés, közép-amerika, haiti, természeti katasztrófa, port-au-prince, architecture for humanity Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317