Logomain

Épül az új Louvre

By Kovács Dániel 2010. január 14. 20:45

szerk at hg dot hu

Louvre_lens_120130602-27858-1xmqetj.gallery

SANAA: Louvre Lens, Franciaország

Louvre_lens_220130602-27858-1jbcww2.gallery

SANAA: Louvre Lens, Franciaország

Louvre_lens_320130602-27858-15ronvl.gallery

SANAA: Louvre Lens, Franciaország

Louvre_lens_420130602-27858-u47f8m.gallery

SANAA: Louvre Lens, Franciaország

Louvre_lens_520130602-27858-1r0mkmz.gallery

SANAA: Louvre Lens, Franciaország

Hirlevel_louvre20130602-27858-urw4lj.gallery

hirlevel louvre

Párizs szívéből egy észak-francia iparvárosba költözik a világ leglátogatottabb múzeuma. Letették a második Louvre alapkövét.

A Louvre kissé megkésve reagált a múzeumi szakma forradalmi változásaira. A New York-i Guggenheim éllovasként már a kilencvenes években megkezdte az intenzív terjeszkedést, de tavaly nyáron megnyílt az amszterdami Ermitázs és hamarosan elkészül Metz városában az új Pompidou-központ. Az új Louvre alapkövét azonban csak december elején tette le a francia kulturális miniszter, Frédéric Mitterrand. Igaz, a Louvre-Lens valójában a harmadik Louvre, hiszen Nicolas Sarkozy jelenlétében tavaly májusban megkezdték a Louvre Abu-Dhabi építését – ez az intézmény azonban a közel-keleti miniállam beruházásában készül, és a párizsi múzeum csupán nevét s műtárgyait kölcsönzi neki harminc évre.

A lens-i szatellit ellenben saját gyerek, és kifejezetten a kor megváltozott múzeumi elvárásainak következtében jött létre. A Louvre gyűjteményi osztályainak felépítése ugyanis nagyjából a kétszáz évvel ezelőtti állapotot tükrözi, ipar- és képzőművészetet, klasszikus anyagot és újkort gondosan elválasztva. Az új, 5-600 mű befogadására alkalmas múzeumban ellenben lehetőség lesz a raktári anyagokból a megszokott határokat áthágó kiállításokat is rendezni.

A helyszínért öt város vetélkedett: Amiens, Arras, Boulogne-sur-Mer, Calais, Lens és Valenciennes. 2004-ben az akkori kulturális kormányzat a legkevésbé ismert Lens-t választotta. A ma 36 ezer lelkes városka a 19-20. század fordulóján Franciaország legjelentősebb bányászati központjai közé számított, az 1960-as évekre azonban az ipar leépült, és Lens hanyatlani kezdett. Az új múzeum a számítások szerint évi félmillió látogatót csábíthat magához, alaposan fellendítve a látnivalókban szegényes környék turizmusát.

A közel 28 ezer négyzetméteres komplexum egy felhagyott fejtés területén épül. A Louvre, amely a kínai-amerikai I. M. Pei tervezte üvegpiramissal feltette párizsi központját a kortárs építészet térképére, és már készül új, formabontó iszlám szárnya, ezúttal is biztos kézzel választott építészt. A lens-i múzeumot a japán Kazuyo Sejima és Ryue Rishizawa, azaz a SANAA tervezi, amely az utóbbi években a minimalizmus fogalmának új lendületet adva robbant be a világ architektúrájába. Azóta elhalmozzák őket a presztízsfeladatokkal: tavaly ők tervezhették a londoni Serpentine-pavilont, nemrég pedig a duó hölgytagját, Kazuyo Sejimát kérték fel a 2010-es velencei építészeti biennále direktorának.

A SANAA a tőlük megszokott, szinte spontánnak ható egyszerűséggel a környezetnél kissé magasabban fekvő területen szétszórt hasábokban helyezi el a különböző funkciókat. Az üvegből és fehér betonból épült pavilonok az érett modernizmus aranykorát idézik, de kortárs csúcstechnológiával megvalósítva. A múzeum jó érzékkel rájátszik nehezen magyarázható elhelyezkedésére: a felbecsülhetetlen értékű kincsek mögött, az óriási üvegfalakon túl az iparváros családi házas lakótelepei tűnnek majd fel. A két keleti pavilonban lesz a fő kiállítási tér; a középsőben multimédiás könyvtár, kávézó, bolt és kifejezetten a helyiek számára épített közösségi tér. A negyedik pavilon kisebb ideiglenes kiállításoknak ad helyet, az utolsóban pedig háromszáz férőhelyes előadóterem épül.

Az enteriőröket a kiállítási építészetben jártas amerikai Imrey Culbert tervezi, akik korábbról ismerősek a SANAA építészeivel: az észak-amerikai Toledo üvegmúzeumán dolgoztak együtt. A francia Mosbach Paysagistes tájépítész-iroda dolga, hogy a bányaterületből parkot varázsoljon a múzeum köré.

Bár az építkezést a tervek szerint csak 2012-re fejezik be, már most érdemes ellátogatni a helyszínre. A decemberi alapkőletétellel együtt megnyílt a Maison du Louvre-Lens, amelynek ideiglenes épületét a majdani végleges építésében is részt vevő muzeológus, Adrian Gardère tervei alapján rendezték be. Az ötszáz négyzetméteres csarnokban kisebb tárlatokat rendeznek a következő két-három évben, és folyamatosan információt is szolgáltatnak a munkák előrehaladtáról. Ezzel egyszersmind a helyieket is felkészítve a városka életét gyökeresen megváltoztató múzeumi honfoglalásra.

építészet, japán építészet, múzeum, sanaa, 2012, franciaország, louvre, frederic mitterrand, louvre-lens, lens, imrey culbert, frédéric mitterrand Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317