Logomain

Biofiltrációs óriásbálna tisztítja meg a szennyezett folyókat

By Ongrádi Melinda 2010. január 13. 14:40

szerk at hg dot hu

Vincent Callebaut, a vízen lebegő képzeletbeli szerkezetek pápája ezúttal a bálnák világából merített ihletet. Az óriás tengeri emlősük inspirálta úszó kert, a Physalia egy teljesen zárt ökoszisztéma, amely a működéséhez szükséges energiát a napsugárzásból meríti.

Vincent Callebaut, a vízen lebegő képzeletbeli szerkezetek pápája ezúttal a bálnák világából merített ihletet. Az óriás tengeri emlősök inspirálta úszó kert, a Physalia egy teljesen zárt ökoszisztéma, amely a működéséhez szükséges energiát a napsugárzásból meríti. Az bálnasziget hasznos célokat szolgál: vándorlás közben megtisztítja a szennyezett vizeket. A szerkezetet zöldtető borítja, oldalára pedig szolár filmbevonat került. A hajótest alján lévő turbinák az áramló víz energiáját hasznosítják. A tervező szerint Budapesten is lenne helye a különleges építménynek.

Physalia_callebaut_120130602-27858-10ys1fi.gallery

Kép © Vincent Callebaut

Callebaut elképzelései meglehetősen fantasztikusak, ugyanakkor érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha megvalósulnának. A hajó külső bevonata TiO2, amely az ultraibolya sugárzással reakcióba lépve tisztítja a vizet.

Kép © Vincent Callebaut

Emellett a kertekbe is pumpálnak vizet, amelyek biofiltrációval tisztítják meg azt. A hajón négy tematikus kert található, amelyek elnevezése (Föld, Levegő, Tűz és Víz) a négy elemre utal, a hajó neve pedig egy medúzafaj, a Physalia physalis latin nevéből származik.

Kép © Vincent Callebaut

A tervező szándékai szerint a lenyűgöző megjelenésű vízijármű folyamatosan vándorolna a világ nagy folyóin: a Dunán, Volgán, Rajnán, Tigrisen vagy Eufráteszen úszó zöld óriásbálna egészen biztosan sehol sem maradna észrevétlen. Az építész honlapján nevesített célvárosok között Budapest is szerepel.

építészet, vincent callebaut, physalia, úszó kert, biofiltrációs víztisztítás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317