Logomain

Pécs és a Zsolnay-gyár építészeti öröksége

By Merényi György 2010. január 19. 07:30

szerk at hg dot hu http://giorgionane.blog.hu/

Zsolnay_cikk_50020130602-27858-1wod5lk.gallery

Pécs és a Zsolnay-gyár építészeti öröksége

Zsolnay_reklam20130602-27858-pwfds9.gallery

Korabeli Zsolnay-hirdetés budapesti és bécsi telephelyekkel

Zsolnay_hirlevel20130602-27858-1b5mbpc.gallery

zsolnay hirlevel

1a_holdutcai_postatakarekpenztar20130602-27858-1s1qdwc.gallery

A Hold utcai Postatakarékpénztár épülete

1a_gellert_furdo_eozinosmazas_belso_burkolatreszlet20130602-27858-oi712t.gallery

A Gellért Fürdő eozinosmázas belső burkolatának részlete

1a_pecsi_gyarepulet_iradhaza20130602-27858-1my08z.gallery

A pécsi gyárépület irodaháza

1a_szabadkai_raichle-palota20130602-27858-ggooh9.gallery

A szabadkai Raichle-palota

1apecsi_gyarudvaraz_alpar_fele_majolkakuttal20130602-27858-6xs8nj.gallery

A pécsi gyárudvar az Alpár-féle majolikakúttal

1az_orszaghaz_belsoudvaranak_zsolnay_diszei20130602-27858-w4zas.gallery

Az Országház belső udvarának Zsolnay díszei

1kozepkor_a_varos_feletta_parizsi_udvar_haza20130602-27858-yyxrz.gallery

Középkor a város felett: a párizsi udvar háza

1pecsi_postapalota20130602-27858-vc1wzn.gallery

Pécsi Postapalota

1szarajevoi_varoshaza_fohomlokzat20130602-27858-1f9mlf1.gallery

A szarajevói Városháza főhomlokzata

Zsolnay_galeria_39920130602-27858-e4qtn9.gallery

Zsolnay galéria

A 2010-es reflektorfény remélhetően megidézi azt a régi dicsőséget is, amelyet a város Zsolnay Vilmos gyára révén kapott egykoron.

A 2010-es reflektorfény remélhetően megidézi azt a régi dicsőséget is, amelyet a város Zsolnay Vilmos gyára révén kapott egykoron. Száz évvel korábban világszínvonalú kerámiagyártása okán Londontól Isztambulig jól csengő városnév volt Pécsé. Bár az egykori kortárs építészeti kritikák, leírások világosan láttatják a pécsi gyár helyét az építészeti, építészettörténeti folyamatokban, a szerencsésen megmaradt építészeti örökség azonban további feltárást, rendszerezést és értékelést kíván. Háromrészes sorozatunkban a pécsi gyár és az akkori birodalmi főváros, Bécs kapcsolatának bemutatásával szeretnénk felidézni a letűnt fénykort.

Az 1853-ben alapított manufaktúrát a kiegyezés utáni évben, 1868- ban jegyeztette be Zsolnay, és ezzel vette kezdetét az a közel öt évtizedig tartó fénykor, amely maradandó nyomott hagyott Közép-Európa épített környezetén is. E termékeny korszaknak az 1918 utáni esztendők - a határok leszűkülése - vetettek véget, hiszen a gyár nyersanyagforrásait veszítette el ekkor. Minden további próbálkozás ellenére lehetetlen volt megismételni a korábbi sikereket, a gyár története a túlélésről szólt ezután.

Csipkerózsika-álmából az 1970-es években, a gyár centenáriuma alkalmával kezdődött behatóbb tudományos kutatási munkák, majd a közelmúlt megemlékezései: Zsolnay Vilmos születésének 175., s a gyár alapításának 150. évfordulója ébresztették fel a gyári emlékezetet. 2005-ben jelent meg a gyáralapító dédunokájának, Mattyasovszky Zsolnay Tamásnak a budapesti épületanyagot bemutató tanulmánykötete, amely felvetette az egykori Monarchia területén található épületek feldolgozásának és bemutatásának szükségességét.

Az ember alkotta környezet, az épületek és a színesség viszonyrendszerét újfajta prizmán keresztül reflektorfénybe helyező posztmodern szemlélet teszi igazán aktuálissá a Zsolnay építészeti kerámiát. Az értékelések, az összegezések a modern építészet megszületésében játszott szerepét tárják fel, mutatják be. Az építészettörténeti tények elemzése, vizsgálata azt mutatja, hogy e folyamat szerves részévé válhattak az építészeti kerámia gyártásának pécsi újításai is. Az épületek művészi hatása a kerámia szín- és formagazdagságával fokozhatóvá vált. Zsolnay Vilmos pécsi gyára valójában a reneszánsz kor eredményeihez hasonlítható szintézisben működhetett közre: ez az építőművészet és az iparművészet olyan szintézisének tekinthető, amely megfelelt a technika által egyre inkább meghatározott modern kor igényeinek.

E minőségváltás lényege az épülethomlokzatokon és az enteriőrökben mutatkozó, látványos díszítmények (ornamensek), és a kor kívánalmainak megfelelő anyagok művészi, (stílust teremtő) használata. A folyamat igazán Zsolnay gyárának és Lechner Ödönnek az együttműködésében teljesedhetett ki. A szintézisben saját koruk megújuló művészi/építészeti világa, (például Angliáé) és a keleti gyökerekből táplálkozó magyar népi hagyományok ismerete és kreatív felhasználása egyaránt fontos szerepet kaptak. A pécsi Zsolnay-gyár által teremtett építészeti kerámiaművészet vizuális karakterét, ízét, elsősorban a nyugati és a keleti kultúra illetőleg művészetek határán szükségszerűen megjelenő komplex hatásoknak köszönheti.

Az egykori Osztrák—Magyar Monarchiában nemcsak a regionális központ, Budapest, hanem a Délvidék, Erdély, vagy a Felvidék számos meghatározó épülete is a Zsolnay építészeti kerámiának köszönheti építészeti-művészi arculatát, színességét. A művészi ambíciókkal is rendelkező, és üzletembernek is kiváló Zsolnay Vilmos gyára az 1872-es bécsi kitüntetés, a Ferenc József-rend, majd az 1878-as párizsi világkiállításon kapott nagydíj nyomán tett szert hazai és nemzetközi hírnévre. A gyár szerencsésen megmaradt mintakönyvei („terrakotta-könyvek” vagy fazonkönyvek) tanúsága szerint Zsolnay már 1873-tól szállított az építkezési vállalkozók részére historizáló építészeti elemeket. 1890 után páratlan gyorsasággal új ízlés, stílus, a szecesszió kezd kialakulni a művészetekben. Ekkoriban kísérletezi ki Zsolnay Vilmos Wartha Vincével és Petrik Lajossal a gyár világhírét öregbítő lüszteres mázkülönlegességet (eozinos máz), amely fogalommá vált a szakma és a művészetkedvelő emberek körében. E a máz különleges fémes csillogásával az építészeti kerámián is megjelent.

Az ekkor készült épületek egy gazdag múltra emlékeztetnek, e múlt megismerése gyógyír is lehet korunk identitászavaraira. A magát racionálisnak mutató korunk embere nem véletlenül tekint sóvárogva e színekben tobzódó épületekre, hiszen egy megismételhetetlen időszak építészeti lenyomatait láthatja. Ezt az időszakot kiválóan reprezentálja a Zsolnay-gyár közreműködésével létrehozott páratlan épületek sokasága: védelemre szoruló és fokozott gondoskodást igénylő építészeti örökségünk. Az Osztrák-Magyar Monarchia öröksége ma már az Európai Unió öröksége.

Pécsett a Káptalan utca 2. alatt, a 2006-ban felújított Zsolnay Múzeum újrarendezett kiállításán a korábbinál gazdagabb építészeti kerámiát bemutató anyag látható. A földszinti kiállító helyiségekben áttekinthető a Zsolnay építészeti kerámia fejlődése a historizáló díszítményektől a kor kiemelkedő építészeivel közösen megálmodott nagyszabású egyedi munkákig. Ezek meghatározói a 19. és 20. század fordulója magyar építészetének, a jellegzetes magyaros szecessziós irányzatnak. Zsolnay Vilmos találmánya, a hőálló pirogránit tette lehetővé az épületek homlokzatának színpompás kialakítását.

A cikksorozat következő része január 22-én, pénteken jelenik meg.

homlokzat, építészet, történelmi építészet, kulturális főváros, 2010, porcelán, kerámia, pécs, szecesszió, zsolnay, zsolnay gyár, zsolnay vilmos, mattyasovszky zsolnay tamás, lechner ödön, díszítőelem, eozinos máz, zsolnay múzeum, epiteszet Icon_print

Pécs és a Zsolnay-gyár építészeti öröksége

Korabeli Zsolnay-hirdetés budapesti és bécsi telephelyekkel

zsolnay hirlevel

A Hold utcai Postatakarékpénztár épülete

A Gellért Fürdő eozinosmázas belső burkolatának részlete

A pécsi gyárépület irodaháza

A szabadkai Raichle-palota

A pécsi gyárudvar az Alpár-féle majolikakúttal

Az Országház belső udvarának Zsolnay díszei

Középkor a város felett: a párizsi udvar háza

Pécsi Postapalota

A szarajevói Városháza főhomlokzata

Zsolnay galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317