Logomain

Elkészült Calatrava aranyobeliszkje Madridban

By Kovács Dániel 2010. január 12. 10:18

szerk at hg dot hu

Ez a világ első kinetikus obeliszkje, és egy fillérébe sem került a spanyol fővárosnak: a Caja Madrid bank ajándéka.

December 28-án adták át a világhírű spanyol építész, Santiago Calatrava első munkáját szülőhazájának fővárosában. Az alkotás több szempontból is különleges: ez a világ legmagasabb kinetikus obeliszkje, és egy fillérébe sem került a spanyol fővárosnak. A 93 méteres építmény ugyanis a Caja Madrid bank ajándéka.

Santiago Calatrava: Caja Madrid Monumento, Madrid

A szobor felépítéséről 2007-ben döntött a pénzintézet; akkor jelentették be, hogy Santiago Calatrava tervezheti. A világhírű spanyolnak szerte Európában és Spanyolországban állnak munkái: ő tervezte például a velencei Canal Grande és a dublini csatorna új hídjait, a francia Liége-Guillemins és a hazai Huelva új pályaudvarait – de épp Madridban még sosem nyílt alkalma építeni. A két méter átmérőjű obeliszk, amelyet tervezője „az építészet, a szobrászat és a mérnöki tudományok metszéspontjaként” aposztrofált, maradandó falat Madridnak a Calatrava-életműből.

A torony a Plaza de Castilla, Madrid üzleti negyedében áll, a Philip Johnson tervezte két nevezetes ferde felhőkarcoló közelében. A szerkezet nem kis kihívást rótt a mérnökökre, az úttest alatt ugyanis alagút fut. Az 572 tonnát nyomó struktúra így három lábon áll, amelyeket egy lepényszerű alépítmény ed el. A kétméteres átmérőjű belső térben csigalépcső fut a legfelső pontig; fémhéja a lábazati 80 milliméterről a csúcsig 25 milliméterre vékonyodik. A fémhéj külső részén 493, egyenként 7,7 méter hosszú, fényezett bronzból készült elem található. Az emelek tizenkét csoportba rendeződnek, amelyek összehangolt, hullámzó mozgásra képesek, a beépített hidraulikus motornak köszönhetően. A különösen este látványos kompozíciót fényjátékok egészítik ki.

A torony építésének költségét a Caja Madrid nem hozta nyilvánosságra. A december 28-i átadáson jelen volt az építésügyi miniszter és Madrid polgármestere, János spanyol király pedig üdvözölte az eseményt.

építészet, szobrászat, santiago calatrava, spanyolország, madrid, spanyol építészet, obeliszk Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317