Logomain

2,2 milliárdból újul meg Salgótarján belvárosa

By Kovács Dániel 2010. január 7. 17:29

szerk at hg dot hu

Első ütemben helyreállítják a Nógrádi Történeti Múzeum, az Apolló Mozi és a Karancs Szálló épületeit is. <br/>

Kormányzati támogatással és jelentős önerővel újulhat meg a közeljövőben Salgótarján ma már történelmi, javarészt a hatvanas években emelt belvárosa. Az első ütemben helyreállítják a Nógrádi Történeti Múzeum, az Apolló Mozi és a megkopott patinájú Karancs Szálló épületeit, újjáépül a Múzeum tér és mélygarázs kerül Fő tér egy része alá, ami a második ütemben szintén új arcot kap.

Salgotarjan20130602-27858-1b0cp39.gallery

A közel negyvenezres lakosú, a második legkisebb megyeszékhelynek számító Salgótarján belvárosában nem sok pozitív változás történt a hetvenes évek óta, leszámítva a Szrogh György tervezte Művelődési Ház és környékének 2006-ra befejezett rekonstrukcióját. Most azonban nagy lendületet kap majd a munka: a város a nyolcvanas évekbeli fénykor visszatértét, de legalábbis a turizmus és a helyi kereskedelem fellendülését várja.

A beruházások a 2008 nyarán elfogadott Integrált városfejlesztési Stratégia alapján zajlanak majd a beruházások; állami forrásból 1,2 milliárd, önerőből 381 millió, más külső forrásból pedig 619 millió forintra lesz szükség a tervek megvalósításához.

Az első ütemben magánbefektetőt bevonva 270 férőhelyes mélygarázst építenek a „Kis Főtér” alatt, emellett közel ennyi új férőhelyet alakítanak ki a felszínen is. A kistérség egyetlen mozija, az Apolló Mozi funkcióbővítő felújítás után komplex kulturális és ifjúsági központként működik majd: lesz benne zenekari próbaterem, drámapedagógiai műhely és szórakozóhely is. A megyei önkormányzat tulajdonában levő Nógrádi Múzeum Magyar Géza tervezte épületének felújítása szintén komplex feladat.

A tervek szerint még az első fázisban, magántőkéből alakítják négycsillagos szállodává a Karancs Szállót, amelynek Jánossy György és Hrecska József tervezte tömbje a város egyik emblematikus épülete. A második fázisban a Centrum Áruhéz helyén ugyancsak magántőkéből új kereskedelmi központ épülne, valamint megújulna a főtér és a főutca.

építészet, városfejlesztés, örökségvédelem, rehabilitáció, salgótarján, szrogh györgy, jánossy györgy, magyar géza Icon_print

Salgótarján, részlet a belvárosból a Karancs Szálló épületével

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317