Logomain

Megnyitott a világ legmagasabb tornya

By Kovács Dániel 2010. január 4. 14:58

szerk at hg dot hu

Durj_dubai_cikkep20130602-27858-99nt62.gallery

A Burj Dubai 2009 végén, néhány nappal a hivatalos átadás előtt

Burj_dubai_a_levegobol20130602-27858-1sk6ptb.gallery

A Burj Dubai a levegőből

Burj_dubai_also_resz20130602-27858-3cnut3.gallery

A Burj Dubai alsó része az előtte kialakított mesterséges tóval

Downtown_burj_dubai20130602-27858-9ansnd.gallery

Downtown Dubai, a háttérben a Burj Dubai

Január ötödikétől látogatható is a Burj Dubai, az első lakók azonban csak jövő hónapban érkeznek.

2010. január negyedikén hivatalosan is megnyílik a Burj Dubai – egyben kiderül, hogy valóban a kiszivárgott, de hivatalosan soha meg nem erősített 818 méter a torony végleges magassága-e. Akár igaz az adat, akár nem, Dubai új büszkesége mindenképp a földgolyó legmagasabb, emberkéztől származó építménye. E minőségében a torontói CN Tower tisztjét veszi át, több mint harminc esztendő után – de ez csak egy a számos rekord közül, amivel dicsekedhet.

A Burj Dubai a világ legtöbb (160) emeletét tartalmazó épület (ezt a rekordot a 110 emeletes, 2001-ben elpusztult World Trade Center tartotta korábban); itt működik a leggyorsabb felvonó, amely 18 m/s-mal száguld a csúcs felé; a szabadtéri kilátóterasz ugyancsak rekorder magasságból kínál lenyűgöző panorámát, az alumínium-üveg homlokzat 512 méteres, egybefüggő szakasza pedig ugyancsak egyedülálló. Bár erről hivatalos adat nincs, vélhetőleg ez a világ legnehezebben tisztítható épülete is: a teljes homlokzat megpucolása becslések szerint három-négy hónapot vesz igénybe. És ez még mindig csak néhány a csúcsok közül, amelyeket január 4-én az egész világ emleget a toronnyal kapcsolatban.

A torony terveit a chicagói Skidmore, Owings and Merrill (SOM) építészirodában készítették, a 2006-ban önálló vállalkozásba kezdő Adrian Smith vezényletével. A SOM referenciái közé tartozik a chicagói Willis (korábban Sears) Tower, valamint a WTC egyes tornya is. A fő kivitelező, a dél-koreai Samsung Engineering & Construction ugyancsak két korábbi rekorder, a Petronas-ikertornyok és a Taipei 101 építésében is részt vett. A toronytest lépcsőzetes felépítésű; az alaprajzot a tervezők szerint a hagyományos iszlám építészet, illetve egy helyi virág, a Hymenocallis sziromzata inspirálta. A szerkezet a 156. emelet magasságáig vasbeton; onnan felfelé könnyebb fémszerkezetnek adja át helyét.

A részben állami tulajdonú Emaar által építtetett Burj a becslések szerint 4,1 milliárd dollárba került; a körötte épülő Downtown Dubai összes tömbjével együtt a költségek elérik a húszmilliárd dollárt. A torony lábánál fekvő mesterséges tóban kialakított vízjáték, a Dubai Fountain építésének költségei elérték a 217 millió dollárt. Az építkezésen éveken át több ezer munkást foglalkoztattak, javarészt délkelet-ázsiai és indiai vendégmunkásokat. Bár a konkrét adatokat hétpecsétes titokként őrzik, emberjogi szervezetek szerint a fizikai munkások többnyire éhbérért dolgoztak. 2006 márciusában két és félezer építő sztrájkolni is kezdett az emberibb munkakörülményekért, de a dolgok hamarosan visszatértek a régi kerékvágásba.

Bár eredetileg színtiszta lakófunkcióval tervezték, a toronyban végül helyet kapott Giorgio Armani első szállodája, amely a legfrissebb hírek szerint csak március 18-án nyit, több tucat szinten pedig irodákat rendeznek be. A teljes emeletszám 206, de a 160. felett már csak kommunikációs berendezések vannak. A 122. emeleten étterem, a 123-on a Sky Lobby, a 124-en pedig kilátó helyezkedik el.

A Mohammed Bin Rashid Al Maktoum sejk, dubai miniszterelnök által irányított megnyitó körüli csinnadratta aligha feledteti, hogy az ország legnagyobb, állami kézben levő holdingja, a Dubai World nemrég adósságai átütemezését kérte, megrengetve az ázsiai piacot. A befektetők bizalma egyelőre nem állt helyre a Közel-Kelet iránt, így a torony sikeressége egyelőre kérdéses. A hatalmas médiakampány ellenére nem jó előjel, hogy a korábbi rekorderek, így a New York-i Empire State Building vagy az említett chicagói Sears Tower átadásuk után évekig részben üresen álltak, mert az óriási irodaterületek nem találtak bérlőre. Igaz, a Burj Dubai esetében az átgondolt területi beosztás erre megoldást jelenthet; a luxusbefektetések iránt azonban szintén visszaesett az érdeklődés az utóbbi időben. Az első lakók egyébként februárban érkeznek, ha teljesen használatba veszik, a toronyban akár 12 ezer ember is tartózkodhat majd egy időben. A torony január ötödikétől nyilvánosan is látogatható: a 124. emeleten található kilátóhoz a felnőtt jegy 100 dirham (körülbelül 5100 Ft), a gyerek belépő pedig 75 dirhamot kóstál.

építészet, som, felhőkarcoló, magazin, dubai, giorgio armani, burj dubai, egyesült arab emirátusok, kortárs építészet, adrian smith, a világ legmagasabb tornya Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317