Logomain

Ötvenéves az amerikai építészlegenda világhírű zsinagógája

By Kovács Dániel 2009. december 28. 16:18

szerk at hg dot hu

1953-ban Mortimer J. Cohen rabbi azzal kereste meg Frank Lloyd Wright amerikai építészt, hogy tervezzen zsinagógát a philadelphiai Beth Sholom gyülekezet számára. Az akkor 86 éves, immr legendává vált mester egészen addig nemet mondott minden ilyen megkeresésre; ezt a feladatot azonban elvállalta. Az így született és ma is Wright legjobb alkotásai között számon tartott remek átadásának ötvenedik évfordulóját idén látogatóközpont létesítésével ünnepelte a gyülekezet. <br/>hg

1953-ban Mortimer J. Cohen rabbi azzal kereste meg Frank Lloyd Wright amerikai építészt, hogy tervezzen zsinagógát a Philadelphiához nem messze letelepedett Beth Sholom gyülekezet számára. Az akkor 86 éves, már életében legendává vált mester egészen addig nemet mondott minden ilyen megkeresésre; ezt a feladatot azonban elvállalta. Az így született és ma is Wright legjobb alkotásai között számon tartott remek átadásának ötvenedik évfordulóját idén látogatóközpont létesítésével ünnepelte a gyülekezet.

Beth_sholom_zsinagoga_120130602-27858-pnoq6v.gallery

A források szerint Cohennek azzal sikerült rávennie Wrightot a tervezésre, hogy fellelkesítette: a modern zsidó imaház egyedi, amerikai típusát alkothatja meg. Az építész szabadon használta fel egy 1926-ban tervlapon marad alkotása, az egymillió főt befogadására méretezett „fémkatedrális” alapmotívumát: a Sínai-hegyre és a maja piramisokra egyaránt emlékeztető különös, kúp alakú épülettömeget. Az üvegezett tetőzetnek köszönhetően nappal az 1020 férőhelyes imaterem természetes fényben úszik; éjjelenként pedig a belsőből eredő fény kölcsönöz különös, színpompás megjelenést az épületnek.

Bár az építkezés akadozva zajlott a szűkös források miatt, sőt, a gyülekezet olykor az építész járandóságával is adós maradt, a zsinagógát mindmáig Wright és Cohen rabbi együttműködésének páratlan gyümölcseként tartják számon. Tény, hogy kettejük neve még a tervlapokon is együtt szerepel. A szeptemberi átadáson azonban Wright már nem lehetett jelen: néhány hónappal azelőtt, 1959. április 4-én elhunyt.

A Beth Sholom zsinagóga 2007 óta az amerikai nemzeti örökség része, azaz védett műemlék; ezen kívül a Frank Lloyd Wright Historic Society is nyilván tartja. Az utókor némi kajánsággal azt is számon tartja, hogy miként számos más Wright-épületnél, a tervezőnek itt sem sikerült boldogulnia a tetővel: a beázások állandóak. Az ortodox gyülekezet eddig csak ritkán engedélyezte, hogy más vallású látogatók belülről is megtekinthessék a páratlan épületet. A jubileumra azonban elkészült az új látogatóközpont, amelyben 22 perces filmen mutatják be az építkezés történetét és a zsinagóga izgalmas részleteit; előre egyeztetett időpontokban pedig csoportok vezetését is vállalják.

építészet, szakrális építészet, zsinagóga, frank lloyd wright, egyesült államok, amerikai építészet, beth sholom, modern építészet Icon_print

Frank Lloyd Wright: Beth Sholom zsinagóga, Elkins Park, Pennsylvania

Frank Lloyd Wright: Beth Sholom zsinagóga, Elkins Park, Pennsylvania

Frank Lloyd Wright: Beth Sholom zsinagóga, Elkins Park, Pennsylvania

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317