Logomain

Búcsúzik Berlintől Marx és Engels

By Kovács Dániel 2009. december 29. 20:17

szerk at hg dot hu

Berlin_uferterrassen20130602-27858-1aon8ew.gallery

Berlin, Uferterrassen: mesterséges tó terve a Rathaus Forumon

Berlin_archaeoligoscher_garten20130602-27858-1915hki.gallery

Berlin, régészeti park terve a Rathaus Forumon

Berlin_stadtpark20130602-27858-bp5fx1.gallery

Berlin, városi közpark a Rathaus Forumon

Berlin_esplanade20130602-27858-14p3fe3.gallery

Berlin, Esplanade: a tévétoronytól a vízhez vezető sétány a Rathaus Forumon

Berlin_staedtische_buehne20130602-27858-82wx2x.gallery

Berlin, rendezvényközpont a Rathaus Forumon

Hirlevel_rotes_rathaus20130602-27858-1hrj2vb.gallery

hirlevel rotes rathatus

Akad, aki medencét, más régészeti parkot alakítana ki a berlini Rotes Rathaus előtt.

Nyilvános vitát kezdeményez Berlin vezetése az egykori keleti városrész főtere, a jelenleg Rathaus Forum névre hallgató terület sorsáról. December közepén öt építésziroda mutatta be elképzeléseit; szerepel köztük városi közpark, rendezvényhelyszín, de akad olyan, amely a Spree vizéből hatalmas öblöt alakítana ki a Rotes Rathaus előtt. A város nyolc éven belül, az új metróvonal elkészültéig szeretné elvégezni a munkálatokat.

Az érintett területen a második világháború előtt a Marienviertel állt; azt a néhány épületét, amelyet nem bombáztak porig, a kelet-német városvezetés takarította el, hogy a közeli Alexanderplatzhoz kapcsolódva itt alakítva ki Berlin reprezentatív felvonulási terét. Ennek legjelentősebb eleme lett az idén negyven esztendeje felépült tévétorony. A rendszerváltás után újra megindult a tervezgetés a berlini belvárossal kapcsolatban, amelynek számos fontos eredménye már látszik. Elbontották a rákkeltő anyagokból épült Köztársasági Palotát, helyén egy olasz építész pályázatnyertes terve szerint részben visszaépül az egykori porosz királyi palota (bár az ügy nemrég bíróság elé került). Folyik a Múzeumsziget átfogó rekonstrukciója is, legutóbb a Neues Museum készült el. Az Alexanderplatz környéke is új épületekkel népesült be.

Egyedül a Rotes Rathaus és a Marienkirche közötti terület maradt árván, leszámítva az itt felállított óriáskereket. A városháza előtti aszfaltozott térség közepén áll a régi szökőkút, Neptun alakjával, kissé délebbre pedig a turisták nagy örömére ma is ott díszeleg Marx és Engels szobra. Ezt a 14 hektáros területet jelölték ki most fejlesztésre, 2017-re ugyanis elkészül az új, ötös számú metróvonal, amely az Alexanderplatztól a Múzeumszigeten át egészen az új központi pályaudvarig fut – érintve a Rathaus Forumot is.

Mindezidáig két irányból közelítettek az egykori Marienviertelhez: maradjon a jelenlegi formájában, vagy építsék teljesen újjá. A város által felkért három jelentős építésziroda: a Kiefer, a Graft, valamint a David Chipperfield Architects azonban új megközelítéseket mutat, hogy elindítsa a közösség gondolkodását.

Összesen öt terv készült a területre; ezek egyike sem számol jelentős tömegű új épülettel, inkább a közösségi célú hasznosítást preferálják. A legkülönlegesebb alighanem az, amely a Spree Múzeum-szigeti ágát terjesztené ki, hatalmas, négyszögletes vízmedencét alkotva, amelyben félszigetszerűen áll a tévétorony, kikötőként újrahasznosított talapzati épületeivel. Egy másik elképzelés nyitott régészeti parkként tárná fel az elpusztult épületek nyomait; ehhez hasonlít az, amely egyszerűen városi közparkot képzel el a helyszínen. Két terv számol nagyobb, kövezett terek kialakításával: az egyik a multifunkcionális rendezvényközpontként használható Städtische Bühnét helyezné el itt, a másik Esplanade néven fasorokkal övezett sétányt nyitna a toronytól a folyópartig.

A tervekről a következő évben nyilvános vitasorozatot kezdeményeznek; a városi tanács elé 2011-ben kerül az ügy. Ezt követően újabb nyilvános pályázatot írnak majd ki.

építészet, magazin, németország, városrendezés, david chipperfield, berlin, köztér, kortárs építészet, graft architects, rathaus forum, kiefer architekten Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317