Logomain

Újraindulhat a világ legmagasabb lakótornyának befulladt építkezése

By Kovács Dániel 2009. december 10. 20:17

szerk at hg dot hu

Az alapozást sem fejezték be, de tavaly év végén már leállt Chicago legújabb ékének építése. Pedig a Santiago Calatrava spanyol sztárépítész által tervezett Chicago Spire, amely a maga 610 méterével a Föld legmagasabb lakóépületének számít majd, lendületesen indult: marketingesei a kampány beindulását követő három hónapban eladták az 1200 apartman 30%-át – az építkezés folytatására így sem találtak finanszírozót. Egy helyi kereskedelmi tanács elnöke azonban hajlandó lenne 170 millió dolláros kölcsönnel kisegíteni az ír befektetőt, a Shelbourne Development Group-ot. <br/>

Az alapozást sem fejezték be, de tavaly év végén már leállt Chicago legújabb ékének építése. Pedig a Santiago Calatrava spanyol sztárépítész által tervezett Chicago Spire, amely a maga 610 méterével a Föld legmagasabb lakóépületének számít majd, lendületesen indult: marketingesei a kampány beindulását követő három hónapban eladták az 1200 apartman 30%-át – az építkezés folytatására így sem találtak finanszírozót. Egy helyi kereskedelmi tanács elnöke azonban hajlandó lenne 170 millió dolláros kölcsönnel kisegíteni az ír befektetőt, a Shelbourne Development Group-ot.

Chicago_spire_calatrava20130602-27858-1fumucd.gallery

A 2011-re tervezett befejezés biztosan nem valósul meg, hiszen Észak-Amerika legmagasabb tornyának helyén csak egy óriási lyuk tátong a földben. Míg az elmúlt hónapokban sokan temetni is kezdték a projektet, a tervező Calatrava pedig perrel fenyegetőzött elmaradozó kifizetése miatt, most új reménysugár csillant fel az alagút végén. Már folyik az egyeztetés a Chicago and Cook County Building and Construction Trades Council elnöke, Tom Villanova és a Shelbourne között a 170 millió dolláros kölcsönről. Az 1000 főt foglalkoztató építkezés újraindulása pozitív hatással lenne a helyi gazdaságra is.

Kérdés, hogy a 170 millió dollár mire lesz elegendő. A város legújabb felhőkarcolója, a Studio Gang által tervezett, 250 méter magas Aqua Tower 475 millióba került. A nem sokkal korábban elkészült, 415 méterével a világ hetedik legmagasabb felhőkarcolójának számító Trump Tower teljes költsége elérte a 600 millió dollárt. Utóbbi milliárdos fejlesztőjét, Donald Trumpot egyébként bíróság elé is citálták, amikor késlekedett a Deutsche Bank 40 millió dolláros kölcsönének visszafizetésével.

építészet, felhőkarcoló, chicago, usa, santiago calatrava, chicago spire, rekord, amerikai építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317