Logomain

Üvegfalú múzeum az eszkimók földjén

By Kovács Dániel 2009. december 3. 21:46

szerk at hg dot hu

Anchorage_museum_120130602-27858-vaw38s.gallery

David Chipperfield Architects: Anchorage Museum, Anchorage, Alaszka

Anchorage_museum_220130602-27858-1a22yk0.gallery

David Chipperfield Architects: Anchorage Museum, Anchorage, Alaszka

Anchorage_museum_320130602-27858-1krgakw.gallery

David Chipperfield Architects: Anchorage Museum, Anchorage, Alaszka

Anchorage_museum_420130602-27858-1a4gwor.gallery

David Chipperfield Architects: Anchorage Museum, Anchorage, Alaszka

Hirlevel_anchorage_museum_220130602-27858-n5iyrw.gallery

hirlevel anchorage

Anchorage csak alaszkai méretekkel metropolisz, David Chipperfield tervezte új múzeuma azonban bárhol megállná a helyét.

Anchorage lakossága 280 ezer főt számlál. Az Egyesült Államokban ezzel nem számít túl népesnek, Alaszkában azonban messze a legnagyobb: valóságos metropolisz. Ennek ellenére nem számíthat joggal a turisták áradatára. Valami azonban még ebbe az eldugott városkába is elért a világban dúló sztárépítész-mániából: nemrég átadták a helyi múzeum új szárnyát, amelyet a berlini Neues Museum újjáépítésével saját meghatározása szerint a Pritzker-díjra is esélyessé vált brit David Chipperfield tervezett.

A város két okból sem bír különösebb építészeti nevezetességekkel. Első házait csak az 1910-es években emelték, az épülő nagy alaszkai vasútvonal  egyik kikötőbázisának részeként. 1964-ben pedig a már formát öltött települést döntötte romba az írott világtörténelem második legnagyobb, 9,2-es magnitúdójú földrengése. A mai városkép ezt követően alakult ki, jórészt a hatvanas évek végén felfedezett alaszkai olajmezők kiváltotta fejlődés lázában: a favázas családi házak mellett az utcákat szürke és barna dobozépületek uralják.

Ha a történelmi városközpont hiányzik is, Anchorage jelentős kulturális élettel bír: itt működik például Alaszka egyetlen operatársulata, az 1968-ban megnyitott helyi múzeum pedig mára a Smithsonian nemzeti hálózatának részeként 180 ezer látogatót fogad évente. A félmilliós gyűjtemény ki is nőtte régi otthonát, így 2003-ban felkérték a londoni David Chipperfield építészirodáját egy új épület tervezésére.

A 2009 nyarára elkészült, 8404 négyzetméteres bővítmény tömege kubusos tagolású: öt eltérő hosszúságú és magasságú, egymás mellé fektetett téglatest alkotja. Az új főhomlokzat és bejárat, azaz a múzeum "új arca" a belváros felé néz, és impozáns kilátást kínál a környező épített és természetes tájra.

A négyemeletes homlokzat egészét 5900 négyzetméternyi fritt üveg borítja, amelyet Hongkongból állítottak elő, s tengeri úton szállítottak ide. Ezt a technológiát és mintázatot kifejezetten az alaszkai múzeum céljaira fejlesztette ki a gyártó Overgaard Ltd. Hogy ellen tudjon állni az extrém időjárási körülményeknek, a kétrétegű ablaktáblák vastagsága eléri a 24 millimétert. A belső üvegfelület átlátszó; a külső visszatükrözi a környező házakat. Izgalmas képet eredményez a sárga és piros fényű éjszakai belső világítás: az épület hideg, jégtáblaszerű összképe ilyenkor meglepően barátságossá válik.

A belsőépítészet szerves része az oszlopos felépítésű vasbeton struktúra. A fő közlekedő és közösségi tereket: a bejárati lobbit, az átriumot, a kávézót és a kiállító helyiségeket eltérő színekkel és anyagokkal építették be; a belsőben kifejezetten nagy hangsúlyt kapnak a meleg hatású fafelületek, a rideg külső ellenképeként.

Az új tömbben hatszáz eredeti indián és eszkimó tárgyból készült állandó kiállítás. Itt működik Alaszka egyetlen interaktív tudományos műhelye, az Imaginarium is, amely mellett új előadótermeket, foglalkoztatókat és irodákat alakítottak ki. Emellett a meglévő gyűjtemény tárolására és rendszerezésére is tágabb lehetőségek nyíltak. A múzeum előtt új közteret is kialakítottak, amely jó idő esetén rendezvényeknek szolgálhat helyszínül.

:image_55306

Az Anchorage Museum csak részben illeszthető be könnyedén Chipperfield életművébe. Az egyszerűen tagolt alapformák, a raszteres homlokzatok és a hagyományos nyílásrendszer hiánya ismerős motívumok: találkozhattunk velük az idén nyárra elkészült barcelonai Igazság Városa, vagy a brit tervezőnek Stirling-díjat hozó, némileg jogosan klasszicizálással vádolt Német Irodalmi Múzeum esetében. Az egynemű üveghomlokzat azonban szokatlan a tradicionális anyagokat előszeretettel használó Chipperfieldnél, és különös választásnak tűnik a zord éghajlat fényében is.

Az anyag azonban ebben az esetben nem válaszható el a helyszíntől. Az első terveken Chipperfield alacsony, toronnyal megtoldott épületet vázolt fel a múzeumnak; a jelenlegi, a tagolt városképet formájában is felidéző, alapvetően horizontális elrendezésű tömeg hosszú evolúció eredménye. Ahelyett, hogy egy megemelt pontból kínálna panorámát, az épület egésze vászonként működik, mint a város állandóan változó képének tükre. Érdekes, bár épp az anyagválasztásnak köszönhetően kissé barátságtalan megoldás. Épp ellenkező viselkedésmódra kínál példát egy nemrég elkészült, hasonlóan fagyos helyszínen álló másik múzeum, Knut Hamsun norvég író sarkkörön túli emlékhelye, amelyet amerikai mester, Steven Holl tervezett.


Fotók: Christian Richters. A képanyagot a David Chipperfield Architects bocsátotta rendelkezésünkre.

múzeum, david chipperfield, egyesült államok, alaszka, amerikai építészet, kortárs építészet, anchorage Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317