Logomain

A világ legviccesebb emlékművei

By Ongrádi Melinda 2009. november 29. 20:17

szerk at hg dot hu

Kindli20130602-27858-gwaqg1.gallery

A gyermekevő ogrét ábrázoló Kindlifresserbrunnen a svájci Bernben

Carhenge20130602-27858-2199g.gallery

Stonehenge utánérzése autókba öntve

218677180_0e04b6c67920130602-27858-1uo543x.gallery

Egy francia postás műve, az ideális palota

4036595209_db1203dac720130602-27858-1l6fzt4.gallery

A Crazy Horse Memorial az egyik legismertebb amerikai emlékmű

3181180659_63401defe920130602-27858-1s3g7y4.gallery

A Fremont Troll Seattle-ben, egy híd alatt található

528430338_de1c2ea07320130602-27858-1p27avm.gallery

A pisilő kisfiú nevezetes szobra Brüsszelben

Szoborpark20130602-27858-lrqu49.gallery

Lenin szobra a budapesti Szoborparkban

Cadillac_ranch20130602-27858-1gvkabj.gallery

A Cadillac Ranch Texasban

Carhenge20130602-27858-j6rt.gallery

Autókból épült az amerikai Carhenge

Szentvencel_ok20130602-27858-g93c5v.gallery

Szent Vencel döglött lovon a prágai Lucerna-palotában; David Cerny alkotása

Concrete_park20130602-27858-fg896d.gallery

A wisconsini Concrete Park egy nyugdíjas favágó alkotása az amerikai nép okulására

Csokorba szedtük a világ legfurcsább, legkülönlegesebb mementóit. <br/>

Egy emlékmű általában tiszteletreméltó és komoly dolog, amellyel nem illik viccelni. Néha azonban készítőik egyenesen egyfajta paródiának szánják őket, esetleg valamilyen félelmetes eseményt vagy jelenséget próbálnak ily módon kevésbé ijesztővé tenni. Bármilyen furcsa, erre nemcsak korunkból, de a középkorból is találhatunk példát, amint az a következő felsorolásunkból is kiderül.

Ami pedig bizonyos büszkeséggel (?) tölthet el bennünket, hogy külföldön sokan a világ egyik legmulatságosabb emlékmű-gyűjteményének tartják a budapesti szoborparkot, így ez is helyet kapott válogatásunkban. Ami nem is csoda, hiszen a hősi pózba merevedett élmunkások és politikai kiválóságok bizony tényleg mulatságosnak hatnak, bár sajnos volt idő, amikor nagyon is komolyan kellett őket venni. Lássuk hát a gyűjteményt! A cikk végén Ön is szavazhat arról, melyik a leginkább kacagtató.

1.Szent Vencel döglött lovon, Prága, Csehország

Elsőként mindjárt álljon itt a botrányos alkotásairól elhíresült cseh David Cerny műve, amely Csehország védőszentjét ábrázolja, amint egy feje tetejére állított lovat nyergel meg. Az alkotás a Szent Vencelt, Csehország védőszentjét ábrázoló szobor karikatúrája, és néhány hétig az eredeti szoborral szemben volt felállítva a prágai Vencel téren, természetesen hatalmas tiltakozást kiváltva. Később magánterületre, a nekünk kissé érdekes nevű Lucerna palotába került, és jelenleg Csehország turistaattrakciói közé tartozik. David Cerny nevéhez fűződik egyébként többek között az Entropa elnevezésű alkotás, amely az EU országait ábrázolja, mindegyiket egy-egy sztereotípiával megjelenítve; Magyarország például dinnye és szalámi, míg Bulgária guggolós vécé képét öltötte magára.

2. Concrete Park, Wisconsin, Egyesült Államok

A wisconsini Phillipsben található szoborpark egy nyugdíjas favágó, Fred Smith alkotásait, azaz 237 mulatságos, üvegdarabokkal, kerámiával és egyéb hulladékokkal díszített betonszobrot gyűjt össze. A gyűjtemény alkotásai a vidék történetét örökítik meg, az 1800-as évek vége-1900-as évek eleje közötti korszakot. A figurákon visszaköszönnek a népélet figurái és a bennszülöttek. Smith saját szavaival „az amerikai népnek” készítette a szoborparkot.

3. Kindlifresserbrunnen, Bern, Svájc

A svájci főváros szökőkútjának dísze egy ogrét, azaz félóriást ábrázol, amely éppen egy gyermeket gyömöszöl a szájába, és további rémült kisdedeket hurcol magával hasonló céllal. Elnevezésének jelentése is "gyermekevő". Egyes feltevések szerint az 1564-ben épült alkotás Kronoszt, a görög mitológiai alakot ábrázolja, aki lenyelte gyermekeit, mivel azt jósolták neki, hogy azok döntik majd meg uralmát. Bármi legyen is a furcsa alkotás üzenete, egy dologra biztosan jó: látványa garantáltan segít illedelmes viselkedésre buzdítani a helyi gyerekeket.

4. Carhenge, Nebraska, Egyesült Államok

Következő példánk vicces utánérzése egy világhírű építménynek, az angliai Stonehenge-nek. A Nebraska északi részén emelt alkotás Jim Reinders műve, aki 1987-ben építette fel a nevezetes kőkör mását ezüstszínűre festett régi autókból, hogy ezzel állítson emléket apjának, egy helyi farmernek, aki ezeken a földeken gazdálkodott. A 38 autót 29 m átmérőjű körbe rendezték. Az autók egy részét függőlegesen felállították, 1,5 m mély gödörbe beásva azokat, néhányat pedig keresztben a tetejükre fektettek és hegesztéssel rögzítettek. Az együttes közelében egyébként még több más autókból készített alkotás is található.

5. Le Palais Ideal, Hauterives, Franciaország

Ferdinand Cheval, egy francia postás úgy gondolta, hogy megalkotja a tökéletes palotát. Ehhez minden nap összegyűjtött némi követ a munkája során megtett körút közben, és ezekből építgette a művet, 33 éven át. A munka az 1800-as évek végén kezdődött, és az 1920-as évek végéig tartott. Az elkészült alkotás többféle építészeti stílust tükröz, emellett készítője a Bibliából és más vallásos forrásokból is merített ihletet. Chevalt műve közelében temették el, egy szintén általa emelt kőmauzóleumban.

6. Fremont Troll, Seattle, Egyesült Államok

A trollok a skandináv mitológia félelmetes lényei. Eme újkori pldánya egy Seattle-ben található híd alatt riogatja egyetlen hatalmas szemével az arra járókat. Egyik kezében egy Volkswagen bogárhátút szorongat, mintha éppen csak lekapta volna a felette lévő hídról. Az alkotás egy 1990-ben kiírt pályázat nyerteseként, négy helyi művész közreműködésével jött létre. A pályázat célja az volt, hogy valamennyire rendbetegyék a híd alatt lévő környezetet, amely a kábítószer-kereskedők paradicsoma volt. Nos, ez a szörnyeteg elég félelmetesnek tűnik ahhoz, hogy távol tartson bármely rosszban sántikálót!

7. Crazy Horse Memorial, Dél-Dakota, Egyesült Államok

A máig befejezetlen hatalmas szobor Őrült Ló indián törzsfőnöknek állít emléket, aki hősiesen harcolt a fehérek ellen. A hatalmas szobor mellett egy múzeum és egy kulturális központ is található az indiánok által megszentelt födnek tartott területen. A szobor kifaragása 1948-ban kezdődött, de még ma sincs kész teljesen. Amikor elkészül, ez lesz a világ leghatalmasabb ilyen emlékműve: szélessége 195 m, magassága 172 m! Készítését Korczak Ziolkowski szobrász kezdte el egy indián törzsfőnök felkérésére. Munkájához semmiféle kormányzati támogatást nem fogadott el. A terület a Crazy Horse alapítvány tulajdona, és a szobrász 1982-es halála után annak felesége és 10 gyermeke folytatja tovább a művet, amelynek befejezésére nincs kitűzve konkrét dátum.

8. Manneken Pis (Pisilő kisfiú), Brüsszel, Belgium

A jól ismert szobor Brüsszel egyik szökőkútját díszíti. Többféle legenda fűződik hozz. Az egyik szerint egy gyermek herceget ábrázol, aki lepisilte az ellenséges sereg katonáit, akik erre rögvest csatát is vesztettek a herceg csapatai szerint, míg egy másik történet szerint egy bátor kisfiú úgy mentette meg a várost, hogy lepisilte az ostromló ellenséges sereg által titokban elhelyezett robbanószerkezet gyújtózsinórját. Belgiumban egyébként több hasonló szobor is látható, de vitathatatlanul a brüsszeli a leghíresebb. Vandálok többször is megrongálták a kitűzött feladatát lelkiismeretesen végző figurát, 1817-ben újra is kellett önteni. A fiúcskának saját ruhatára, sőt, saját öltöztetője is van, ugyanis bizonyos ünnepi alkalmakkor felöltöztetik. Természetesen úgy, hogy a ruhák fontos feladatának végzésében ne akadályozzák. 1987-ben pedig elkészült nőnemű párja, egy pisilő kislány, Jeanneke Pis.

9. Szoborpark, Budapest

A 42 darab, az 1948-1989 közötti időszakból származó köztéri szobrot bemutató gyűjtemény valószínűleg kicsit kilóg a sorból, hiszen bár egy idelátogató turista vagy a fiatalabb generáció tagjainak szemében ezek a monumentális darabok viccesnek tűnnek, sajnos nem is olyan régen még nagyon is komolyan kellett őket venni. A park szellemi atyja Eleőd Ákos építész, aki a következő mottóval jellemezte a gyűjteményt: "Ez a park a diktatúráról szól, de abban a pillanatban, amikor ez kimondható, leírható, megépíthető, abban a pillanatban ez a park a demokráciáról szól. Csak a demokrácia képes megadni a lehetőségét, hogy szabadon gondolkozhassunk a diktatúráról- vagy éppen a demokráciáról, vagy bármiről."
 Több közismert darab is található itt, például a felszabadító szovjet katona vagy Lenin kinyújtott karú szobra. 

10. Cadillac Ranch, Texas, Egyesült Államok

Nem meglepő, hogy az Egyesült Államokban az autókat sokszor felhasználják különféle kreatív alkotásokhoz. Ez a bizarr együttes egy országút mellett látható. 1974-ben az Ant Farm elnevezésű művészeti csoport tagjai hozták létre, és a Cadillac autómárka evolúcióját mutatja be a különféle típusokon keresztül. Az autókat orral eőlre a földbe ágyazták. Misztikus összefüggés, hogy dőlésszögük a gízai piramisokon fellehető szöget másolja le. A mű létrehozói egyenesen bátorították a graffitiseket arra, hogy firkálják össze az autókat, így azok színpompás külleme folyamatosan változik.

magazin, emlékmű, szoborpark, david cerny, szent vencel döglött lovon, concrete park, kindlifresserbrunnen, carhenge, le palais ideal, crazy horse memorial, fremont troll, manneken pis, pisliő kisfiú, memento park, cadillac ranch Icon_print

A gyermekevő ogrét ábrázoló Kindlifresserbrunnen a svájci Bernben

Stonehenge utánérzése autókba öntve

Egy francia postás műve, az ideális palota

A Crazy Horse Memorial az egyik legismertebb amerikai emlékmű

A Fremont Troll Seattle-ben, egy híd alatt található

A pisilő kisfiú nevezetes szobra Brüsszelben

Lenin szobra a budapesti Szoborparkban

A Cadillac Ranch Texasban

Autókból épült az amerikai Carhenge

Szent Vencel döglött lovon a prágai Lucerna-palotában; David Cerny alkotása

A wisconsini Concrete Park egy nyugdíjas favágó alkotása az amerikai nép okulására

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317