Logomain

Teljesen átépül a finn építészóriás koncertterme

By Kovács Dániel 2009. november 25. 21:17

szerk at hg dot hu

A tervek szerint 2011-re teljesen átépül az iskolateremtő finn építész, Alvar Aalto tervezte Finlandia Hall Helsinkiben. Finnország legismertebb koncerttermét a skandináv építészet gyöngyszemei között tartják számon, a rossz nyelvek szerint azonban egyvalamire azonban 1971-es megnyitása óta tökéletesen alkalmatlan: zenei rendezvényekre. A közeljövőben több mint 200 millió eurós költséggel teljesen új koncerttermet alakítanak ki a megőrzendő épületburkon belül. <br/>

A tervek szerint 2011-re teljesen átépül az iskolateremtő finn építész, Alvar Aalto tervezte Finlandia Hall Helsinkiben. Finnország legismertebb koncerttermét a skandináv építészet gyöngyszemei között tartják számon, a rossz nyelvek szerint azonban egyvalamire azonban 1971-es megnyitása óta tökéletesen alkalmatlan: zenei rendezvényekre. A közeljövőben több mint 200 millió eurós költséggel teljesen új koncerttermet alakítanak ki a megőrzendő épületburkon belül.

Finlandia20130602-27858-116wfx2.gallery

A Finlandia Hall akusztikája legalább olyan legendás, mint az építésze, csak épp ellenkező előjellel: a zenészek, ha tehetik, elkerülik a híres épületet. Alvar Aalto az 1960-as években tervezte a ma is főművei között számon tartott koncert- és konferenciaközpontot, az épületbe azonban számos, utóbb javítást igénylő hiba csúszott. A külsőn alkalmazott carrarai márványburkolatot teljes egészében le kellett cserélni, miután kiderült: nem bírja az északi időjárást. A koncerttermet Aalto a klasszikus görög színházak mintájára tervezte; ez a forma azonban nem alkalmas koncertek számára, sőt: a legutolsó sorok fölé belógó karzat ugyancsak rossz hatással van az akusztikára. A hangerősség hatására beépített akusztikus nyílásokról kiderült: a legjobb, ha állandóan zárva tartják őket.

A finn kormány több esztendeig tartó vita után szánta rá magát, hogy egyszer s mindenkorra megoldja az évtizedes problémát, a költségeken Helsinki városával és az épület fenntartójával osztozva. Míg a konferencia-funkciókat megőrzik, az épületben a jövőben egy 1700 fős nagycsarnok és öt kisebb zeneterem is helyet kap. A terveket a finn LPR arkkitehdit készíti. Míg Aalto a hatvanas években egyáltalán nem vette igénybe akusztikus szakember segítségét, most a legjobbat szerették volna megtalálni. A feladatot végül a tokiói Nagata Acoustics munkatársa, Yasuhisa Toyota vállalta, aki többek közt a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall hanghatásaiért is felelt.

építészet, helsinki, koncertterem, finnország, alvar aalto, finn építészet, finlandia hall, lpr arkkitehdit Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317