Logomain

Pénz híján dobták a sztárépítész egyetemi múzeumát

By Kovács Dániel 2009. november 26. 10:17

szerk at hg dot hu

Bár majd két évvel ezelőtt nagy reményekkel harangozták be, mégsem épül meg Toyo Ito múzeuma a kaliforniai Berkeley tudományegyemeten. A héten az intézmény vezetése bejelentette: terveik a jelen gazdasági helyzetben a földtől túlságosan elrugaszkodottnak bizonyultak, és a 200 millió dolláros (közel 36 milliárd forintos) múzeum megépítése csak álom marad. <br/>

Bár majd két évvel ezelőtt nagy reményekkel harangozták be, mégsem épül meg Toyo Ito múzeuma a kaliforniai Berkeley tudományegyemeten. A héten az intézmény vezetése bejelentette: terveik a jelen gazdasági helyzetben a földtől túlságosan elrugaszkodottnak bizonyultak, és a 200 millió dolláros (közel 36 milliárd forintos) múzeum megépítése csak álom marad.

Berkeley20130602-27858-5luvr6.gallery

Az épület a Berkeley Art Museum és a Pacific Film Archive otthona lett volna a jelenlegi, a földrengésekre túlságosan érzékenynek bizonyult épület helyett. A két intézmény együttesen az USA legnagyobb kulturális központjai közé tartozik a kollekció méretét és a látogatók számát tekintve is; így új épületre mindenképp szükség lesz. A vezetőség azt fontolgatja, új, a gazdasági körülményeknek jobban megfelelő építészirodát keres.

Már tavasszal sejteni lehetett, hogy problémák lesznek a büdzsével, a szükséges összegből ugyanis csak 81 millió dollárt sikerült összegyűjteni – jelentette ki a múzeum igazgatója, Lawrence Rinder. Jelenleg azt mérlegelik, hogy és milyen formában lehetne megvalósítani az új épületet; akár azon az áron is, hogy nagyobb bővítésére csak a jövőben kerüljön sor.

A gazdasági válság az USA kulturális intézményeinek körében különösen nagy pusztítást végzett. Szinte mindenhol befagyasztották a béreket, a vezetőségek jövedelme csökkent, számos helyen pedig a tervezett építkezések elnapolására vagy leállítására kényszerültek.

építészet, múzeum, usa, egyesült államok, kalifornia, toyo ito, gazdasági válság, amerikai építészet, berkeley Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317