Logomain

Szerdán nyílik a Holokauszt Múzeum építészének kiállítása

By Kovács Dániel 2009. november 23. 14:37

szerk at hg dot hu

Dévényi Tamás nyitja meg Mányi István retrospektív tárlatát november 25-én.

Dévényi Tamás nyitja meg a Hajós utcai N&n galéria új kiállítását, amely Mányi István és szerzőtársai munkásságát mutatja be. Az Uránia Mozi vagy a Szépművészeti Múzeum felújításáról, a Holokauszt Múzeum épületéről ismert Mányi tárlatának megnyitója november 25-én, szerdán 18 órakor kezdődik a VI. kerületi Hajós utca 39. alatt. A tárlat december 14-ig, hétfőtől péntekig 10-18 óra között látogatható.

Pava420130602-27858-q8z628.gallery

Mányi István bevezetője a kiállításhoz: „Amikor az ember összegzésre készül és a külvilágnak fel kívánja mutatni négy évtized termését, számadás ez és elszámolás is önmagával. Visszatekintés a megtett útra, rátekintés a pályára. esély a megméretésre, a válaszok megtalálására. Quo vadis? Honnan, hová és miért? Hogy meddig, azt nem az ember fia szabja.

Gyermekkorom nyaralásainak emléke nyírkércsi nagyszüleimhez köt. György nagyapám 49 héten át gyűjtötte a gyufásdobozokat, kicsiket és a családit is, hogy aztán három héten át házat–várat emeljünk azokból. Majd ilyen méretű agyagtéglákat vetettünk, szárítottunk és gyakoroltuk a maradandóbb házépítést.

Eleven emlékem a kemenceépítés édesapámmal, 1951-ből. Ezek az anyag és formaszeretet kezdetei. a gimnáziumban Debreczeni Tibor irodalomtanárom pallérozott. az egyetemi évek előtt Bakóczy Imre építésvezetőségén ismertem meg a misztériumot, a terv átalakulását épületté. Őt is mesteremnek tekintem.

Az építész kar után Egerben találtam magam, ott, ahol az Országos Műemlék Felügyelőség területi rezidense Levárdy Ferenc volt. Tőle kaptam az útravalót, majd már Budapesten Thurszky Bélától, a megszállott értékmentőtől.

Művelt a mesterség és tudásom szerint műveltem a mesterséget, a szakmát. Három évig Egerben, negyed századot a KÖZTI-ben, 1995-től saját műhelyemben, immár Dániel fiammal együtt, fiatalok között. Nem osztályoztam feladataimat koruk-méretük szerint. Szerettem új házat építeni és elszegődtem történeti értékeink mentéséhez, megőrzéséhez.

Házaim - gyermekeim. Nincs kedvenc, vonzódásaim vannak. Szerettem és szeretek tervezni és építeni. Nem értem azok mű gondját, akik mindezt az önmegvalósítás céljaként cselekszik.

Az eredmény vall alkotójáról, az ő gondolkozásáról, jelleméről. De ez majd a mű kisugárzása, tanúvallomása lesz, és nem a célja létrehozásának.

A mű nem az építész privilégiuma. Választott értékrendjével, mint az önkifejezés eszközeivel ő alkotó része a beteljesülésnek. Eredendő része, de az eredmény megítélése már önnön körén kívül esik. Nagy társasjáték ez, komolyságot feltételező.

A megépült ház önálló életre kel. Jó, ha befogad, véd, nevel és boldogít.

Nagycsaládban éltem és élek, eszményeimet itt találom és a szűkebb-tágabb közösségekben. Édesapám, eleink hamvai a szívemen dobognak. Együtt dobogunk ma is. Van még tennivalóm.

Ifjú koromban a vitorlázórepülés volt a kiváltságos vonzalom, ma a golfozás. A természet, a zene, a népdal, az utazás mindig. Családommal jártuk a vizeket, hegyeket, országokat. Természetközelben létezni és alkotni, ez éltet.”

építészet, magyar építészet, kiállítás, kiallitas, program, mányi istván, n&n galéria, dévényi tamás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317