Logomain

A világ legmagasabb épülete csak 2010 januárjára készül el

By Kovács Dániel 2009. november 21. 20:17

szerk at hg dot hu

A tervezett december 2-i időpont helyett csak január negyedikén nyílik meg a 818 méterre nyúló Burj Dubai, a világ legmagasabb építménye. A közlemény szerint azért, hogy egybeessen a modern Dubai alapítójaként számon tartott jelenlegi emír trónra lépésének évfordulójával. A befektető Emaar októberben jelentette be a külső munkák teljes elkészültét. <br/>

A 818 méterre nyúló Burj Dubai, a világ legmagasabb építménye a tervezett december 2-i időpont helyett csak január negyedikén nyílik meg. A közlemény szerint azért, hogy egybeessen a modern Dubai alapítójaként számon tartott jelenlegi emír trónra lépésének évfordulójával. A befektető Emaar októberben jelentette be a külső munkák teljes elkészültét.

Burj_dubai20130602-27858-81x6u7.gallery

Bár hivatalosan még mindig nem erősítették meg, a torony a legtöbb forrás szerint 818 méter magas, és valamivel több mint 160 szintes. A világrekorderi státusz elérése 1276 munkanapba, és több mint ötezer fő munkájába került; a torony 2008. szeptember elsején vált a legmagasabb, valaha emberkéztől készült építménnyé, a lengyelországi Konstantynów (1991-ben összedőlt) adótornyát megelőzve.

A torony építése 2004 szeptemberében kezdődött; az átadást eredetileg idén szeptemberre, majd a december eleji nemzeti ünnepre tervezték. Az újabb, januári csúszás azt sejteti, hogy a belső munkálatokkal elmaradt a kivitelező. A toronyban egyébként irodák és lakások mellett egy Giorgio Armani tervezte luxusszálloda is helyet kap.

A torony magassága egyébként néhány hónapja megkérdőjeleződött; a tervező Skidmore, Owings & Merrill építésziroda munkatársa, Bill Baker egy szaklapnak nyilatkozva azt mondta: a végleges méret elérheti a 890 métert is. A végleges számot, amely a toronycsúcsra szerelt antennától is függ, nagyon kevesen tudják. Ennek függvényében érthető, hogy a Council on Tall Buildings and Urban Habitat elnöke, Antony Wood 2007-ben kijelentette: építés alatt álló tornyokat nem ismernek el – így hivatalosan ma is a Taipei 101 a világ legmagasabb felhőkarcolója, holott ezt 2007 óta a Burj Dubai vagy háromszáz méterrel lekörözte. A nemzetközi szervezet egy kapcsolódó kutatása szerint a torony legalább 2020-ig nem is kap új vetélytársat.

építészet, skidmore owings & merrill, som, torony, felhőkarcoló, dubai, burj dubai, rekord, világrekord, a világ legmagasabb épülete Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317