Logomain

Lebontaná Sztálin tornyát a lengyel külügyér

By Kovács Dániel 2009. november 19. 10:45

szerk at hg dot hu

A sztálin-barokk stílusban, szovjet ajándékként épült felhőkarcoló felújítása már nem lenne sokáig halogatható. <br/>

A Varsóban álló Kultúra és Tudomány Palotájának lebontását sürgeti Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter. A sztálin-barokk stílusban, szovjet ajándékként épült felhőkarcoló 1955 óta dominál a lengyel főváros egén, fenntartása azonban hatalmas költségekkel jár, az ugyancsak költséges teljes felújítás pedig már nem halogatható sokáig. Sikorski szerint a torony helyén egy parkkal mindenki sokkal jobban járna.

Varso20130602-27858-1t6znxx.gallery

A külügyminiszter a berlini fal ledöntésének évfordulója utáni napokra időzítette bejelentését. A bontás szerinte szimbolikus gesztus lenne, „a katarzis pillanata” Lengyelország számára – hasonló, mint az Alekszandr Nyevszkij katedrális lebontása Moszkvában a húszas években.

Az eredetileg Joszif Sztálinról elnevezett Kultúra és Tudomány Palotája 1952 és 1955 között épült, kistestvéreként a két világháború között Moszkvában emelt, sztálinbarokk felhőkarcolóknak. (Egy hasonló, még kisebb toronyház Bukarestben is áll.) A 230 méter magas, 44 emeletes házat szojvet építész, Lev Rudnev tervezte, felhasználva számos motívumot a lengyel reneszánsz építészeti emlékeiről. A ma is Varsó és Lengyelország legmagasabbjának számító torony a lengyelek szemében mindig is a szovjet elnyomás szimbólumának számított.

A rendszerváltás óta azonban a környéken épült felhőkarcolóknak köszönhetően a torony szimbolikus szerepe vesztett jelentőségéből. Nemrég olyan terv is napvilágot látott, amely tucatnyi, körülötte felépülő új toronyházzal teremtené meg Varsó Kis-Manhattan negyedét. A 123 ezer négyzetméteres épületben jelenleg több kulturális intézmény, mozi, konferenciaközpont és könyvesbolt is működik. A 30. emeleten, 114 méter magasan található nyilvános kilátó a legkedveltebb varsói turistacélpontok egyike.

építészet, torony, Lengyelország, varsó, lengyel építészet, sztálin, kultúra és tudomány palotája Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317