Logomain

Amerikában perlik a Petronas-tornyok tervezőjét

By Kovács Dániel 2009. november 18. 16:48

szerk at hg dot hu

A Connecticut Science Center a tervezőt okolja a nyitás másfél éves elcsúszásáért és a pluszköltségekért. <br/>

A malajziai Petronas-ikertornyokkal világhírűvé vált, argentin származású építész, César Pelli július 28-án fogadásra volt hivatalos legújabb épületébe, az amerikai Hartfordban álló Connecticut Science Centerbe. A megjelentek közül aligha tudták sokan, hogy az intézmény alig egy héttel azelőtt indított bírósági eljárást a tervező ellen, őt okolva a nyitás másfél éves elcsúszásáért és a számos technikai probléma okozta pluszköltségekért.

Pelli20130602-27858-17s4nvz.gallery

A 165 millió dolláros költséggel felhúzott épületegyüttes 2008 január 31-ére elkészült – a megnyitúra azonban csaj a következő év júniusában került sor. A köztes időben a tervezési és kivitelezési hibák javításával voltak elfoglalva. 2007 novemberében egy ellenőrzés során kiderült, hogy a főbejárat feletti látványos előtető, az úgynevezett „repülő szőnyeg” veszélyesen megereszkedett: megerősítéséhez hat hónapra és 30 tonna fémre volt szükség. Teljesen újra kellett tervezni a homlokzatot borító fémlapok tartószerkezetét is, amely egyáltalán nem felelt meg az előírásoknak. A bírósági kereset több mint háromszáz tervezési hibát ró fel az építésznek.

A Connecticut Science Center igazgatója, Matt Fleury szerint az hibák tízmillió dolláros pluszköltséget okoztak, és ebből minél többet szeretne viszontlátni. Az intézménynek minden bizonnyal jól jönne a bíróság kedvező döntése, a gazdasági válság miatt ugyanis jelentős költségkorlátokkal küzd: éves működtetésére az eredetileg tervezett nyolcmillió dollár helyett mindössze 1,35 millió jut.

A Pelli Clarke Pelli Architects nem kommentálta az eseményeket. A fejlemények egyébként nem egyedülállóak: hasonló per indult Londonban a Wembley-aréna kapcsán a Foster & Partners építésziroda ellen, nemrég pedig a Massachusetts Institute of Technology perelte Frank Gehry-t az általa tervezett új épület állandó beázásai okán.

építészet, usa, egyesült államok, cesar pelli, per, césar pelli, pelli clarke pelli, amerikai építészet, hartford, connecticut science center Icon_print

Pelli Clarke Pelli Architects: Connecticut Science Center, Hartford

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317