Logomain

Újjáépül a leégett pekingi luxusszálló tornya

By Kovács Dániel 2009. november 18. 20:53

szerk at hg dot hu

A tartószerkezet épségben marad, így nem kell lebontani a pekingi tévészékház, a CCTV mellett álló toronyházat – derült ki az átfogó vizsgálatból. A holland OMA tervei alapján épült magasház idén február 9-én, az újévi tűzijátékok következtében gyulladt meg és égett ki, csupán néhány héttel a beköltöző luxusszálloda megnyitója előtt. <br/>

A tartószerkezet épségben marad, így nem kell lebontani a pekingi tévészékház, a CCTV mellett álló toronyházat – derült ki az átfogó vizsgálatból. A holland OMA tervei alapján épült magasház idén február 9-én, az újévi tűzijátékok következtében gyulladt meg és égett ki, csupán néhány héttel a beköltöző luxusszálloda megnyitója előtt.

Peking_cctv20130602-27858-1ltsz74.gallery

A vizsgálat eredményeit a tervezőiroda munkatársa, Ole Scheeren hozta nyilvánosságra. Scheeren megerősítette, hogy az épület fémszerkezete biztonságos és ép, így nincs szükség újjáépítésre, csak javításokra. Az építész egyszersmind cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a tömb két épülete egymás ellensúlyaként működne, így a szállodai szárny megsérülésével veszélybe került a mellette álló tévészékház. „A két épületszárny szerkezete közt nincs kapcsolat” – szögezte le Scheeren.

A 159 méter magas, 44 emeletes épület a pekingi olimpiai játékokra elkészült, 735 millió dollárba került CCTV-komplexum része, amelyet Peking egyik kortárs építészeti ikonjának szánták. A tűzvész, amely valószínűleg az épületben felhalmozódott építési törmelékből indulhatott ki egy, az ablakon besodródó szikra hatására, jelentős károkat okozott; az oltás közben egy tűzoltó életét vesztette. A kiégett torony hónapokig érintetlenül állt, a kínai televízió pedig nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

A szerkezet és a károk felmérése csak nem sokkal ezelőtt kezdődtek meg; az újjáépítésnek, amelyet ugyancsak az OMA irányít majd, egyelőre nincsenek kitűzött határidői. A belső vizsgálatok azonban komoly eredményekkel jártak: nem sokkal a tűzeset után a CCTV igazgatóját, Zhao Huayongot elbocsátották, és több alkalmazottat őrizetbe vettek, köztük az építési igazgatót, Xu Weit is.

A tűzeset nem használt a dominanciája miatt egyébként sem közkedvelt kínai állami televízió népszerűségének. A tévészékház formája felmérések szerint a nézők felét pornográf képekre emlékezteti. A lángoló toronyról készült fotók gyorsan a Photoshophoz értő kínai netlovagok áldozatává váltak, a hatóságok egyértelmű nemtetszését kiváltva.

építészet, kína, torony, oma, peking, magasház, tűz, cctv, ole scheeren, mandarin oriental Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317