Logomain

Budapest díszpolgára lett Finta József

By Kovács Dániel 2009. november 17. 20:38

szerk at hg dot hu

Két másik szakmabeli, Janesch Péter építész és Dr. Vidor Ferenc építész Budapestért-díjat kapott a főváros napján. <br/>

A főváros mai képét épületeivel döntő módon meghatározó, 74 éves építész november 17-én, a főváros napján vehette át a díszpolgári oklevelet Demszky Gábor főpolgármestertől. Két másik szakmabeli, Janesch Péter építész és Dr. Vidor Ferenc építész Budapestért-díjat kapott.

Janesch_portre20130602-27858-1yd6oqs.gallery

Finta József „több évtizedes építészi pályafutása elismeréseként, a modern építészet társadalmi befogadása érdekében kifejtett elhivatottságáért, újító szemléletéért, a hazai építőművészet gazdagításáért” részesült a díszpolgári címben. Az építész1935-ben, Kolozsváron született, diplomáját pedig a budapesti Műegyetemen szerezte. Kortársaihoz mérten is kiemelkedő számú épületet tervezett a fővárosba: az ismertebbek közé tartozik a Hotel Novotel, a Hotel Penta vagy a Hotel Taverna, a Teve utcai rendőrségi székház, a Bank Center vagy a West End City Center. Ybl- és Kossuth-díjas, 2007-ben ő kapta a Prima Primissima-díjat is.

Janesch Péter 1953-ban született. A Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát, majd a Mesteriskolában tanult, többek között Reimholz Péter, Szrogh György, Turányi Gábor irányítása alatt. 2004-ben a Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kurátora volt; ebben az évben Ybl-díjat is kapott. 2007-ben többedmagával megnyerte a budapesti Kormányzati Negyed tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot; a részletesen kidolgozott terveket pedig utóbb a Holcim Awards-on Európa legjobb fenntartható épületévé választották.

Dr. Vidor Ferenc 1924-ben született. A Műegyetemen diplomázott, ahol megszakításokkal adjunktusként, majd osztályvezetőként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. 1984-ben doktori címet szerzett. Munkássága elsősorban az építészeti alapokon nyugvó urbanisztikai (környezeti) problematikát öleli át. Építészelméleti és városépítészeti témákban idehaza és külföldön számos írása jelent meg. Évekig dolgozott Bagdadban, részt vett Ankara fejlesztési tervének kidolgozásában. Legutóbbi könyve 2005-ben jelent meg Képek és képtelenségek a városok világából címmel.

építészet, magyar építészet, budapest, janesch péter, díj, kitüntetés, finta józsef, 2009, vidor ferenc Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317