Logomain

Újra kiadnák a Szervita téri szellem-irodaházat

By Kovács Dániel 2009. november 16. 13:43

szerk at hg dot hu

Kiadóként hirdetik azt az épületet, amely helyén már javában épülnie kellene Zaha Hadid üvegbuborékjának.

Kiadóként hirdeti a tulajdonos ingatlanfejlesztő a Szervita téri irodaházat – azt az épületet, amelynek a helyén az eredeti tervek szerint már javában épülnie kellene Zaha Hadid üvegbuborékjának. A fejlesztés megvalósulását ez a fordulat még valószínűtlenebbé teszi. az irodaházat utoljára a Kortárs Építészeti Központ használta, ám 2008 decemberében nekik is ki kellett költözniük.

Kek_x20130602-27858-1w003cl.gallery

Kilenc szinten 3929 négyzetméter hasznos terület: a tulajdonos ORCO a teljes Szervita téri irodaházat kiadná. Az épület a szomszédos, jelenleg is használt parkolóházzal együtt Szabó István tervei alapján 1973-ra készült el, és az Országos Műszaki és Fejlesztési Bizottság székháza volt. A rendszerváltás után a szerv neve Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalra változott. A 2000-es évek elején előbb a parkolóház, majd az irodaház is a francia befektetőcsoport tulajdonába került, amely a világhírű Zaha Hadidot bízta meg a belvárosi telekre szánt új épület megtervezésével. Az építésznő 2007 januárjában személyesen prezentálta a terveket a közeli Vörösmarty téren, a tőzsde hajdani székházában.

A munka előkészítése ekkor megindult. 2008-ban az ORCO mégis a Kortárs Építészeti Központ használatába engedte az épületet, decemberi határidővel, mondván: utána kezdődik a bontás. 2008 márciusában jóvá is hagyták az átdolgozott Hadid-terveket. A KÉK többek közt Pecha Kuchákat, nemzetközi makettfesztivált és tervező életműkiállítását rendezte meg a házban, majd kiköltözött. Az épület azonban azóta is érintetlenül és üresen áll a jelenleg épp átépülő Szervita téren. A hírek szerint az ingatlanválság miatt a fejlesztő a tervekkel együtt eladásra szánta a tömböt; a jelenlegi hirdetmény arra utal, hogy mégis megtartanák hosszabb távon.

Annyi bizonyos, hogy az újra irodaként való hasznosításhoz meglehetős felújításokra van szükség, hiszen a belső javarészt az építés korabeli állapotot őrzi. A tér körüli káoszt egyébként növeli, hogy a szemközti egykori telefonközpontot, amely ugyanebben az időben épült, a tulajdonos szintén áruba bocsátotta.

építészet, zaha hadid, magyar építészet, budapest, kortárs építészeti központ, magyarország, belváros, orco, szabó istván, szervita tér, 5. kerület Icon_print

A Kortárs Építészeti Központ a Szervita téren

Zaha Hadid terve a Szervita térre - Kép © Zaha Hadid Architects

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317