Logomain

Különleges körhíd kerül Koppenhágába

By Kovács Dániel 2009. november 12. 13:20

szerk at hg dot hu

Szokatlan szerkezettel gazdagítja a dán fővárost egy neves izlandi képzőművész. Ólafur Éliasson, aki tavaly vízeséseket épített New York-ban, Koppenhágában a hidak megszokott képét értelmezi át: építménye nem a szokásos, gyors átkelésre buzdít, hanem kedélyesen kikerekedő formájával, barátságos, sátorszerű tartószerkezetével újszerű térélményt teremt. <br/>

Szokatlan szerkezettel gazdagítja a dán fővárost egy neves izlandi képzőművész. Ólafur Éliasson, aki tavaly vízeséseket épített New York-ban, Koppenhágában a hidak megszokott képét értelmezi át: építménye nem a szokásos, gyors átkelésre buzdít, hanem kedélyesen kikerekedő formájával, barátságos, sátorszerű tartószerkezetével újszerű térélményt teremt.

Koppenhaga_hid_120130602-27858-2ylzbt.gallery

A 2012-re elkészülő, 34 millió dán koronába kerülő híd mindössze 32 méter hosszú lesz, és a koppenhágai Christianshavns Kanal két oldalát köti majd össze, nem messze a nemrég elkészült új Nemzeti Könyvtártól. A forma megtervezésénél a környék kikötői múltjából indultak ki: a hídtest kör alakú, agymáshoz kapcsolódó platformokból áll majd, amelyeket árbocszerű oszlopok merevítenek. Ezekre a formákra utal a név is: Cirkelbroen, azaz „Körhíd”.

A szokásosnál jóval nagyobb alapterület lehetőséget nyújt arra, hogy a struktúrát ne csak egyszerű átkelőként, hanem köztérként használják. A pallók alatt a kisebb motorcsónakok átférnek; a nagyobb hajók átengedésére a híd középső szekciója felnyitható lesz. Különleges szerkezete egyszersmind köztéri műalkotásként is jelentőssé teszi a Cirkelbroent.

Az építmény a városlakók életkörülményeinek javításával foglalatoskodó Nordea Alapítvány ajándéka lesz Koppenhágának; a szervezet székháza szintén itt található, a közelben. Az alapítvány elnöke, Mogens Hugo „a legjelentősebb dán képzőművészként” hivatkozott a tervezőre, a koppenhágai születésű, jelenleg Berlinben élő Éliassonra. A képzőművész, aki egyben a berlini Universität der Künste professzora és egy ottani intézet létrehozója is, 2008-ban az 50. helyezett volt a világ legbefolyásosabb képzőművészeinek listáján. 2007-ben egy norvég irodával közösen ő tervezte a londoni Serpentine-pavilont; és az ő tervei alapján épül a sanghaji EXPO dán csarnoka is; a legnagyobb sajtóvisszhangot azonban tavaly, a New York-ba telepített ideiglenes felhőkarcolókkal váltotta ki. A Louis Vuitton megbízásából készített installációjának köszönhetően 2006-ban Budapesten is látható volt munkája, az Operaház melletti üzlet kirakatában.

építészet, koppenhága, híd, dánia, dán építészet, olafur eliasson Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317