Logomain

Japán építésznő dirigálja a következő velencei biennálét

By Kovács Dániel 2009. november 12. 11:13

szerk at hg dot hu

Az első hölgyként Kazuyo Sejima, a japán SANAA építésziroda társalapítója lesz a 2010-es Velencei Építészeti Biennále direktora. A jövő évi, 12. biennálét augusztus 29. és november 21. között rendezik meg a lagúnák városában. A magyar kurátori pályázat nemrég zárult le, eredmények december elején várhatóak. <br/>

Az első hölgyként Kazuyo Sejima, a japán SANAA építésziroda társalapítója lesz a 2010-es Velencei Építészeti Biennále direktora. A jövő évi, 12. biennálét augusztus 29. és november 21. között rendezik meg a lagúnák városában. A magyar kurátori pályázat nemrég zárult le, eredmények december elején várhatóak.

New_museum20130602-27858-s070ps.gallery

Kazuyo Sejima 1956-ban született, majd diplomázása után Toyo Ito építészirodájában kezdett dolgozni. 1987-ben nyitotta meg saját stúdióját Tokióban. 1995-ben Ryue Nishizawával megalapította a SANAA építészirodát, amely azóta világhírnévre tett szert, többek között a New Museum of Contemporary Art épületével New York-ban, vagy az idei londoni Serpentine-pavilonnal. A japán Kanazawa városában épített 21. Századi Művészeti Múzeumok a 9. Velencei Építészeti Biennálén a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlánt kapta. Sejima már korábban, 2000-ben részt vett a biennálén a japán pavilon kurátoraként, ahol a City of Girls című kiállítást rendezte meg.

Bár részletes programot még nem tett közzé, Sejima valószínűleg az építészet határainak elmosódásával és az ellentétekkel foglalkozik majd a Biennálé igazgatójaként. A kétévente megrendezett velencei fesztivál a legfontosabb építészeti rendezvények közé tartozik a világon; igazgatói posztján a szakma gyakorlói és teoretikusok váltják egymást. 2008-ban Aaron Betsky dirigálta a programot, előtte többek között a londoni Design Museum-ot igazgató Deyan Sudjic és Massimiliano Fuksas olasz építész vállalta magára a feladatot.

építészet, sanaa, biennale, biennále, kazuyo sejima, velencei építészeti biennále, biennále 2010 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317