Logomain

Nagy neveket csábítana Kijevbe a dúsgazdag mecénás

By Kovács Dániel 2009. november 4. 15:14

szerk at hg dot hu

A globális művészeti térképen keres helyet Kijevnek Viktor Pincsuk ukrán üzletember és műgyűjtő, aki jelenlegi művészeti központjánál sokkal nagyobbat tervez építtetni. A teljes egészében magánvagyonából finanszírozott beruházáshoz a világ legismertebb építészei számára ír majd ki pályázatot – mondta Pincsuk, aki azonban konkrét neveket nem árult el. <br/>

A globális művészeti térképen keres helyet Kijevnek Viktor Pincsuk ukrán üzletember és műgyűjtő, aki jelenlegi művészeti központjánál sokkal nagyobbat tervez építtetni. A teljes egészében magánvagyonából finanszírozott beruházáshoz a világ legismertebb építészei számára ír majd ki pályázatot – mondta Pincsuk, aki azonban konkrét neveket nem árult el.

Pincsuk20130602-27858-uoyeug.gallery

Ha a nagyvonalú tervek megvalósulnak, az valóban megváltoztathatja Ukrajna művészeti életét – jelentette ki a Bloombergnek Mikola Zuravel kijevi képzőművész. A milliárdos már így is jelentős formálója a kijevi kultúrszcénának. Mint a világhírű brit Damien Hirst egyik legnagyobb gyűjtője, áprilisban a művész eddigi legnagyobb retrospektív tárlatát nyitotta meg a PinchukArtCentre-ben. Idén pedig először osztják ki a róla elnevezett díjat; a fiatal ukrán képzőművészek számára kiírt pályázat zsűrielnöke, kevéssé meglepő módon, ugyancsak Damien Hirst lesz.

A tervezett művészeti központ multifunkcionális épületként, Kijev belvárosában áll majd, közel az orosz-ukrán barátságot ünneplő emlékműhöz. Az épületben állandó kiállítás is lesz, Pincsuk saját kollekciójából. Arról egyelőre nem esett szó, hogy mi lesz a jelenlegi PinchukArtCentre sorsa, amely 2006-os megnyitása óta több mint 830 ezer látogatót fogadott.

A vagyonát fém- és energiaipari befektetésekből szerző, 48 éves Pincsukot, aki egyébként az exelnök Leonyid Kucsma veje, a Bloomberg Kelet-Európa egyik vezető filantrópjaként definiálja. Szponzorál AIDS-ellenes kampányt éppúgy, mint a Steven Spielberg közreműködésével készített, az ukrán holokausztról szóló filmet. Műgyűjtői- és pártolói tevékenységével azonban nincs egyedül a régióban: Moszkvában tavaly az ugyancsak milliárdos Roman Abramovics barátnője nyitott galériát, egy konstruktivista buszgarázs műemlék épületében.

építészet, képzőművészet, damien hirst, galéria, ukrajna, kijev, viktor pincsuk, pinchukartcentre Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317