Logomain

A Guggenheim-sztori

By Kovács Dániel 2009. október 22. 09:35

szerk at hg dot hu

New_york_kulso20130602-27858-1kbemh2.gallery

New York, Solomon R. Guggenheim Museum

New_york_belso20130602-27858-cw2cby.gallery

A New York-i Guggenheim-múzeum belső tere

Velence20130602-27858-5rrhrr.gallery

A velencei Peggy Guggenheim Collection

Bilbao20130602-27858-1mgu68w.gallery

Guggenheim-múzeum, Bilbao

Berlin20130602-27858-1pbiipr.gallery

Anish Kapoor kiállítása a berlini Guggenheim-múzeumban

New_york_gehry20130602-27858-1k08dmb.gallery

A Manhattan-be tervezett, Gehry-féle új Guggenheim makettje

Vegas20130602-27858-1hghcrc.gallery

A Las Vegas-i Guggenheimnek helyet adó The Venetian Hotel

Guadalajara20130602-27858-1ayhtjj.gallery

A Guadalajara városába tervezett Guggenheim látványképei

Abu_dhabi20130602-27858-yxhqd4.gallery

Az Abu Dhaiban épülő Guggenheim látványterve

Vilnius320130602-27858-103wwzb.gallery

A Vilniusba tervezett Guggenheim

1_m20130602-27858-1446nmx.gallery

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

2_m20130602-27858-1a0pjeg.gallery

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

3_m20130602-27858-155tz0f.gallery

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

4_m20130602-27858-1qs2cv.gallery

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

5_m20130602-27858-lwjvww.gallery

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

Galeria20130602-27858-8a1blz.gallery

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

50 éve nyílt meg a New York-i Guggenheim; mára világméretű hálózattá nőtte ki magát.

1959. október 21-én, azaz épp fél évszázaddal ezelőtt nyitott meg az Egyesült Államok máig legjelentősebb magánmúzeuma, a New York-i Guggenheim. A neves műgyűjtő és filantróp, Solomon R. Guggenheim által létrehozott alapítvány mára világméretű hálózatot hozott létre, a múzeumi szféra tán legismertebb védjegyévé téve a Guggenheim-nevet. Komoly városok, többek közt Budapest is harcoltak egy-egy szeletért a Guggenheim-tortából – ám az csak a kiváltságosoknak jár.

Azért, hogy európai és amerikai absztrakt műalkotások szűk réteget érdeklő kiállítóhelyéből a Guggenheim globális hívószóvá vált, voltaképp egy ember felelős: Thomas Krens. A Guggenheim Foundationt húsz éven át vezető Krens kezdte a külföldi terjeszkedést, valóságos lavinát indítva el ezzel: mára olyan jelentős intézmények követték példáját, mint a Louvre, a Tate, a MoMA, a Pompidou-központ vagy az Ermitázs. A Guggenheim-pápa térhódítását azonban nem fogadta felhőtlen lelkesedés: 2005-ben leköszönt az alapítvány elnöke, egyben a legnagyobb donátor, Peter B. Lewis, aki mindig is ellenezte Krens tevékenységét. A botrány hatására Krens először csak a New York-i anyaintézmény sorsát kényszerült kiadni kezéből, végül azonban 2008-ban a háttérbe vonult.

Bár a Guggenheim történetében mindig is a Frank Lloyd Wright tervezte első New York-i épület marad az irányadó, az évtizedekig tartó terjeszkedés nem kevés muníciót szolgáltatott a világ kulturális sajtótermékenek csataterén. Az alábbiakban sorra vesszük a Guggenheim-birodalom felépülésének mérföldköveit.

Solomon R. Guggenheim Museum, New York, USA
Megnyitás:1959, építész: Frank Lloyd Wright

Az 1939-től egy korábbi autógarázsban működő ős-Guggenheim két évtizeddel később kapott új épületet, az akkorra már amerikai építészgéniusznak kikiáltott Frank Lloyd Wright tervezésében. Az épület legattraktívabb eleme a csigavonalú kiállító-sétatér, amely kívül-belül meghatározza a megjelenést. Wright múzeuma hamar ikonikus státuszt nyert: a kilencvenes évek elején heves viták övezték, hogy a Gwathmey Siegel and Associates tervei alapján kibővítették, a nemrég befejezett teljes rekonstrukció során pedig a kibontott betontörmelékeket ékszerként hasznosítva árulták. Kevéssé köztudott, hogy Wright eredetileg narancsvörös színűnek tervezte a házat, ami végül barnássárga lett, de a hatvanas évek óta a mostani szürkésfehér vakolatot viseli.

Peggy Guggenheim Collection, Velence, Olaszország
Megnyitás: 1980

A múzeum a Velencében élő és 1979-ben elhunyt Peggy Guggenheim saját jogán is világhírű gyűjteményét mutatja be, a Canale Grande partján álló Palazzo Venier dei Leoni épületében. A hatalmas méretű palotát a 18. században kezdték építeni, de nem jutottak túl az első szinten.

Guggenheim Museum Bilbao, Spanyolország
Megnyitás: 1997, építész: Frank O. Gehry

A kopott és látnivalókban szűkölködő iparvárost, a baszkföldi Bilbaót egy évtized alatt teljesen átformálta a Frank O. Gehry tervezte új múzeum. A 20. végének egyik mérföldköveként ünnepelt, az építészetkritikusok körében is nagy sikert aratott épület turisták millióit hozta a városba, amely okosan használta ki a lehetőséget, és mára Spanyolország egyik legfontosabb kulturális centruma. A múzeumépületben néhány állandó alkotás, Richard Serra vagy Jeff Koons művei mellett ideiglenes tárlatokat mutat be a kortárs művészet témaköréből és a New York-i anyamúzeum gyűjteményéből válogatva.

Deutsche Guggenheim, Berlin, Németország
Megnyitás: 1997, építész: Richard Gluckman

A bilbaóival azonos évben nyitott berlini Guggenheim sokkal kisebb publicitást kapott, igaz, nem eredeti épületben, hanem egy átalakított, az ötvenes évekből származó irodaházban működik az Unter den Linden mentén. Az intézményt a Guggenheim és a Deutsche Bank közösen tartja fenn, évente három-négy nagyobb kiállítással. A legutóbbi nagy dobások közé sorolható a neves angol szobrász, Anish Kapoor új műveit bemutató tárlat.

Guggenheim Manhattan, New York, USA
Nem valósult meg, építész: Frank O. Gehry

Thomas Krens legnagyobb álma volt a manhattan-i vízpartra tervezett új központi Guggenheim, amelynek Frank Gehry tervezte makettjét 2001-ben mutatták be. Az ezredforduló azonban jelentős visszaesést hozott az alapítvány bevételeiben, ráadásul 2001. szeptember 11. után nagyon nehéz lett bármilyen ingatlanberuházásba kezdeni Manhattan-ben. A kinézett telek a mai napig üres, de Krens távozásával nem valószínű, hogy az új múzeum valaha megvalósulna. Ráadásul nemrég Gehry is betöltötte a nyolcvanat.  

Guggenheim Las Vegas, Egyesült Államok
Működött: 2001-2008, építész: Rem Koolhaas

Amilyen sikernek ígérkezett, olyan csúfos kudarc lett a Las Vegas-ban, az Ermitázs és a Guggenheim együttműködésében 2001-ben nyitott múzeum. A kaszinóváros egyetlen kortárs múzeuma nem hozta a várt látogatószámot, pedig a dózsepalota mintájára épült hotelbe költöztették, a belsőt pedig a neves holland Rem Koolhaas tervezte. A nagyobbik kiállítótér, az úgynevezett „Big Box” már 2003-ban bezárt, hogy heti nyolc alkalommal Az Operaház fantomjához szolgálhasson helyszínül, tavaly pedig a kisebbik galéria, a „Jewel Box” is feladta a küzdelmet, és Louis Vuitton-butiknak adta át helyét. Elizabeth Herridge, a bezárt múzeum igazgatója a Los Angeles Times tudósítójának megjegyezte: a vegasiak ismerik Frank Gehry nevét, de nem az épületei, hanem a Tiffany számára tervezett ékszerei miatt.

Guggenheim Guadalajara, Mexikó

Megvalósulása kérdéses, építész: TEN Arquitectos

Egyelőre bizonytalan, hogy megépülhet-e Guadalajarában a város által adományozott telekre a 24 emeletes új múzeum, a pályázatnyertes Enrique Norten tervei szerint. A 2005 óta tervezett építkezés az alaptvány történetének alighanem legköltségesebbje lenne, elérheti akár a 300 millió dollárt is. Egy mexikói üzletember és műgyűjtő azonban tavaly kijelentette: jó, ha az összeg tizedét össze tudják szedni. Krens leköszönésével pedig megkérdőjeleződött a Guggenheim expanziós politikája, így Mexikónak nem sok esélye maradt.

Guggenheim Beijing, Peking, Kína
Megvalósulása kérdéses, építész: Pei Zhu

:appendix_4314

A mexikóihoz hasonló a helyzet Kínában, pedig Peking a művészeti világ egyik leggyorsabban fejlődő piacát jelenti. Krens 2007-ben jelentette be, hogy gondolkodnak egy kínai fiókon, akár a neves pekingi művésznegyed, a 798 határain belül, akár az Ermitázzsal együttműködve. A tervezett épületről nem sokkal később látványtervek is kikerültek: a Studio Pei Zhu a Tiltott Város közelébe, egy évszázados hutong épületét felhasználva tervezte meg a szokásos grandiózus gesztusokat mellőző pekingi Guggenheim épületét. A beruházásról azonban azóta nincs hír.

Guggenheim Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek
Tervezett megnyitó: 2011-2012, építész: Frank O. Gehry

Az abu-dhabi Boldogság-sziget legkomolyabb látnivalója az új Louvre mellett a legnagyobb Guggenheim lesz. A 30 ezer négyzetméteres épület 200 millió dollárba kerül, és abu-dhabi tulajdonban, a Guggenheim üzemeltetésében működik majd. A felépítendő saját gyűjtemény mellett ideiglenes kiállításokat is terveznek.

Vilnius Guggenheim Hermitage Museum, Litvánia
Tervezett megnyitó: 2011-2012, építész: Zaha Hadid

Krens távozása előtti utolsó nagy dobása volt a Vilnius-ban nyíló, az Ermitázzsal közösen működtetett intézmény, amely akár az elvetélt Las Vegas-i utódjának is tekinthető. A ház Zaha Hadid tervei alapján épül, aki többek között a japán Toyo Ito és az olasz Massimiliano Fuksas sztárépítészeket utasította maga mögé a pályázaton.

És még?

Az elmúlt évek alatt számos lehetséges Guggenheim-helyszín merült fel. Ezek közé tartozott a felújítás előtt álló budapesti Párizsi Nagy Áruház, a főváros álmai azonban itt nem jutottak tovább a városhatárnál. Nemegyszer a politika szólt közbe: a Jean Nouvel bevonásával Rio de Janeiróban tervezgetett múzeum és Zaha Hadid taichungi (Tajvan) egysége ezen bukott el; az ugyancsak Hadid-féle tokiói ideiglenes Guggenheim mögül pedig a főszponzor hátrált ki.A magyar Trigránit beruházásában épülő bukaresti Esplanada City Center ugyancsak Guggenheim-várományos, már ha a beruházónak hinni lehet. A legújabb hír szerint a sikerkovács bilbaói múzeum terjeszkedne saját területén, Baszkföldön: az Urdaibai természetvédelmi területen 384 millió eurós költséggel 2013-14 körül készülhetne el az új épület, amely évi 150 ezer látogatót hozna a környékre.

new york, zaha hadid, guggenheim, vilnius, frank gehry, jean nouvel, bilbao, abu dhabi, thomas krens, berlin, ten arquitectos, tokió, guadalajara, bukarest, guggenheim museum, manhattan rio de janeiro, taichung Icon_print

New York, Solomon R. Guggenheim Museum

A New York-i Guggenheim-múzeum belső tere

A velencei Peggy Guggenheim Collection

Guggenheim-múzeum, Bilbao

Anish Kapoor kiállítása a berlini Guggenheim-múzeumban

A Manhattan-be tervezett, Gehry-féle új Guggenheim makettje

A Las Vegas-i Guggenheimnek helyet adó The Venetian Hotel

A Guadalajara városába tervezett Guggenheim látványképei

Az Abu Dhaiban épülő Guggenheim látványterve

A Vilniusba tervezett Guggenheim

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

Studio Pei-Zhu: A pekingi Guggenheim terve

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317