Logomain

Elkészült A sötét lovag tornya

By Kovács Dániel 2009. szeptember 30. 14:13

szerk at hg dot hu

Világrekordernek indult, de 2001. szeptember 11. után visszavettek a lendületből. Így is a Föld hetedik legmagasabb felhőkarcolója. <br/>

Világrekordernek indult, de 2001. szeptember 11. után visszavettek a lendületből. Így is a Föld hetedik legmagasabb felhőkarcolója a nemrég elkészült Trump Tower Chicago. Bár a 96 emeletes, 415 méter magas torony fokozatosan nyitott meg az elmúlt másfél évben, a harmada még mindig üres – ebben is hasonlít rekorder elődeire, például az Empire State Building-re vagy az Amerika legmagasabbjának címét még mindig birtokló, nemrég Willis Tower-re átnevezett hajdani Sears-toronyházra. Hírnevét azonban még átadása előtt bebiztosította: itt forgatták Batman és Joker végső leszámolásának jelenetét 2008 egyik legnagyobb kasszasikerében, A sötét Lovagban.

Trump_international20130602-27858-afnugx.gallery

Van valami gyermekien bájos abban, ahogy a világ leggazdagabbjai között számon tartott ingatlanmágnás, Donald Trump sorra magáról nevezi el megszerzett vagy elkészült épületeit. Többek közt három New York-i épület, három üdülőfalu, egy Las Vegas-i torony és egy épülő torontói projekt viseli magán a büszke Trump nevet. A birodalom ékköve lehetett volna a chicagói Trump Tower, de az még így, csökkentett mérettel is megrengette az ingatlancézár trónját. Az értékesítés ugyanis a gazdasági válság hatására a vártál jóval lassabban zajlott, így Trump nem tudta visszafizetni a Deutsche Bank 40 millió dolláros kölcsönét. Mivel notórius tartozónak számít, a pénzintézet pert is indított ellene, amire Trump jóhírének megrontása miatt ellenperrel válaszolt.

Chicago egének új ura tavaly január óta nyitva tart, de építése a csúcsspirál beemelésével csak 2009 nyarán fejeződött be. A 339 szobás hotel ünnepélyes átadása a három hómnapos próbaüzemet követően 2008. április 28-án zajlott; addigra megnyitott a 16 emeleti luxusétterem is. A 486 apartmanba fokozatosan költöznek be a lakók – már amelyiknek van tulajdonosa. A Chicago-folyó partján, városképileg is meghatározó helyen álló épület előtt közel ötezer négyzetméteres park készül.

A 242 ezer négyzetméteres épület terveit a felhőkarcolóiról ismert Skidmore, Owings & Merrill (SOM) építésziroda munkatársa, Adrian Smith készítette. (A többek közt a Burj Dubai tervezésérők világhírűvé vált építész majd négy évtized után, 2006-ban hagyta ott a SOM-ot és alapította meg saját irodáját Adrian Smith + Gordon Gill Architecture néven.) A külső szerencsére csupán csillogásában idézi Trump extravagáns ízlését, amely nem egy épületén érezhetően megjelenik. Amint az ilyen méreteknél megszokott, a torony tömege három helyen lépcsőzetesen visszaugrik – ezek a tagolások a környező épületek megfelelő benapoztatása miatt szükségesek.

A Trump Tower Chicago jelenleg a város legmagasabb lakóépülete – és ezt a címet alighanem hosszú időre meg is tarthatja, a Santiago Calatrava által tervezett, világrekordernek szánt Chicago Spire építését a gazdasági válság miatt leállították. Az értékesítési gondokkal küszködő Trump egyébként már jóval korábban megjósolta a nagy rivális bukását, miközben minden fellelhető eszközzel igyekezett népszerűsíteni saját épületét: az NBC-n például valóságshow-t indított The Apprentice címmel, amelynek nyertes, Bill Rancic utóbb a Trump-birodalom alkalmazottjává vált. Az értékesítésnek mindenképp új lendületet hoz majd, ha most pénteken Chicago kapja a 2016-os olimpia rendezésének jogát, amire komolyan készül - elemzők szerint erre van esély.

építészet, skidmore owings & merrill, som, torony, felhőkarcoló, chicago, usa, egyesült államok, rekord, donald trump, trump tower, amerikai építészet, adrian smith Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317