Logomain

Krumpli helyett kultúra

By Kovács Dániel 2009. szeptember 29. 21:37

szerk at hg dot hu

Cikkep20130602-27858-x49glk.gallery

VISUAL & George Bernard Shaw Theatre, Carlow, Írország cikkép

120130602-27858-zqzwt0.gallery

VISUAL & George Bernard Shaw Theatre, Carlow, Írország

220130602-27858-nuzbrm.gallery

VISUAL & George Bernard Shaw Theatre, Carlow, Írország

320130602-27858-hjov46.gallery

VISUAL & George Bernard Shaw Theatre, Carlow, Írország

Galeria20130602-27858-p4t16t.gallery

VISUAL & George Bernard Shaw Theatre, Carlow, Írország galéria

Írországban a kultúra és a kreatív ipar lehet a válságból való kilábalás egyik fő eszköze.

Írország továbbra sem lábalt ki a gazdasági válságból, amely a legutóbbi hírek szerint az építészek harmadát állástalanná tette. A kenyérkereset egyik lehetséges útját meglepő módon a kulturális szektor fejlesztésében látják a szigeten; legalábbis erre utal, hogy az évtizednek immár a második kultúrközpontja tárta ki kapuit a délkeleti országrészben.

Valljuk be: George Bernard Shaw neve nem sokat mond az átlag honpolgárnak. Néhányan talán fel tudják idézni Írország neves szülöttjének néhány drámáját, másoknak híres büsztje rémlik fel, Kisfaludi-Strobl Zsigmond remeke. Talán egy-két bonmot-ja is eszünkbe idéződhet: „Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül” vagy ” Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete.”

Ezen a fájdalmas, de megváltoztathatatlannak tűnő tényen nem fog változtatni az sem, hogy Írország legújabb színháza épp a Nobel- és Oscar-díjjal egyaránt megtisztelt író nevét viseli. Pedig elgondolkodtató jelenség, pláne, hogy a helyszín egy alig húszezres városka, Carlow valahol a zöld ír sziget délkeleti csücskén.

A színházat és a hozzá kapcsolódó, VISUAL névre hallgató művészeti központot az ír kulturális miniszter adta át szeptember 26-án a használóknak, legfőképp az 1782-ben alapított helyi St. Patrick’s College háromezer diákjának. A városnak az oktatásban betöltött szerepe magyarázza, hogy miért volt szükség egy ilyen léptékű, 3 700 négyzetméteres és 18 millió euróba kerülő létesítményre. A megnyitón Martin Cullen miniszter kijelentette: a kulturális és kreatív szektor az ír gazdaság egyik leginkább dinamikus ágazata, amely 2008-ban 11,8 milliárd eurós forgalmat generált.

Ha már építkeztek, Carlow-ban sem adtak a kicsire: a háromszintes művészeti központ egyik fontos szárnya egyetlen, 12 méteres belmagasságú kiállítótér. Ilyen, a nagyméretű installációk és művészeti projektek bemutatására alkalmas terem eddig egyáltalán nem volt Írországban.

Az épülettömb tervezésének feladatát a londoni Terry Pawson Architects nyerte el a Royal Institute of Architects Ireland 2004-es pályázatán. Az építészek a megvalósultnál eredetileg kisebb és tagoltabb tömböt terveztek: a színház és a művészeti központ egységes tömbbe foglalása végül annak köszönhetően jött létre, hogy a városvezetés engedélyt adott egy, a telket átszelő régi kőfal elbontására.

Az épület tömege helyi mészkővel burkolt talapzatra helyezett, opálos üveggel burkolt kubusokból áll össze; a legmagasabb a galéria, a kisebbik a színház terét rejti. A sejtelmesen fénylő üvegsíkok napközben a természetes fény vásznaként működnek, éjszakánként pedig díszkivilágításban ragyognak.

Az intézmény a jövőben a Visualise Carlow és az Éigse művészeti fesztiválok központja lesz. A galéria neves ír absztrakt művészek kiállításával nyitott; a színházban többek közt afrikai filmfesztivált rendeznek a közeljövőben.


Fotók © Helene Binet. A képeket a Terry Pawson Architects bocsátotta rendelkezésünkre.

építészet, magazin, színház, irorszag, kulturális központ, írország, carlow, terry pawson architects, ír építészet Icon_print

VISUAL & George Bernard Shaw Theatre, Carlow, Írország cikkép

VISUAL & George Bernard Shaw Theatre, Carlow, Írország

VISUAL & George Bernard Shaw Theatre, Carlow, Írország

VISUAL & George Bernard Shaw Theatre, Carlow, Írország

VISUAL & George Bernard Shaw Theatre, Carlow, Írország galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317