Logomain

Bronzépítészek szállták meg Versailles-t

By Kovács Dániel 2009. szeptember 22. 19:51

szerk at hg dot hu

Immár hagyomány, hogy minden kastélyok legkastélyabbika, a versailles-i egykori királyi palota minden évben lehetőséget ad egy jelentős kortárs művésznek a bemutatkozásra. Tavaly az extravagáns amerikai, Jeff Koons váltott nagy nagy hangsúlyt a történelmi enteriőrökbe illesztett színes lufiszobraival. Idén egy ugyancsak elgondolkodtató projekteket létrehozó, de klasszikusabb szobrász, a francia Xavier Veilhan kapta meg a lehetőséget, aki a parkban rendhagyó módon 11 neves kortárs építész szobrát helyezte el. <br/>

Immár hagyomány, hogy minden kastélyok legkastélyabbika, a versailles-i egykori királyi palota minden évben lehetőséget ad egy jelentős kortárs művésznek a bemutatkozásra. Tavaly az extravagáns amerikai, Jeff Koons váltott nagy nagy hangsúlyt a történelmi enteriőrökbe illesztett színes lufiszobraival. Idén egy ugyancsak elgondolkodtató projekteket létrehozó, de klasszikusabb szobrász, a francia Xavier Veilhan kapta meg a lehetőséget, aki a parkban rendhagyó módon 11 neves kortárs építész szobrát helyezte el.

The_architects20130602-27858-1wq1zip.gallery

A neves mesterek életnagyságú, klasszikus stílusú egészalakos portréi digitális szkennelés segítségével készültek, de a monokróm festéstől és a vékony lábakra helyezett piedesztáloktól az installáció furcsa, bizarr hangsúlyt kap. A tizenegy építész kilenc kompozíciót alkot: Claude Parent, Richard Rogers, Sir Norman Foster, Renzo Piano, Tadao Ando, Jean Nouvel és Kazuyo Sejima önállóan, míg Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal, valamint Philippe Bona és Elisabeth Lemercier közösen láthatóak egy-egy talapzaton.

A The Architects nevet viselő sorozat mellett Veilhan a palota kertjében is elhelyezett egy installációt. A Large Carriage egy hat vágtató lovat ábrázol egy kocsival, de sematikus, a történés dinamizmusát jól érzékeltető merev vonalakkal, lila színben. A fémlemezből készült, statikailag bravúros alkotás a művész szándéka szerint a fényképészet 19. végi aranykorának mozgástanulmányaira utal.

A szeptember 13-án megnyílt kiállítás egészen december 13-ig látható Versailles-ban.

Képek: Studio Veilhan, via wikipédia

szobrászat, képzőművészet, franciaország, köztér, xavier veilhan, versailles Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317