Logomain

43 emeletes torony ellen harcolnak Londonban

By Kovács Dániel 2009. szeptember 22. 20:13

szerk at hg dot hu

Száznegyven méter magas felhőkarcoló ellen harcol a londoni Westminster-kerület és az English Heritage örökségvédelmi szervezet. A tornyot a Temze partjától kőhajításnyira, a Parlamenttől látótávolságban építenék fel, és magasságát a tiltakozások hatására a korábbi 168 méterről már leszorították 140-re. Westminster azonban tovább protestál: szerintük a környék 11 ezer védett épületből álló örökségét meg kell védeni az ilyen erőszakos beavatkozásoktól. <br/>

Száznegyven méter magas felhőkarcoló ellen harcol a londoni Westminster-kerület és az English Heritage örökségvédelmi szervezet. A tornyot a Temze partjától kőhajításnyira, a Parlamenttől látótávolságban építenék fel, és magasságát a tiltakozások hatására a korábbi 168 méterről már leszorították 140-re. Westminster azonban tovább protestál: szerintük a környék 11 ezer védett épületből álló örökségét meg kell védeni az ilyen erőszakos beavatkozásoktól.

Doon_street_tower20130602-27858-15mk5d2.gallery

A felhőkarcolók körül dúló vita persze nem számít újdonságnak a brit fővárosban: egy-egy terv kapcsán szinte havonta kiújul. Nemrég Károly wales-i herceg foglalt határozottan állást a belváros sziluettjét szerinte elcsúfító magasházak ellen, számos neves építész haragját váltva ki. Miközben a City-ben Norman Foster nagy sikerű Uborkája óta sorra épülnek a tornyok, a Temze túlsó partján eddig kevés példa volt erre.

A London Eye-tól és a brit Nemzeti Színháztól nem messze futó Doon Street egy fél évszázada üres telkére tervezett torony azonban épp ide kerülne, a Parlamentet és a Szent Pál székesegyházat összekötő képzeletbeli egyenesre. A Lifschutz Davidson Sandilands építésziroda által tervezett épületben uszoda- és szabadidőközpont, üzletek és a Rambert Dance Company új székhelye lenne, a tömb fölé magasodó felhőkarcolóba pedig apartmanokat terveztek.

Westminster ezt túl soknak találta, ezért citálta bíróság elé a fejlesztőt az English Heritage-dzsel összefogva, a minapi verdikt azonban jóváhagyta a terv 140 méter magas, 43 emeletes változatát. A kerület vezetése részéről Robert Davis, az építésügyi kabinet vezetője azt nyilatkozta: véleményük szerint a felhőkarcolóknak a város gazdasági potenciálját szimbolizáló szerepe idejétmúlt, és inkább azt kellene felülvizsgálni, hogyan óvhatják meg a történelmi városképet.

építészet, torony, felhőkarcoló, nagy-britannia, london, per, brit építészet, lifschutz davidson sandilands Icon_print

Lifschutz Davidson Sandilands: 43 emeletes toronyház terve a londoni Doon Street-re

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317