Logomain

Első fokon nem épül királyi palota Berlinben

By Kovács Dániel 2009. szeptember 21. 20:16

szerk at hg dot hu

Első fokon semmisnek nyilvánították Franco Stella olasz építész és a német kormány szerződését. <br/>

Első fokon semmisnek nyilvánította Franco Stella olasz építész és a német kormány szerződését az egykori porosz királyi palota újjáépítéséről az illetékes bíróság. A 60 évvel ezelőtt lebontott Stadtschloss, azaz „városi kastély” rekonstrukciójának feladatát nemzetközi pályázaton elnyerő Stella ellen egy rivális kezdeményezésére indult vizsgálat: a harmadik helyre befutó berlini építész, Hans Kohlhoff szerint vetélytársa több szempontból nem felelt meg a kiírás követelményeinek. A mostani verdikt a kihirdetett eredmény felülvizsgálatára kötelezi a minisztériumot, amely nyomban bejelentette: továbbviszi az ügyet a düsseldorfi regionális bíróságra.

Francesco_stella20130602-27858-5f8v7v.gallery

A középkori eredetű Stadtschloss-t a világháború után azért bontotta le a kommunista helyhatóság, hogy a Palast der Republik kerülhessen a központi telekre. A mai várospolitikusok hosszas hezitálás után döntöttek a rekonstrukció mellett. Stella tervét harminc induló közül 2008 novemberében választotta ki a zsűri; az olasz építész a részlegesen rekonstruált barokk homlokzatok mögé modern belső tereket képzelt, amelyeket művészeti kiállítótérként, városi könyvtárként és a Humboldt Egyetem céljaira hasznosítanának. A homlokzatok rekonstrukciója mellett egyébként a parlament döntött; a zsűri egyes tagjai, köztük a palota telkétől kőhajításnyira fekvő Neues Museum rekonstrukciójáért felelős brit építész, David Chipperfield szívesebben láttak volna teljesen új hangulatú épületet, a régi arányainak megtartásával.

Stella építészkollégája és vetélytársa, Hans Kohlhoff szerint azonban a vicenza-i építész nem foglalkoztat legalább három szakmabelit, és nem volt meg 2004-2006 közt az évi 300 ezer eurós bevétele sem – márpedig ezek a pályázati kiírás alapkövetelményei közt szerepeltek. A berlini zitty magazin által már korábban megszellőztetett állításoknak most első fokon a bíróság is helyt adott. A német építésügyi miniszter szóvivője azonban a döntés követően rögvest bejelentette: a fellebbezési eljárás alatt is folytatják a munkát, hogy az eredeti tervek szerint, jövőre megkezdődhessen a több mint félmilliárd euróba kerülő újjáépítés.

építészet, örökségvédelem, németország, david chipperfield, berlin, per, rekonstrukció, német építészet, stadtschloss, franco stella, hans kohlhoff Icon_print

Francesco Stella építész a Humboldt Forum telke előtt Berlinben

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317