Logomain

Hiába vár dollármillióira a chicagói Fehér Ház

By Kovács Dániel 2009. szeptember 21. 19:47

szerk at hg dot hu

Hiába fogadta el hét hónappal ezelőtt a szenátus Barack Obama 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját, abból egyelőre nem sokat látott az amerikai építőipar. Chicagóban akad olyan cég, ahol az alkalmazottak harmadának nincs munkája, miközben felújításra vár többek között az az épület is, amelyben Obama még elnökjelöltként dolgozott. <br/>

Hiába fogadta el hét hónappal ezelőtt a szenátus Barack Obama 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját, abból egyelőre nem sokat látott az amerikai építőipar. Chicagóban akad olyan cég, ahol az alkalmazottak harmadának nincs munkája, miközben felújításra vár többek között az az épület is, amelyben Obama még elnökjelöltként dolgozott.

Chicago_mies_120130602-27858-j3z5vx.gallery

A „chicagói Fehér Házként” emlegetett Kluczynski Federal Building a város legszebb modernista felhőkarcolóinak egyike; a stílus nagymestere, Ludwig Mies ven der Rohe tervei szerint épült fel 1975-re. A negyvenöt emeletes toronyház renoválására 102,8 millió dollárt szánnak, ám a címzett támogatásból egyelőre alig érkezett valami – közben pedig a chicagói építőipar áll.

„A helyzet rosszabb, mint valaha” – erősítette meg Tom Villanova, a városban dolgozó építőipari cégek tanácsának elnöke a Bloomberg.com-nak. Egyelőre csak a közlekedési beruházásokat sikerült beindítani, szinte minden egyéb projekt továbbra is a pénzre vár. A Kluczynski-épületet két ok miatt választották ki felújításra: mert a munkákkal gyors segítség adható az építőiparnak, és mert a felhőkarcolók környezetbarát átalakítása egyébként is napirenden van az Államokban (nemrég hasonló munkákat jeleztek előre a chicagói Sears Tower és a New York-i Empire State Building esetében is). A több szövetségi hivatalnak és az illinois-i szenátorok irodáinak is helyet adó torony fenntartója, a General Services Administration eddig több mint tízmillió dollárt költött a felújítás előkészítésére. Ha egyszer megkezdődik, a torony renoválása 5-800 embernek adhat munkát.

építészet, torony, felhőkarcoló, barack obama, chicago, usa, egyesült államok, gazdasági válság, ludwig mies van der rohe Icon_print

A Mies van der Rohe tervezte Kluczynski Federal Building Chicagóban

Alexander Calder szobra a Kluczynski Federal Building előtt

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317