Logomain

Pedellus és bohóc

By Kovács Dániel 2009. szeptember 10. 21:31

szerk at hg dot hu

620130602-27858-1325rkk.gallery

A Clapham Manor Primary School bővítése, London

720130602-27858-o45fjm.gallery

A Clapham Manor Primary School bővítése, London

820130602-27858-1dsfybp.gallery

A Clapham Manor Primary School bővítése, London

Galeria20130602-27858-tb8q6v.gallery

A Clapham Manor Primary School bővítése, London galéria

Cikkep20130602-27858-ub6kxy.gallery

A Clapham Manor Primary School bővítése, London cikkép

Hirlevel_pedellus_es_bohoc20130602-27858-194u5xy.gallery

hirlevel pedellus es bohoc

120130602-27858-1r1iml2.gallery

A Clapham Manor Primary School bővítése, London

220130602-27858-q07w44.gallery

A Clapham Manor Primary School bővítése, London

320130602-27858-7j5q3r.gallery

A Clapham Manor Primary School bővítése, London

420130602-27858-1unhxm0.gallery

A Clapham Manor Primary School bővítése, London

520130602-27858-1slwb0w.gallery

A Clapham Manor Primary School bővítése, London

A Clapham Manor Primary School tekintélyt parancsoló, viktoriánus épülete mellett vidám színfolt az új bővítés.

A hagyományokat tiszteletben tartó, de kortárs szellemiségű épülettel bővült egy londoni elemi iskola a helyi dRMM építésziroda munkája nyomán. A vidám, látványos új szárny alapjaiban rajzolja újra a jónevű iskola identitását, erényt kovácsolva a sajátos tömbelrendezésből. Ha a viktoriánus tömb a pedellusok és a vesszőzés korát idézi, az új szárny vidámsága napjaink gyerekközpontú oktatásának leképeződése.

A természetes anyagokat kedvelik, de nem irtóznak a modernitástól sem – ez a következtetés szűrhető le a hg.hu olvasóiról, a Magyarország legszebb iskoláiról rendezett szavazásunk végeredményét véve alapul. A londoni Clapham Manor Primary School bővítésére felkért tervezőiroda hasonló helyzetbe került, mint a legjobb magyar tízesbe beválasztott Medve utcai általános, vagy a budapesti Rákóczi Gimnázium felújításának építészei: a megtartandó történelmi épületekhez kellett új szárnyat párosítaniuk. A de Rijke Marsh Morgan Architects (dRMM) azonban gyökeresen eltérő választ adott a problémára.

A Clapham Manor nebulóinak életkora 3-11 év között mozog. Az iskola „saját sikerének áldozata”: a 21. századi érdeklődéshez a viktoriánus főépület már kicsinek bizonyult, így a bővülés mellett döntöttek. Miután a dRMM felmérte az iskola helyzetét, kiderült, hogy a jó működés nyitja az: minden szükséges funkció egy fedél alatt, könnyen megközelíthetően működik.

Ennek fényében a szükséges bővítményt is a megtartandó főépület szárnyaként, de önálló hatású tömbként vázolták fel, optimális helyszín pedig a gondnoklakás és egy hatvanas évekbeli, szerencsétlenül sikerült új szárny helyén került. Bár a telken lehetőség lett volna különálló épület emelésére is, a főépülethez csatlakozó bővítménnyel nemcsak gazdaságosabban, hanem holisztikus módon működtető az iskola – így a tervezők.

A bővítmény hasábja azonban nem lapul közvetlenül az ódon iskola téglafalához. A két tömb között létrejövő, trapéz alakú udvar a diákok és felnőttek új találkozóhelye, az üvegfalon túl nyíló szellős átrium és közlekedőtér pedig összeköttetést teremt a szárnyak között. Üveglift és lépcső segíti az érkezőket a Viktória-korabeli három szint, illetve az azonos magasságú új szárny négy szintjének megközelítésében.

Az új homlokzatot a második világháború utáni brit iskolaépítészet függönyfalas megoldásai ihlették, kissé rendhagyó módon. A szokványos rasztert ugyanis a téglahomlokzatos eredeti épületre utaló hálórendszer váltja fel, amelyben random módon helyezkednek el a nyílások és az ablakok. Ez a homlokzatképzés párbeszédet kezdeményez a két épületszárny között, mégpedig (az eltérő szintmagasságok ellenére) zökkenőmentesen.

A homlokzati panelek színezése a tömb körbejárására csábítja a látogatót: a színskála a főbejárat fölött megjelenő élénk narancsvöröstől a citromsárgán át az iskolapark felé zöldbe vált, majd a régi tömbhöz visszacsatlakozó szekcióban kékben csúcsosodik. A téglalap alakú raszterek és színeik az osztálytermek belsejében is megjelennek, sajátos és alighanem inspiráló hangulatot teremtve.

Az új tantermek mellett az iskola orvosi szobával, tánc- és zeneoktatásra alkalmas helyiséggel és több, a tanárok igényeit kielégítő helyiséggel gazdagodott, nem is szólva arról, hogy ezentúl a biciklik tárolására is biztonságos lehetőség adódik. "Hey, teacher, leave those kids alone" - a Clapham Manor tanárai akár eleget is tehetnek a Pink Floyd felszólításának, hiszen a vidám új szárnyban valóban minden a gyerekeket szolgálja.

építészet, egyesült királyság, magazin, nagy-britannia, london, anglia, iskola, brit építészet, clapham manor primary school, drmm, de rijke marsh morgan architects Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317